Bir kış bitti, biri geldi

Kadın Haberleri —

Zeynep Ziyansız

Zeynep Ziyansız

  • Enkaz da olsa evini ve anılarını bırakıp gidemiyor, özlemini yıkılan duvarlara dokunarak gideriyor. Konteyner verilmediği için evinin yanında kurduğu çadırda ailesiyle birlikte yaşayan Zeynep Ziyansız, “Şu ana kadar devletten herhangi bir yardım almadım.  Kışın ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyor.

Merkez üssü Mereş’in Bazarcix ilçesi olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden 8 ay geçti. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği depremde oluşan barınma sorunu ise hala devam ediyor. Depremin ardından topraklarını terk etmemek için direnen yurttaşlar, yıkılan evlerinin yanında kurdukları çadırlarda yaşamını sürdürüyor.

60 yaşındaki Zeynep Ziyansız da bu yurttaşlardan sadece biri. Depremde enkaz altında kalan Ziyansız, kurtarıldıktan sonra bir buçuk ay hastanede tedavi gördü. Daha sonra evinin yanında çadır kurdu, 8 aydır 2 çocuğu ve eşiyle birlikte burada yaşıyor.

Evi ve anıları enkaz altında

Depremde evi ile birlikte anıları da enkaz altında kaldı. Hatıralarından kopamadığı için yıllarca yaşadığı mahalleden ayrılmıyor. Evi ve anılarına duyduğu özlemi yıkılmış evinin duvarlarına dokunarak gidermeye çalışıyor.

Gidecek yeri yok

Yıllarca yaşadığı ev yıkılsa da anılarını bırakıp gidemediğini kaydeden Ziyansız, depremin ardından geçen 3 mevsim çadırda kaldıklarını söyledi.

“Bir kış bitti, yaz bitti tekrar kış geldi, biz yine çadırdayız. 3 mevsim çadırda geçirdik. Gidecek yerimiz yok. Dört kişi çadırda kalıyoruz.”

Enkaz da olsa evim…

Konteyner talebinde bulunduklarını ancak kendilerine konteyner verilmediği için çadırda kalmak zorunda kaldıklarını aktaran Ziyansız, enkaz da olsa evini bırakıp konteyner kente gidemediğini belirtti.

“Bir gün aç, bir gün tokuz. Çamaşırları elde yıkıyoruz. Bir elektriğimiz vardı onu da kestiler. Neden kesiyorsunuz diye sorduğumda ‘bu kadar yeter, karanlıkta kalın’ dediler.  Şu ana kadar devletten herhangi bir yardım almadım.  Ev için başvurduk, 'sizin arsanızda ev yapılmaz' dediler.”

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte çadırda kalmalarının zor olacağını ifade eden Ziyansız, “Önümüz kış, kar mı yağacak, sel mi olacak belli değil. Kışın ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu çadırdan başka gidecek yerimiz yok” dedi.

MAHMUT ALTINTAŞ/MA-MEREŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.