Beyaz baretli kadınlar algıları yıkıyor
Kadın Haberleri —
- Kadın mühendisler, toplumsal cinsiyetçiliği kırmak, algıları değiştirmek için başlattığı “Beyaz Baretli Kadınlar’ projesiyle şantiyelerde kadın mühendis sayısını çoğaltmayı hedefliyor.
ÖZLEM YAYAN-MA / İZMİR
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyesi kadınlar, şantiyelerde erkek egemen yapıyı kırmak ve üniversitelerden mezun olacak kadın mühendislerin mesleğe emin adımlarla başlaması için 2019 yılında “Beyaz Baretli Kadınlar” projesi başlattı.
Kadın öğrencilere meslekte eşitlik ve avantaj sağlamayı amaçlayan proje 3’üncü yılına girerken, İzmir’deki devlet üniversitelerinin İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan kadın öğrencilere (menti), mesleki olarak donanımlı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair eğitimler veriliyor.
Öğrencilerin meslek hayatlarına daha özgüvenli başlamalarını hedefleyen proje dönemi boyunca her öğrenci mentinin bir öğrenme ortağı mentorü oldu. Bu süreçte hem teknik hem de toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri olarak da toplumsal cinsiyet rolleri, kadına yönelik şiddet, mücadele mekanizmaları ve iş yeri tacizi gibi eğitimler veriliyor.
Proje üçüncü yılda
İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, 3’üncü yılına giren “Beyaz Baretli Kadınlar” projesine dair konuştu. Kadın mühendislerin karşılaştığı ayrımcılığa dair fikir ve görüşleri projeye dönüştürdüklerini ifade eden Ulutaş, bunun kadın komisyonunun ortak kararı olduğunu söyledi. Ulutaş, Yaşadığımız ayrımcılığa bu mesleğe adım atacak yeni öğrencilerin maruz kalmaması için ‘Beyaz Baretli Kadınlar’ projesini başlattık” dedi.
Şantiyeler cinsiyetçi
Toplumda birçok mesleğin “erkek mesleği” olarak gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Ulutaş, inşaat mühendisliğinin de erkek mesleği olarak görüldüğünü aktardı. Bu durumun toplumda kadın ve erkeğe biçilen rollerle ilgili olduğunu aktaran Ulutaş, kadınların mesleği seçerken, okurken ve çalışırken sürekli bu baskıya maruz bırakıldığını söyledi.
130 bin mühendisin yüzde 11’i kadın
130 binin üzerinde mühendisin olduğunu ancak bunun sadece yüzde 11’inin kadınlardan oluştuğunu aktaran Ulutaş, üniversitelerde kadın öğrencilerin sayısının ise yüzde 10 civarında kaldığını sözlerine ekledi. Ulutaş, “Dolayısıyla en başından beri ‘Bu meslekte ne işin var? Şantiyede niye çalışıyorsun? sorularıyla karşı karşıya kalıyoruz. Genelde okul sıralarında ise şakayla karışık ifadeler kullanılarak, ‘Neden buradasınız? Mezun olunca ne yapacaksınız?’ soruları soruluyor” diye belirtti.
Toplumsal cinsiyet eğitimi
“Proje gerçekten bir ihtiyaçmış. İlk kez bu kadar kadın mühendisi bir arada gördük” diyen Ulutaş, öğrencilerin hem odaya hem de projeye bakışının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Ulutaş, “Proje kapsamında öğrencilere teknik anlamda ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili de eğitimler sunuyoruz ve destek oluyoruz. Buradaki amaç ayrımcılığın farkında olmalarıdır. Önemli olan bu farkındalığı yaşadıktan sonra buna itiraz etmektir” diye belirtti.
Algı kırılıyor
Ulutaş, projenin sadece kendileriyle sınırlı kalmaması ve özellikle erkek egemen meslek gruplarındaki diğer odalara da yayılmasının en büyük amaçlarından olduğunu belirterek, “Özellikle kadın mühendislerin bu projeye sahip çıkması gerekiyor. İş hayatında ve şantiyelerde ne kadar çok olursak bu algıyı daha rahat kırabiliriz. İlk projede yer alacak öğrencilerimizle yaptığımız mülakatta hepsinin gözlerinde mesleğe olan çekingenliği gördük. Bizim yaşadıklarımızı onlarda yaşıyorlar ve bunun zamanla değiştiğini de gördük. Bir arada ve örgütlü olmanın yan yana getirdiği bir güç var. Bunu da fark ettik. Bunun devamını sağlamak da bizim görevimiz” diye konuştu.