Bild’in manşetini paylaşmaya hapis

  • Almanya’dan yayınlanan Bild gazetesinin ”Diktatör Erdoğan” manşetini paylaşan 62 yaşındaki Mehmet Şah Tekiner’e, ”Cumhurbaşkanı’na hakaretten” 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild’in, 5 Kasım 2016 tarihli ”Diktatör Erdoğan? Sırada Daha Ne Var?” manşetini, ”Alman Bild gazetesi: Türkiye iç savaşa sürükleniyor” başlığıyla veren Diken’in haberini sanal medya hesabında paylaştığı iddiasıyla, Mehmet Şah Tekiner’e (62) ”Cumhurbaşkanı’na hakaretten” hapis cezası verildi. 

Diken’in yanı sıra birçok sitenin kullandığı, herhangi bir erişim engelinin bulunmadığı ve hala yayında olan haber nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne ifadeye çağrılan Tekiner’in hesaplarının olmadığı ifadesine itibar edilmedi. Adalet Bakanlığı,”Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret etmek” suçunun kovuşturulmasına 26 Haziran 2019’da izin verdi. Tekiner hakkında 4 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamenin Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabulüyle yargılama başladı.

Tekiner’in avukatı Resul Tamur ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına işaret ederek, ”AİHM uygulamaları ve diğer uygulamalar gözetildiğinde gerçekleştirildiği iddia olunan eyleme hakaret kapsamında değerlendirilemeyeceği, olsa olsa yöneticilere karşı ağır eleştiri niteliği taşıyabileceği, nitekim Erdoğan’ın birçok açıklamasında kendisinin diktatör olmadığını, kendisine kimsenin diktatör diyemeyeceğini belirttiği açıklamaları mevcuttur, bu nedenle de müvekkilin üzerine atılı suçun unsurları oluşmadığından öncelikle beraatine, mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan kanun hükümlerinin uygulanmasını talep ederiz” şeklinde beyanda bulundu.

Mahkeme, Tekiner’in beyanlarının ”suçtan kurtulamaya yönelik” olduğunu savunarak, Tekiner’e 1 yıl 3 ay 16 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, cezanın hükmünün açıklanmasını geri bıraktı. Av. Tamur, mahkemenin kararına karşı Bölge Adliye Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.