Biden-Putin görüşmesi: Biraz uyarı biraz uzlaşı

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Biden-Putin görüşmesi ardından yayımlanan ortak bildiride “ABD ile Rusya arasında gerginlik süreçlerinde dahi stratejik alanda öngörülebilir olma, silahlı çatışma riskleri ve nükleer savaş tehdidini azaltmaya yönelik ortak hedeflerde ilerleme kaydedileceği” belirtildi.

 

Görüşme ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, “iyi ve olumlu bir görüşmenin gerçekleştiğini” dile getirdi. Biden, yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önleme konusunda diyalog mekanizmasının kurulması için uzlaşı sağlandığını söyledi. Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'e "İnsan hakları hep masada olacak dedim" ifadelerini kullanarak, basın toplantısında  Navalni'nin durumunu hatırlattı  ve “cezaevinde hayatını kaybetmesinin sonuçları Rusya için yıkıcı olur” diye konuştu. ABD Başkanı ayrıca Putin’e siber saldırılar ve ABD seçimlerine müdahale konusunda uyarılarda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Biden-Putin görüşmesinde taraflar her iki ülkenin büyükelçilerinin görevlerine geri dönmeleri konusunda uzlaştı ve silah kontrolü için görüşmelere başlanması yönünde mutabakata vardı.

Ortak bildiride şu ifadeler yer aldı: 

"Biz, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden olarak, şunları not ediyoruz: Rusya ve ABD, gerilim zamanlarında bile stratejik alanda öngörülebilirliğin sağlanması, silahlı çatışma ve nükleer savaş tehdidi ile ilgili risklerin azaltılması ile ilgili ortak hedeflerin uygulanmasında ilerleme sağlayabildiklerini ortaya koydu. Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) bu yakınlarda uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazanan olmayacağı ve böyle bir savaşın asla başlatılmaması gerektiği ilkesine bağlılığımızı teyit ediyoruz.Rusya ve ABD, bu amaçlara ulaşmak için en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik olacak. Bu diyalog vasıtasıyla gelecekteki silah kontrolünün ve riskleri azaltma önlemlerinin temelini oluşturmayı amaçlıyoruz."

CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.