Yönetmen Garip Çelik, 1993'te Elezîz'in Dep (Karakoçan) ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve toplu mezara gömülen ağabeyi Yıldırım Çelik'in (Cudî) hikayesini anlattığı belgesel çalışmasını bitirdi. "Hoşçakal Kardeşim" adlı belgesel İstanbul'da gösteriliyor. Dep ilçesinde görgü tanıklarının anlatımlarına da başvuran yönetmen Çelik, belgesel ile kardeşinin naaşına ulaşmayı hedefliyor.

Kardeşin ardından

Garip Çelik'in ağabeyi Yıldırım Çelik, altı arkadaşı ile birlikte 1993 yılında Elezîz'in Dep ilçesinde Türk ordusu tarafından pusuya düşürülerek yaşamını yitirdi. Ancak aileler, gerillaların naaşlarına ulaşamadı. Gerilla Yıldırım Çelik'in kardeşi yönetmen Garip Çelik, yirmi yıl sonra olayın peşine düştü. Olayı beyaz perdeye aktarırken, ağabeyinin naaşına da ulaşmayı hedefledi. Garip Çelik, "Hoşçakal Kardeşim" adlı belgeseli tamamladı ancak ağabeyinin naaşına ulaşamadı.
Ağabeyinin 6 arkadaşı ile birlikte pusuya düşürülerek kimyasal silah ile katledildiğini söyleyen Çelik, devamla şunları söyledi: "O dönem babam cenazeyi almak için Karakoçan'a gitmişti. Babam oraya gidince bir resimle gitmişti. O dönemin jandarma ya da emniyet birimlerine gidiyor. Orada babamı dövüyorlar. Babam da geri geliyor. Cenazeyi alamadık. O dönem Kürdistan'da vahşetler yaşandığı için herkes korkmuştu. Kimse ölülerine sahip çıkamıyordu." Çelik, ayrıca 2010 yılında cenazeyi bulmak için İHD'ye başvurduğuna da dikkat çekti. 


Birçok hikaye ile karşılaştı
Başvuru ile birlikte arayışa başladığını aktaran Çelik, "Tanıklar bana ulaştı, yola çıkarak kendi bireysel çabalarımla arayış içinde kaldım ve bu arayışı belgelemek istedim. Ağabeyimin katledildiği eve gittim. Ev hala ayakta. Ama o dehşet anları hala silinmemiş. Tanıklarla görüştüm. Bir odanın içinde altı arkadaşı ile birlikte vücutlarında hiç kurşun izi yokmuş ve kimyasal atılmış" dedi. Belgesel çekmeye de bu arayış sırasında karar verdiğini dile getiren Çelik, "Anneme bir sözüm vardı 'Cenazeyi bulup getireceğim' diye. Hedefim gerçekten ağabeyimi bulabilmektir. Karakoçan'da o kadar çok vahşet yaşanmış ki; oraya gidince birçok hikayeyle karşı karşıya geldim. Onları da belgeselin içine dahil ettim. Birçok köye gittim her yerde işlenmiş cinayetler, toplu mezarlar, faili meçhuller var. Ağabeyimin cenazesini bulamadım ama arayışım hala devam ediyor bu son değildir" diye konuştu.

Ölülerimizle yüzleşmeliyiz

Çözüm süreci ile birlikte ağabeyinin cenazesinin bulunması için bir umut içinde olduğunu ifade eden Çelik, "Eğer çözüm sürecindeysek kendi ölülerimizle yüzleşmemiz gerekiyor. İnsanlar orada toprak altındayken sahipsizken bir açılım olmaz. Nasıl bir vahşet yaşanmış, nasıl katletmişler, nasıl kulaklarını kesmişler, ölülere nasıl işkence yapmışlar, herkesi filmi görmeye davet ediyorum. Gelsin görsünler bizim ülkemizde neler yaşanmış" diyerek, herkesi belgeseli izlemeye çağırdı.
"Hoşçakal Kardeşim" belgeseli 24 Ağustos Cumartesi günü Garajistanbul'da izleyici ile buluşacak. 



SEVDİYE ERGÜRBÜZ/DİHA/İSTANBUL