
İBRAHİM BULAK
Süleymaniyeli Kürt yazar Bextiyar Elî, Almanya’nın en iyi edebiyat ödülü olan Nelly Sachs’i Dortmund kentinde düzenlenen törenle aldı.
İki yılda bir düzenlenen ödül Alman yazar Nelly Sachs’in doğum yıl dönümünde veriliyor.
Bextiyar Elî’nin, Almanca’ya çevrilen “Dünyanın Son Narı” isimli kitabı 15 bin Euro değerindeki ödüle layık görülmüştü.
Almanya’nın en prestijli edebiyat ödülü daha önce, Erik From, Milan Kundera, Nadine Gordemir, Elias Canetti, Krista Volf ve Daved Grosman gibi yazarlara verilmişti.
Bir umut ışığı
Dortmund Belediye Başkanı Birgit Jörder’in elinden ödülü alan Bextiyar Elî, “Bu ödül dillerinin yaşaması için mücadele eden halklar için bir umut ışığı olabilir. Fakat sadece bir dil muhafızı da olarak anılmak istemiyorum’’ dedi.
Almanya’nın hatırı sayılır edebiyat ödüllerinden biri olan Nelly-Sachs Edebiyat Ödülünü 7 Eylül’de kazandığı basına duyurulan Bextiyar Elî için Nelly-Sachs jürisi, İslam dünyasının en önemli yazarlarından biri olduğunun altını çizmiş ve onun Batı dünyasında ‘keşfedilmemiş’ olduğu yorumunu yapmıştı.
Üç yazar Nobel aldı
Dortmund Belediye binasında önceki gün yapılan törende, Birgit Jörder ödülü Bextiyar Elî’ye takdim ederken‚ “Daha önce bu ödülü alan üç yazar, Nobel Edebiyat ödülünü aldı. Bu işin garantisi yok ama umut var” dedi.
Bextiyar Elî ise verilen ödülün‚ doğu edebiyatının desteklenmesi açısından oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Kitabını okuyan herkesin kendisinin kurduğu dünya ile insana dokunduğunu belirten Elî, “Kimse insanlığa olan inancını kaybetmemelidir. Ben eserlerimi bu yolda bir aracı olarak görüyorum. Eserlerimde de insanın özüne ulaşmaya çalışıyorum” dedi.
Listenin ilk sırasında
Bextiyar Elî’nin Almanca’ya çevirilen ‘Dünyanın Son Narı’ 6 ay içinde 4 baskı yaptı ve Litprom’un hazırladığı en iyi roman listesinde ilk sırada yer aldı.
Asya, Afrika ve Latin Amerika edebiyatlarının tanıtım ve desteklenmesi için faaliyet yürüten bir edebi kurum Litprom sponsorluğunda Almanca çevirisi yapılan kitap 19 Mayıs 2016’da İsviçre’nin Unionsverlag yayınevinden çıktı. Litprom’un sonbahar listesinde, Oğuz Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ı, Elî’nin ardından ikinci sırada yer almıştı.