Beraat kararına Kürtçe itirazı

  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Efrîn’i işgal saldırısına dair yaptıkları paylaşımlar gerekçesiyle yargılanan iki kişi hakkında verilen beraat kararına, ”Kürtçe cümle paylaştı” gerekçesiyle itiraz etti. 

GÖKHAN ALTAY - MA/ANKARA

 

Türk ordusunun Efrîn’i işgal saldırılarına karşı sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan O.K. ve B.Y., 22 Ocak 2018’da gözaltına alındı. İki kişi hakkında daha sonra ”örgüt propagandası yapmak” ve ”Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” iddiasıyla dava açıldı. Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın geçtiğimiz aylarda yapılan duruşmasında iki kişi hakkında beraat kararı verildi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, karara karşı Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi Başkanlığı‘na itirazda bulundu. İtirazda, her iki ismin hakkında verilen kararın bozulması ve Kürtçe paylaşımları gerekçesiyle cezalandırılması talep edildi. İtirazda, O.K.’nin ”Afrin savaşına hayır Afrin işgaline hayır” şeklindeki paylaşımı retweet ettiği belirtilerek, ”Atlı geldi yaya gitti” anlamını taşıyan ”suvarpat heyacu” şeklindeki Kürtçe cümleyi paylaştığı görülmüştür” denilmesi dikkat çekti. 

İtirazda, B.Y’nin ise Efrîn’i işgal öncesi 4 Ocak 2018’de twitter hesabı üzerinden taş tutan bir el fotoğrafı paylaştığı ve ”Hakikat aşktır, aşk da ekmek kavgasıdır anlamına gelen Kürtçe bir cümleyi paylaştığı” kaydedildi. İtirazda, B.Y.’ye dair, ”20 Ocak 2018’de ‘Türk askerlerini diri diri yakanlara verilmeyen tepki Efrîn için veriliyorsa bir tahammülsüzlüğün nesi milli! Neresi İslami ya da insani! Afrin savaşına hayır’ şeklinde paylaşımda bulunduğu, ‘Biz bugün bir kere daha öğrendik ki dedelerimizin babalarımızın düşmanları dost olmaz’ anlamında bir cümleyi paylaştığı...” ifadelerine yer verildi. 

İtirazın sonuç bölümünde, her iki ismin de cezalandırılması istendi ve beraat kararının ”yasaya aykırı olduğu” kaydedildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.