
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Êlih ve Şirnex'in Hezex (İdil) ilçesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi binlerin katıldığı eylemlerle protesto etti. Eş zamanlı birçok kentte gerçekleştirilen eylemlerde binlerce Kürdistanlı biraya gelip özgürlük taleplerini dile getirdi. Êlih'de 'Öcalan'a Özgürlük' şiarı ile yürüyüş düzenlenirken, Şirnex'te kitlesel basın açıklaması yapıldı. Amed’deki yürüyüş polis tarafindan engellendi. Haberimiz yayına hazırlandığı saatlerde gergin bekleyiş devam ediyordu.
BDP'li kadınlar, DTK bileşenlerinin yanısıra, bir araya gelen binlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi protesto ederek özgürlük taleplerini dile getirdi. Eylemler boyunca polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.
Êlih'te 'Öcalan'a Özgürlük' şiarı ile gerçekleştirilen yürüyüşe aralarında BDP Êlih milletvekili Ayla Akat ile birçok BDP'li il başkanı, yöneticisi ve çalışanın bulunduğu binlerce kişi katıldı. 'Önderliğin özgürlüğü halkının özgürlüğüdür', 'Demokratik çözüm için Öcalan'a özgürlük' pankartlarının açıldığı yürüyüşte, sık sık sloganlar atıldı.
Kürtler statü istiyor
BDP Êlih il binası önünde sona eren yürüyüşün ardından konuşma yapan Ayla Akat, Kürt halkının statüsüz yaşamak istemediğini vurguladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için toplandıklarını ifade eden Akat, "Bu sorun Kasri Şirin Anlaşması ile dünya gündemine girmiş ve bugün de dünya gündeminin birinci sırasında yer alan en büyük sorundur. Her halk gibi bizim de statümüzün olması gerekiyor. Bir yılı aşkın süredir Sayın Öcalan üzerindeki tecrit devam ediyor" diye konuştu.
AKP hükümetinin bir gün, savaş yanlısı politikaları nedeniyle halka hesap vereceğini belirten Akat, "İmralı ve PKK yöneticileriyle görüşmeler yapıldı. Herkes barış için adımlar atılacağını konuşurken, Kürt halkı Roboskî'de yine katledildi. Bu katliam devleti yönetenlerin eliyle yapıldı. Bu politikalar Türkiye'yi savaşa götürüyor. Bu kararları veren AKP hükümetinden bir gün Kürt ve Türk halkı elbet hesap soracaktır" diye kaydetti. Konuşmanın ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı.
Hezex'te kitlesel açıklama
BDP Hezex İlçe Kadın Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik bir yılı aşkın süredir devam eden ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek için kitlesel basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile BDP'li belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada konuşan Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecride dikkat çekti. AKP'nin Kürt sorunu ile ilgili çözümsüzlük politikalarının iktidara geldiği günden bu yana devam ettiğini belirten Aydoğan şöyle konuştu: "Sayın Öcalan Kürt sorununun çözümü için PKK'nin askeri güçlerini sınır dışına çekmişti. Bu çok tarihi bir fırsattı. PKK farklı tarihlerde çok sayıda ateşkes ilan etti. Ama AKP hükümeti bu tarihi fırsatları kaçırdı. Bundan dolayı çatışmalar ve ölümler devam ediyor. Kürt sorununun çözümü, barış, cesaret ve kararlılık ister. Eğer biraz cesaretiniz varsa o zaman Kürt sorununun önündeki engelleri kaldırın diyoruz. Sayın Öcalan özgürleşmediği ve bu topraklarda Kürt sorunu çözülmediği müddetçe insanlar yaşamlarını yitirmeye devem edecektir."
Tek çözüm özgürlüğün tanınmasıdır
Aydoğan'ın ardından konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, Türkiye'de devrim koşulları ve özgürlük inşasının önemli bir noktaya geldiğine işaret etti. Kürt sorununun çözümünün güvenlikçi-operasyonel ya da katliam ile yapılamayacağını ifade eden Tuncel, "Bir tek çözüm yolu vardır o da Kürt halkının hak ve özgürlüklerini kabullenmektir. Kürt sorununun çözümü, dil, kimlik, kültür ve demokratik özerklik statüsünden geçer. Bunu yapmanın bir yolu var. O da müzakere ve diyalogların devamıdır. Türkiye Devleti kiminle savaşıyorsa onunla müzakere etmek zorundadır. Meclis Başkanı Çiçek'in hazırladığı bildiri, çözüm bildirisi değildir. Hükümetin politikaları çözüme değil, daha çok ölüme hizmet ediyor" diye kaydetti.
Amed’de polis engeli!
DÖKH’ün dün Amed’de Koşuyolu Parkı’na düzenleyeceği yürüyüş ise polis tarafından engellendi. Zırhlı araçlar ve yüzlerce çevik kuvvet ile il binasını ablukaya alan polis yürüyüşe izin vermezken, kadınlar polisin tutumunu alkış, zılgıt ve sloganlarla protesto etti. Haberimiz yayına hazırlandığı saatlerde Amed İl Binası önündeki gergin bekleyiş devam ediyordu...
DİHA/ÊLIH/ŞIRNEX/AMED