CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan “Nisan 2020 Hak İhlali Raporu”nda, 561 işkence vakasının yaşandığı belirtildi.

İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Nisan 2020 Hak İhlalleri Raporunu” açıkladı. Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, Nisan ayında 271 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Söz konusu hak ihlallerinden 220’si iş cinayeti, 20’si kadın cinayeti, üçü salgın nedeniyle olmak üzere toplam 10’u cezaevlerinde ölüm, 17’si silahlı çatışmalar sonucu yaşanan ölümler yer aldı. Yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma kapsamında üç, kara mayınları, sahipsiz bomba ve patlayıcılar kapsamında ise bir çocuk yaşamını yitirdi.

Raporda, “İşkence Olaylar” başlığında 561 hak ihlali yaşandı. Bunlardan 483’ü “cezaevlerinde işkence ve kötü muamele” kapsamında, 78’i ise “işkence” kapsamında yaşanan hak ihlalleri oldu.

12 gazeteciye soruşturma

 “Düşünce İfade Özgürlüğü” başlığında ise 502 hak ihlalinin yaşandığı raporda yer aldı. Raporda, bir gazetecinin tutuklandığı, üç gazetecinin gözaltına alındığı, 12 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, bir gazetecinin saldırıya uğradığı bilgisine yer verildi. 22 toplatma ve erişim engelleme kararı alındı.

En az 500 kişinin düşüncesi nedeniyle gözaltına alındığı ve tutuklandığı, iki kişinin ise düşünceyi ifade nedeniyle ifadeye çağrıldığı belirtildi.

179 hak ihlali 

Raporun “Örgütlenme Özgürlüğü” başlığında da görevden alınan belediye meclis üye sayısının dört olduğu belirtildi.

“Toplantı Gösteri Özgürlüğü” başlığında, 179 hak ihlalin yaşandığı kaydedildi. Bu kapsamda, “müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması” 62, “yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro” bir, “etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller” üç, “basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınanlar, tutuklananlar” 80, “basın açıklaması, etkinlik ve eylemler nedeniyle mahkum olanlar” 33 olarak yer aldı.

 

İSTANBUL