Bielefeld’de 14 Temmuz şehitleri anıldı

Dünya Haberleri —

  • Almanya’nın Bielefeld kentinde 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu direnişçilerinden M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek anıldı. 

 

Bielefeld Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Pazar günü yapılan anmaya Êzîdî, Asuri, Süryani halklarının temsilcileri ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı. 

Saygı duruşunun ardından konuşan Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) Eşbaşkanı Ali Batman, Kürtlerin tarihinde birçok isyanın bastırıldığını ama PKK’nin sıradan bir isyan olmadığını belirtti. Amed zindanlarında yaşananları ve Mazlum Doğan ve dörtlerin eylemini anlatan Batman, “14 Temmuz şehitleri eylemleri ile  ‘biz buraya kadar getirdik bundan sonra siz devam edin’ mesajı verdiler. Önderlik, 'Ölüm orucu eylemi Kurdistan’ın özgürleşmesinde bir adım olmuştur. Onlar benim komutanım' demişti.” diye konuştu.

Direnişe sahip çıkmalıyız

Batman, 80’lerde Amed Zindanın’da olduğunu belirterek, “İşkencede katlettikleri arkadaşlarımızın cenazelerini koğuşun kapısının önüne bırakırlardı ki biz dışarı çıkarken üzerinden geçelim. Bulunduğumuz koğuşta 6 pencere vardı. Amed‘in o yaz sıcağında pencere açmamız yasaktı. Urfalı bir öğretmen vardı eşini getirip gözünün önünde çıplak işkence yaptılar. Bu şekilde psikolojik baskı yapıyorlardı. Orada yaşadıklarımıza biz bile inanamıyoruz. Ancak 14 Temmuz ölüm orucu döneminde karşısında Türk devletinin geri adım atmak zorunda kaldı” diyerek bu direnişe sahip çekilmesi gerektiğini vurguladı. 

14 Temmuz direnişine ilişkin sinevizyon gösterimi sonrası “Şehit namirin“ sloganları ile anma sona erdi.  BIELEFELD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.