Dersim’in Ovacık ilçesi kırsalında yapılan bombardıman sonucu HPG Komuta Konsey Üyesi İsmail Aydemir’in yaşamını yitirmesini Dersim halkı ve Kürdistan için büyük bir kayıp olarak değerlendiren gençlik çalışmalarından arkadaşı Zeynep Tektaş, “Çok zorlu mücadele içerisindeyiz. Ama sonunda kazanan biz olacağız. Çünkü bizim binlerce Baran’ımız var” dedi.

Dersim’in Ovacık ilçesinde 16-17 Eylül günlerinde gerçekleştirilen bombardımanda 3 arkadaşı ile birlikte yaşamını yitiren HPG Komuta Konsey Üyesi İsmail Aydemir (Baran Dersim), yıllarca Kürdistan’ın farklı bölgelerinde kaldıktan sonra 2013 yılında doğduğu Dersim dağlarına döndü. Yaklaşık 2 hafta boyunca cenazesi çeşitli nedenlerle oyalanarak 5 Ekim’de ailesine teslim edilen Aydemir’in cenazesi, ertesi gün Dersim Belediyesi Asri Mezarlığı’nda 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt siyasetçi Sakine Cansız’ın yanına defnedildi. Dersim halkı, Aydemir’in Kürdistan için büyük bir kayıp olduğunu fakat binlerce Baran’ın dağlarda mücadele ettiğini ifade etti.


‘Kürdistan için büyük kayıp’

İsmail Aydemir’i anlatan arkadaşı Zeynep Tektaş, Aydemir’i gençlik çalışmalarından tanıdığını ifade ederek, “Baran’ın o zamanlardan belliydi bir komutan olacağı. Duruşu, kişiliği, düşünceleri, kendisi çok farklıydı. Çok fedakar bir arkadaştı. Mücadeleyi ve partiyi çok çabuk anladı ve kendine yakıştırdı” dedi. Mücadeleye katıldığını öğrendiğinde pek şaşırmadığını kaydeden Tektaş, “Şehit olduğunu öğrendiğimde çok üzüldüm. Dersim ve Kürdistan için büyük bir kayıp ama bu mücadeleyi bırakacağımız anlamına gelmiyor” diye belirtti. 


‘Biz kazanacağız’

Tektaş, sadece Dersim’de değil Kürdistan’ın her bölgesinde yürütülen kirli savaş nedeniyle birçok canın yaşamını yitirdiğine değinerek, şunları aktardı: “Baran o çok sevdiği ‘Kızıl güler açınca Kürdistan dağlarında’ türküydü aslında. Türkünün içinde ki sözler onu anlatıyor.” Aydemir’in yeni bir dünyayı ve yeni bir yaşamı inşa etmeyi benimsediğini ve bu düşünceden aldığı kararlılıkla 20 yıl dağlarda mücadele ettiğini belirten Tektaş, “Kürt özgürlük hareketine çok büyük emekleri var. Onun yerini nasıl doldurabiliriz bilemiyorum. Çok zorlu mücadele içerisindeyiz. Ama sonunda kazanan biz olacağız. Çünkü bizim binlerce Baran’ımız var” şeklinde konuştu. 

Erdoğan Çakar adlı yurttaş ise, Kürdistan’ın birçok noktasında bombardıman ve operasyonların devam ettiğini vurgulayarak, “Ve bu operasyonlarda ciddi hak ihlalleri söz konusu. Son olarak 16-17 Eylül tarihinde Dersim Saha Komutanı Baran Dersim ve 3 arkadaşının yaşamını yitirmesi bizi derinden etkiledi” dedi.


‘Bir Baran ölür bin Baran doğar’

Yaşananların tek sorumlusunun AKP olduğunun altını çizen Çakar, “Bir an önce Dolmabahçe mutabakatına dönülmesi, savaşın son bulması ve Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmelerin başlatılması gerekiyor” diye belirtti. Her gün gençlerin öldürüldüğünü hatırlatan Çakar, “Biz barış dedikçe onlar savaş diyor. Sadece Baran Dersim değil birçok yiğit evlatlar yaşamını yitirdi. Öldürmek çare değil. Bir Baran ölür, bin Baran doğar” dedi. 


 DİHA/DERSİM