Berlin Çin faaliyetlerinden endişeli

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, Çin’in Almanya içindeki artan casusluk faaliyetleri konusunda uyarı yaptı.

Alman Welt am Sonntag gazetesinden aktardığı habere göre BfV Başkanı Haldenwang, “Çin, büyük çaplı casusluk ve nüfuz faaliyetleri geliştiriyor. Önümüzdeki yıllarda, bu faaliyetler için kendimizi hazırlamalıyız” dedi.

Siyasi nüfuz için 

Haldenwang, Çinlilerin daha önce ekonomik casusluğa odaklanırken, yıllardır politikacılar üzerinde casusluk yapmaya odaklandıklarını iddia etti.

Haldenwang Welt am Sonntag’a verdiği demeçte, Çin’in Alman siyasetine nüfuz etmeye çalıştığını ifade etti. Casusluk faaliyetlerinin yönünün ekonomik ve teknolojiden etkinlik artırma boyutuna geldiği, bunun da tehlikeli olduğuna vurgu yaptı. Çin’e olan ekonomik bağımlılığın da siyasi nüfuz için istismar edilebileceği konusunda uyardı.

Haldenwang, “Çin, hedeflerine ulaşmak için uzun vadeli bir strateji izliyor. Almanya ve Avrupa ekonomileriyle yoğun ilişkilerin de yarattığı ekonomik gücünü siyasi hedeflere ulaşmak için kullanıyor” dedi.

Ekonomik bağımlılık endişesi

Rusya Ukrayna savaşı ile Berlin enerji bağımlılığını ve buna bağlı gelişen risklere odaklanmış durumda. Almanya hükümeti  ekonomik ilişkilerini yeniden değerlendiriyor.

Reuters haber ajansının ulaştığı bir strateji raporunda Almanya Ekonomi Bakanlığı, Çin ile iş yapan şirketlere daha katı şartlar getirilmesini önerdi.

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı bir açıklamada, yakın zamanda ABD’de olduğu gibi Çin casus balonlarının fırlatılması hakkında Almanya’nın hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Sözcü Almanya’nın, Çin’in casusluk ve nüfuzla ilgili en önemli istihbarat hedeflerinden biri olduğunu söyledi. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.