Belleğimde Beritanların mücadelesi

Beritan Güneş Altın

Beritan Güneş Altın

  • “Meclis'e kadın mücadelesinin yeniden yarattığı, belleğimde Beritanların mücadelesinin yankılandığı bir kadın; Kürt, genç ve psikolog olarak gidiyorum” diyen Yeşil Sol Parti’nin Mardin adaylarından Beritan Güneş Altın, başarıdan şüphe etmediğini söyledi.

ARAM PİRO - HABER MERKEZİ

Yeşil Sol Parti’nin Mardin 3. sıra adayı psikolog Beritan Güneş Altın, sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir isim. Meclis'te öncelikli konularından birisinin depremzede çocuklar olacağını belirten Beritan, “Akıbeti belli olmayan, kaybolan, refakatsiz çocukların takipçisi olacağım” dedi.

Kapatılma tehdidine karşı Yeşil Sol Parti olarak seçimlere giren HDP, Mardin’de 2018 genel seçimlerinde yüzde 59.3 oy oranıyla kentin 6 vekilinden dördünü kazanmıştı. Yeşil Sol Parti, Mardin’de 2023 seçimlerinde 5 milletvekilini aday olarak gösterirken, 3. sıra adayı ise genç bir psikolog olan Beritan Güneş Altın. Kızıltepe doğumlu Altın, ilk ve orta öğrenimi Amed’de, liseyi Mardin Öğretmen Lisesi’nde okudu, lisans eğitimini ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde tamamladı. Mardin ve çevresinde sivil toplum alanını iyi bilen Altın, göçmenlik, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, çocuk hakları ihlalleri gibi konuları sahada birebir çalışan ve savunuculuğunu yapan bir aktivist aynı zamanda. Jineolojî ve Psychology Kurdî gibi dergilerde yazdı. Aynı zamanda Derunnasên Mezopotamya-Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi (DER-MEZ) üyesi olan Altın, gazetemize konuştu.

Her türlü ayrımcılığa karşı

Yeşil Sol Parti’nin yüzde 45 ile en yüksek oranda kadın temsiliyetini sağlayan parti olduğunun altını çizen Altın, “Meclis'te genç bir Kürt kadını olarak ayrımcılığın tüm türlerine karşı aktif bir mücadele yürüteceğim” dedi. Sosyal alan ve psikoloji alanındaki çalışmalarına Meclis'te Yeşil Sol Parti programı ile beraber yön vermek ve büyütmek istediğini belirten Altın, öncelikli konu başlıklarını şöyle sıraladı: “Kadın hakları aktivizmi, temel insan hakları, ayrımcılıkla mücadele çalışmaları, çocuk koruma mekanizmaları, ekolojik mücadele, engelli hakları ve ana dilin kritik önemi hakkında çalışmalar yürütmeyi hedefliyorum.”

Ana dile alan açılmalı

DER-MEZ kapsamında ana dilde psikoterapi ve Kürt halkının kimliğine, travmalarına dair yaptıkları çalışmaları da yine Yeşil Sol Parti kapsamında büyütmek istediğini kaydeden Altın, psikososyal desteği ana dilde verebilmenin gerekliliğini deprem sürecinde bir kez daha gördüklerini vurguladı. Altın,  “Dil bariyerinden kaynaklı insanlar kendilerini ifade edemiyor. Depremde DER-MEZ olarak sahadaki etnisiteyi de gözeterek Kürtçe, Arapça, Türkçe psikososyal destek birimleri oluşturduk. Bireyin ana dilinde terapi alabilmesi için alan yaratılmalı” diye konuştu.

Deprem travmasının takipçisi

Deprem bölgelerini yakından takip eden Altın, “İnsan eliyle başlamayan bir depremin insan eliyle yaratılan bir travmaya nasıl dönüştüğüne şahit olduk. Hepimiz tanığız. Meclis'te bunun takipçisi olacağım. Özellikle deprem bölgelerinde yürütülen ruh sağlığı çalışmalarının önemini vurguluyor olacağım” dedi. 6 Şubat depremi ardından Mardin’e tahminen 45 bin kişinin göç ettiğini hala yaklaşık 30 bin kişinin kentte olduğunu kaydeden Altın, “Depremin derinleştirdiği yoksullukla birlikte hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Onların bu şehirde kaldıkları sürece hayatlarını kolaylaştıracak politikalar üretmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Birlikte başaracağız

“Depremin ardından kaybolan, refakatsiz kalan çocukların çocuk koruma risklerinin de takipçisi olacağım” diyen Altın, şunları dile getirdi: “Yine deprem bölgelerinde mekansal hafızasının aldığı büyük darbelerin kentleri sosyolojik ve kültürel olarak yıkıma açık bir hale getirdiğine, kültürel asimilasyon riskinin çok yüksek olduğuna 1939 Erzincan depreminin ardından şahit olduk. Şimdi hep birlikte depremin tüm risklerini doğru okuyarak alanlarda mücadeleyi büyütmek istiyoruz.”

“Meclis'e kadın mücadelesinin yeniden yarattığı, belleğimde Beritanların mücadelesinin yankılandığı bir kadın olarak, Kürt, genç ve psikolog olarak gidiyorum” diyen Altın, şunun ekledi: “Birlikte başaracağımızdan ve mutlak zaferden şüphem yok.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.