
İmha saldırılarının ikinci haftasına girdiği Cizre’de tank, top, binlerce özel harekatçı ve askerle devam eden saldırılarda 3 şehit daha verildi. Tek yolun direniş olduğunu belirten Cizreliler, “Tüm evleri yıksanız da bu toprağın adı Kürdistan’dır” diyerek işgalcilere meydan okuyor.
Direniş merkezlerinden Cizre’de biri 15 yaşındaki çocuk, biri 70 yaşındaki dede, biri de 40 yaşındaki kadın ş kişi katledildi. Özel harekatçıların açtığı ateşle ağır yaralanan 7 aylık hamile bir kadın da bebeğini kaybetti.
8 gündür devam eden sıkıyönetim uygulamaları sırasında yaşamını yitirenlerin sayısı 6’ya; ilçede toplam 5 kez ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında katledilenlerin sayısı 28’e yükseldi.
Top atışlarıyla öldürdüler
18 Aralık Cuma gecesi Sur Mahallesi’nde tanklardan atılan topun bir eve isabet etmesi sonucu 15 yaşındaki İbrahim Akan katledilirken, biri çocuk 2 kişi yaralandı. Saldırıların aralıksız sürdüğü Cudi Mahallesi’nde Cumartesi akşamı özel harekat timlerinin açtığı ateş sonucu 70 yaşındaki Hacı Selahattin Bozkurt yaşamını yitirdi. Bozkurt’un cenazesi ancak sabah saatlerinde beyaz bayraklar eşliğinde çıkarılarak, Şırnak Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Hayati tehlikesi sürüyor
Cafer Sadık Caddesi’nde konuşlanan tanklardan Cudi Mahallesi’ne yapılan top atışlarında 25 yaşındaki Lütfi Aksoy ağır yaralandı. Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Aksoy’un hayati tehlikesi bulunuyor.
Bebeğini kaybetti
Nur Mahallesi İstek Sokağı’nda özel harekatçıların hedefi 7 aylık hamile olan 32 yaşındaki Güler Yanalak (32) oldu. Açılan ateş sonucu karnından ağır yaralanan Yanalak, yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı. Şırnak Devlet Hastanesi’nde ameliyata alınan Yamalak’ın bebeğini kaybettiği öğrenildi. Yamalak ise yoğun bakıma alındı.
Beyaz bayrakla taşındılar
Cudi Mahallesi Nil Sokak’ta da 35 yaşındaki Hediye Çete evinin bahçesinde vuruldu. Çete göğsünden vurulurken, ilk müdahalesi komşuları tarafından yapıldı. Yine aynı mahallede Yakup Kural adlı genç de keskin nişancılar tarafından hedef alınarak vuruldu. Uzun süre hastaneye götürülmelerine izin verilmeyen Çete ve Kural, mahalledekilerin uzun uğraşları sonucu beyaz bayraklarla hastaneye taşındı.
Bir kadın daha katledildi
Saldırıların yoğunlaştığı Cudi Mahallesi’nde dün akşama doğru zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu Zeynep Yılmaz (40) yaşamını yitirdi.
Kimliksiz bir cenaze
Cumartesi günü ise Cizre Devlet Hastanesi’ne kimliği belirlenmeyen bir cenaze getirildi. Ne zaman ve nerede yaşamını yitirdiği bilinmeyen kişinin karnına isabet eden kurşunla yaşamını yitirdiği bildirildi.
Kolu kesildi
Yasağın 5. gününde Nur Mahallesi’nde su vanasını açmaya gittiği sırada açılan ateş sonucu yaralanan Cizre Belediyesi çalışanı İrfan Uysal’ın kolu kesildi.
Bir asker öldü, 4 yaralı
Saldırıların yoğunluğuna rağmen mahallelere giremeyen devlet güçleri, YDG-H öncülüğünde halkın topyekün direnişiyle karşılaşıyor. Dün sabah Cudi Mahallesi’ne girmeye çalışan Kobra tipi zırhlı araç darbelenirken, asker ve özel harekatçılar geri çekildi. Cudi Mahallesi’nde ise polise ait havadan görüntüleme aracı Drone düşürüldü. Cizre Devlet Hastanesi’ne de yaralı 3 asker ve bir kontra getirilirken, Türk Genelkurmayı ilçede bir askerin öldüğünü açıkladı.
TSK’ya yanıt
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ilçedeki saldırılarda “78 terörist öldürüldü” şeklindeki iddialara Yafes Mahallesi’ndeki Tekoşêr isimli YDG-H üyesi yanıt verdi. “Bizler YDG-H olarak Cizre’de tank ve toplara karşı halkımızın onurunu koruyoruz. 7 gündür devam eden kirli saldırıda 6 yurtseverimiz katledilmiştir. Hiçbir YDG-H’li şehit düşmemiştir. Cizre’de katledilenlerin hepsi sivil yurttaşlardır” diyen YDG-H’li, devlet güçlerinin bir haftadır hiçbir ilerleme kaydetmediğine dikkat çekti. YDG-H’li Tekoşêr, “Bizler mevzilerimizdeyiz ve halkımızın onurlu direnişini sürdüreceğiz. Kanımızın son damlasına kadar da halkımızı ve şehrimizi koruyacağız. Burada kaybeden devlet ve kirli zihniyeti olacaktır” dedi.
