Bir akşam yemeği kaç para?

Kadın Haberleri —

Yoksulluk

Yoksulluk

  • Bahçelerinden topladıkları seze, meyve ve otları satmak için pazarların yolunu tutuyor fakat sadece bir akşam yemeği parasını çıkartabiliyorlar. Krizle mücadele eden kadınlar, “Halkın parasını silaha, bombaya verip dağları ve taşları bombalıyor” diyor.

Ülkede her geçen gün derinleşen ekonomik kriz karşısında ayakta kalmaya çalışan kadınlar, bahçelerinden topladıkları ürünleri satarak ailelerine bakıyor.

Fakat tüm alternatif yolları denemelerine rağmen geçinemiyor ve krizin nedeni olan iktidara tepki gösteriyorlar. Mezopotamya Ajansı (MA), Şirnex’in ilçe ve köylerinde bahçelerinden topladıkları sebze, meyve ve otları Cizîr ilçe merkezine getiren kadınların günlük kazancını takip etti.

Alıcı bulunamıyor

Bahçelerden toplanıp pazarlara getirilen ürünler market fiyatlarının altına satılmasına rağmen alıcı bulamıyor.

“Erdoğan ‘kriz yok’ diyor. Eğer kriz yoksa neden her şey bu kadar pahalı?” sorusunu soran Makbule Örnek (63), şu anda hiç kimsenin geçinemediğine işaret ediyor.

Örnek, önceden 100 TL ile çarşıdan birçok eşya aldığını şimdi ise ancak bir iki kilo domates alabildiğini belirterek, “Artık evime kırmızı et alamıyorum” dedi.

Emeğin karşılığı yok 

Hezex (İdil) ilçesine bağlı Bafê köyündeki bahçesinden topladığı meyve ve sebzeleri satarak ailesine baktığını söyleyen Hediye Uğur (65), her sabah saat 06:00’da pazarın yolunu tutarak, yoğurt, patlıcan ve domates satıyor.

Çok yorulduğunu ve emeğinin karşılığını alamayan Uğur, yoğurdu 80 TL’ye satmak zorunda kalıyor.

Devletin halkı değil sadece kendi çıkarlarını düşündüğünü kaydeden Uğur, “Halktan aldığı bütçenin tümünü mermiye harcıyor. Halkı da çaresizlik içinde bırakıyor. Halkın parasını silaha, bombaya verip dağları ve taşları bombalıyor. Bize zulüm yapıyor. Bu savaş sona ererse yaşanan kriz de çözülür. Biz artık savaş ve zulüm yerine barış istiyoruz” diye belirtti.

Bir akşam yemeği parası

Ayşe Tek (55) ise, satış yaptıkları yerin kayyım tarafından bariyerle daraltıldığı, sebze ve meyvelerini rahatlıkla satamadıklarına işaret ediyor.

Semizotu, maydanoz ve yoğurt satan Tek, “Bir kilo eti 270 TL’ye aldım. Sabahtan bu yana sattığım tüm ürünlerin parası ile kilo et alabileceğim, bir akşam yemeği yani. Artık gerisini siz düşünün” sözleriyle emeklerinin kriz karşısında nasıl eriğini belirtiyor. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.