Zindana sığmayan sesler...

‘Hayata Dönüş Operasyonu’nda ağır yaralanarak, göğüs kafesi kırılan ve yapılan yanlış müdahaleden dolayı midesinde yaralar oluşan hasta tutsak Mehmet Yamaç, 20 yıldır yaşam mücadelesi veriyor. 24 yıldır hapishanede tutulan Yamaç, şu an Bünyan 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda.

KOAH, zona ve vertigo hastası olan Yamaç’ın hastalıklarına geçtiğimiz sene bir de safra kesesi sorunu eklenmişti. Safra kesesinden ameliyat olması gereken Yamaç’a 2019 Mart’ında, doktor siyasi nedenlerle onu ameliyat edemeyeceğini söylemişti. Hatta ardından “Seni ameliyat ederim ama o ameliyatta başka şeyler de yaparım,” demişti. Doktorlara güveni kalmayan Yamaç, bir de hastaneye ringle götürülmek istenince ihtiyacı olan tedaviyi hiçbir şekilde alamaz durumda.

24 yıldır tutsak

24 yıldır tutsaklığı süren 55 yaşındaki Yamaç, 1997 yılında Adana’da “Kürdistan Devrimci Sosyalistleri” tarafından yapılan eylemde gözaltına alınmış ve ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş. Mahkeme Yamaç’a müebbet hapis cezası vermiş. 24 yıldır Konya, Nevşehir, Muş, Erzurum, Tekirdağ ve Edirne’ye sürgün sevklerle gönderilerek devletin keyfi uygulamalarına tabi tutulan Yamaç, 19 Aralık 2000 “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında yapılan katliamda Adana Ceyhan M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaymış.

Hapishanelerde yapılan katliamda Yamaç’ın da kaburgaları kırılmış ve atılan kimyasal gazlardan dolayı ciğerinin bir bölümü tahrip olmuş. Yamaç’a hapishanede uygulanan yanlış tedaviden dolayı ise midesinde birer santimetre büyüklüğünde yaralar oluşmuş.

Bilinçli bir şekilde tedavi edilmeyen Yamaç’ın sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor. İçeride yalnızca 2-3 saat uyuyabilen Yamaç, yaşamını bu ağır hastalıklarla idame ettiriyor. Yamaç, tedavi için götürüldüğü hastanelerde ırkçı saldırılara ve tepkilere maruz kaldığı için 2-3 sene önce de bu nedenlerle tedaviyi reddedip, tedavi olmak istemediğini söylemişti.

Kitaba toplatma, yazara soruşturma

Umut Yayıncılık tarafından 2019 yılında basımı gerçekleştirilen, tutsak Mehmet Yamaç tarafından kaleme alınan “Yalnız Ülkenin Dağ Çocukları” kitabı hakkında İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından toplatma ve el koyma kararı verildi.

CİMER’e yapılan ihbar nedeniyle soruşturma başlatılan kitap hakkında İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Terörle Mücadele Kanunu” bahane gösterilerek basım, dağıtım yasağı ve el koyma kararı verildi. İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği “PKK/KCK örgütünün söylemlerini yaymaya hizmet ettiği” ve “şiddeti övdüğü” gerekçe göstererek toplatma kararı verildi.

Kitabın yazarı ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Mehmet Yamaç’a da “örgüt propagandası” gerekçesi ile soruşturma açıldı.

 

Mektup Adresi:

Mehmet Yamaç

Bünyan 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu / Kayseri