
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle başlatılan Uzun Yürüyüş’ün bir kolu da Avrupa’nın küçük ülkesi Lüksemburg’dan başlatılmıştı. Güzergahı Fransa’nın kentleri olan yürüyüş kolu, dün Talange kentine ulaştı. Dünkü güzergah üzerinde bulunan Guenange kentinde Belediye Başkanı ve dört Belediye Meclisi Üyesi tarafından karşılanan eylemciler için Belediye tarafından bir de yemek organize edildi.
La Vaulle: PKK yasağı kalkmalı
Yemekte konuşan kentin Fransa Sosyalist Partili Belediye Başkanı Jean-Pierre La Vaullee, Kürt Halk Önderi’ne yönelik Uluslararası Komplo’yu protesto ettiğini belirterek, “Kürt halkının önderi böyle bir yaklaşımı hak etmiyor. PKK her ne kadar ‘terör örgütleri listesi’nde olsa da, gerçek bu değil, tam tersidir. PKK yasağı derhal kaldırılmalıdır” dedi.
Metz Belediyesi panel düzenliyor
Yürüyüş kolunun bugünkü son durağı ise ülkenin büyük kentlerinden Metz olacak. Burada da Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerince karşılanacak yürüyüş kolu için yine bir yemek organizasyonu da yapılacak. Metz Belediyesi ayrıca saat 20.00’de Belediye Konferans Salonu’nda, PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile Fransız gazeteci Patrice Franceschi’nin konuşmacı olarak katılacağı bir panel düzenleyecek. Panel için Belediye tarafından 300 Fransız kurum temsilcisine davetiye gönderildi.
8 ülkeden 110 kişi
Lüksemburg Kolu, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Norveç, Finlandiya ve İngiltere’de yaşayan 110 Kürt ve Kürt dostundan oluşuyor. Kolun en genci 21, en yaşlısı 74 yaşında. Sanatçılar Hozan Şemdîn, Hozan Maruf, Cevat Mervanî ve tiyatrocu Amele de kola eşlik ediyor. Güzergah boyunca binlerce bildiri dağıtan Lüksemburg Kolu’nun eylemine, Fransız basını da yoğun ilgi gösteriyor. Eylemciler, beklediklerinin üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını belirtiyor.
SEZAİ UÇAR/TALANGE