Cizre’ye yürünecek
Şırnak’ta aralarında KESK, DİSK, MEYA-DER, ŞÜDO-DER, TUHAD-DER’in bulunduğu sivil toplum örgütleri ablukayı kırmak için bugün Cizre’ye yürüyecek. Şırnak ve Cizre’ye bağlı köyler den de ilçeye kitlesel yürüyüş kararı alındı.
DİHA/ŞIRNAK
3 çocuk annesine 8 kurşun
Cizre’de katledilen ve “gizlilik kararı” nedeniyle aile avukatına otopsi sonucu verilmeyen 3 çocuk annesi Hediye Şen’in 8 kurşunla tarandığı ortaya çıktı. 16 Aralık tahirinde Cudi Mahallesi’ndeki evinin bahçesinde katledilen Şen’in öldürülmesine ilişkin açılan soruşturmaya gizlilik kararı konuldu. Şen’in Şırnak Devlet Hastanesi Morgu’nda yapılan otopsisine aile avukatının girmesine gizlilik kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Savcılığın itirazlarına rağmen Şen’in otopsi raporunu okuyan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Şen’in taranarak 8 adet ateşli silah mermisiyle vurulduğunu ifade etti. Özkan, öldürücü mahiyetteki mermilerden birinin Şen’in boğazının solundan girdiğini söyledi. Hazırlanan otopsi raporuyla açık bir cinayet işlendiğinin belgelendiğini vurgulayan Özkan, “30 yaşında bir anneyi tarayarak öldürdükleri yetmiyormuş gibi, ailenin anayasal hakkı olan otopside avukat bulundurma hakkı da engelleniyor. Böylece işledikleri cinayeti gizlemeye çalışıyorlar” dedi.
Burası Kürdistan
Devletin Cizre ve Şırnak’ta 10 bin asker ve binlerce özel harekat polisi yığarak ilan ettiği sıkıyönetim ikinci haftasına girdi. Top atışları nedeniyle can kayıplarının yaşandığı ilçede halk, barikat başlarındaki direnişlerini tanka topa rağmen sürdürmekte kararlı. Cizre direnişini topyekün kirli bir saldırı ve topyekün bir direniş olarak değerlendirmek gerektiğini belirten ilçenin Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç, “Cizre’yi halktan temizlemeye çalışıyorlar; bu kirli saldırılarla amaca ulaşamazlar. Şimdi Cizre’de halk ve halkın direnişi vardır. Halka yönelik böyle tank ve topla saldırılar yapıldığı sürece halkın ve gençlerin de kendilerini savunmaya hakları vardır ve halkımızın yaptığı da budur” dedi.
Cizre’de toplu bir katliam girişimi olduğunu altını çizen Tunç, “Yandaş medyanın ‘Cizre’de teröre karşı bir operasyon yapılıyor’ söylemleri yalandır. Günlerdir tank ve toplarla halka yönelik bir saldırı var. Cizre’de askerlerin saldırıları sonucu şimdiye kadar 6 sivil ölmüş durumda. Ama askeriyenin bulunduğu bölgelerde kaç kişi ölmüş onu bilemiyoruz. Yani sivil halka yönelik toplu bir katliam girişimi söz konusudur” diye konuştu.
Saldırıların en yoğun gerçekleştiği Yafes Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlardan Sevkan Yaman, saldırının boyutu ne kadar ağır olursa olsun topraklarını terk etmeyeceklerini ifade ederek, “Tüm evleri yıksanız da bu toprağın adı Kürdistan’dır” diye konuştu.
Asla bırakmayız
Mahalle sakinlerinden Vesile Sarica ise, “Her şeye rağmen biz yine ayakta kalacağız. Kendimizin ve çocuklarımızın mücadelesini asla bırakmayacağız Kendi sokağımızda ölebiliriz ama teslim olmayacağız” dedi. Cudi Mahallesi’nde oturan Hatun Ecer adlı kadın da evlerini terk etmediklerini ve halk olarak tanklara toplara karşı direndiklerini ifade etti. Ecer, devletin top atışlarıyla halkı rehin almaya çalıştığını vurgulayan Ecer, “Devlet Kürt halkını bitirmeyi amaçlıyorsa kesinlikle yanılıyor ve bunu başaramayacaktır. Bizden bir kişi bile sağ kaldığı sürece bu mücadelemizi yükselterek devam ettireceğiz ve davamızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Halkın göç etmesi için yoğun bir baskı uyguladığına dikkat çeken Ecer, şöyle konuştu: “Önüne gelen evi yakıp yıkıyor. Ve böyle ilerlemeye çalışıyor. Ne olursa olsun bizler bu ilerlemeye izin vermeyeceğiz ve direnmeye devam edeceğiz.”