Bir ilk yaşandı: Sol Parti'de 2 kadın eşbaşkan

Dünya Haberleri —

.

.

  • Alman Sol Parti (Die Linke) kongresini online gerçekleştirdi. Partinin eşbaşkanlığına iki kadın seçilerek sol parti geleneğinde bir ilke imza atıldı.

 

2007’de kurulan ve Alman Federal Parlamento’da grubu bulunan Die Linke, koronavirüs salgını nedeniyle ertelediği kongresini dijital ortamda gerçekleştirdi. 8 yıldır partinin başında bulanan eşbaşkanlar Katja Kipping ve Bernd Riexinger’in aday olmadığı seçimde iki kadın ve iki erkek yarıştı. Yapılan seçimler sonucunda partinin eşbaşkanlığına Hessen Eyalet Meclis Grup Başkanı Janine Wissler ve Thüringen Eyalet Meclis Grup başkanı Susanne Hennig-Wellsow seçilerek bir ilke de imza atıldı.

Kadınları teşvik edecek

Seçim ardından delegelere teşekkür eden Hennig-Wellsow, partinin başına iki kadın eşbaşkanın seçilmesini önemine vurgu yaparak, bu sonucun kadınların Die Linke’yi tercih etmesinde teşvik edeci rol oynayacağını söyledi.

Eylül ayında yapılacak federal seçimlerde başarı sözü veren Hennig-Wellsow, “Sol Parti’nin içinde yer aldığı bir hükümet Almanya’ya çok şey kazandıracaktır” dedi. Özellikle sağlık sisteminde ve kadın-erkek eşitliğinde iyileştirmeler yapacaklarını söyleyen Hennig-Wellsow, silah ticaretini de sona erdirme sözü verdi.

Diğer eşbaşkan Janine Wissler ise “Sınıflı bir toplumda yaşamak gittikçe daha fazla krize neden oluyor” diyerek günümüzde zenginlerin daha da zenginleştiğine dikkat çekti. Wissler, Sol Parti’nin en hızlı şekilde toplum içindeki eşitsizliklere son verecek somut bir reform programını hazırlayacağını bildirdi.

Meclis’e çok sayıda önerge

Sol Parti 2017 yılındaki genel seçimlerde yüzde yüz 9’luk bir başarı elde ederek Federal Parlamento’da 69 sandalye kazanmıştı. Sol Parti birçok kez yaptığı açıklama ve meclise verdiği soru önergeleri ile soykırımcı siyasetinden dolayı AKP-MHP iktidarıyla ilişkilerin kesilmesini ve Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerine kavuşmasını talep etmişti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.