Belirtiler görmezden geliniyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • İngiltere’de Hedef Yumurtalık Kanseri kampanyacıları ile Yardım Derneği kadınları ve pratisyen hekimleri yumurtalık kanseri belirtileri konusunda uyardı; “semptomlar görmezden geliniyor.”

İngiltere’de Yardım Derneği, daha fazla hastanın geç teşhis edileceği ve "gereksiz yere öleceği" endişesiyle pratisyen hekimleri ve kadınları uyardı. Yardım kuruluşu, yumurtalık kanserinin temel semptomlarının pratisyen hekimler tarafından  görmezden gelindiğini belirtti.

Yumurtalık kanseri belirtileri

The Guardian’da geçen habere göre, yumurtalık kanseri belirtileri sıklıkla şişmiş bir karına sahip olmayı veya şişkin hissetmeyi içerir. Karın veya pelviste ağrı o bölgede oluşan hassasiyet de bir belirtidir. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) göre, yemek yedikten sonra iştahsızlık veya hızlı bir şekilde doyma hissi ve acil bir işeme ihtiyacı ya da sık idrara çıkma da bu bir belirtidir.

Şimdiye kadar İngiltere’de yumurtalık kanserine karşı farkındalığı arttırmak için birçok kampanya yürütüldüğünü belirten Hedef Yumurtalık Kanseri kampanyacıları, buna rağmen de belirtiler konusunda hala başarılı olunmadığını kaydetti.

Bir kampanya sözcüsü ise, ”Temel belirtiler, hem bunları yaşayanlar hem de aile hekimleri tarafından görmezden geliniyor" dedi.

Kadınlar belirtileri bilmiyor

Yumurtalık kanseri konusunda Yardım Derneği’nin 1000 kadın üzerinden yaptığı ankete göre, kadınların %79'unun şişkinliğin bir semptom olduğunu bilmediğini, %68'inin karın ağrısının bir işaret olduğunun farkında olmadığını ve %97'sinin tokluk hissinin başka bir belirti olduğunu bilmediğini ortaya çıkardı.

Hedef Yumurtalık Kanseri, “Çoğu kadın (%99) daha acil işemenin de bir işaret olduğunu bilmiyordu, ancak kanıtlar, kadınlara doktorları tarafından semptomlarının daha çok irritabl bağırsak sendromunun (IBS) bir belirtisi olduğu söylenebileceğini öne sürüyor” dedi.

Ankette ayrıca, kadınların %40'ının yumurtalık kanserinin rahim ağzı kanseri taramasıyla bulunabileceği gibi yanlış bir kanıya sahip olduğu da tespit edildi. Yumurtalık kanseri, tanıdan sonraki ilk yıl içinde hastalığı olan kadınların yaklaşık üçte birini öldürür ve genellikle geç evrelerde teşhis edilir. 

Semptomları bilmek önemli

İngiltere'de her yıl yaklaşık 7.500 yeni yumurtalık kanseri vakası tespit ediliyor. Hedef Yumurtalık Kanseri İcra Kurulu CEO'su Annwen Jones, "Bu rakamlar inanılmaz derecede hayal kırıklığı yaratıyor" dedi. 

Jones, “Son 10 yılda binlerce Hedef Yumurtalık Kanseri kampanyacısının özverisiyle kadranı değiştirdiğimizi biliyoruz, ancak bu yeterli değil. Semptomları bilmek herkes için çok önemlidir” diye belirtti.

Tesadüfen öğrendi

Yumurtalık kanseri teşhisi konulan 47 yaşındaki Katy Stephenson, "Birkaç aydır şişkinlik ve daha acil idrara çıkma ihtiyacı gibi semptomlar yaşıyordum, ancak bunu perimenopozal olarak kabul ettim" dedi. Apandisit nedeniyle hastaneye kaldırılan Katy Stephenson, tesadüfen yumurtalık kanserine yaklandığını öğrendi.

Pratisyen hekimler belirtileri bilmeli

Bir pratisyen hekim olan ve yumurtalık kanserinin erken teşhisini savunan Dr Victoria Barber ise hasta kadar pratisyen hekimlerin de yumurtalık kanseri konusunda bilgili olmaları ve endişeleri olan hastalara nasıl tavsiyede bulunacaklarını iyi bilmelerinin hayatı öneme sahip olduğunu kaydetti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.