
Suriye devlet güçleri, Haseke’de rejimin demokratikleşmesini isteyen Kürtlere saldırdı. Barışçıl gösteriye silahlarla müdahale eden devlet güçleri, bir Kürt gencini katletti.
Dün Batı Kürdistan ve Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te binlerce Kürt, rejimin demokratikleşmesi için sokaklara çıktı. Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre, Haseke kentinde binlerce Kürt’ün katıldığı gösteriye devlet güçleri saldırdı. Rejimin demokratikleşmesini ve haklarını isteyen binlerce Kürt, Demokratik Özerklik talebinde bulundu. Devlet güçleri de eylemcilerin üzerine gerçek mermilerle ateş açtı. Kurşunlara hedef olan İdris Ehmed Reşo adlı Kürt genci olay yerinde hayatını kaybetti.
1 Mart günü de Halep’teki bir gösteriye saldırıda bulunulmuş, kadın örgütü Yekitiya Star üyesi Gule Selmo yaşamını yitirmişti.
Bu arada dün dış güçlerce desteklenen Ulusal Konsey’in taraftarları da sokağa çıktı. Birçok kentte düzenlenen gösterilerde eylemciler, Esad rejimine yönelik askeri müdahale çağrısında bulundu.
Esad’la ilişkilerini kesiyorlar
Öte yandan bir yıldır desteklediği muhalif güçlerce Esad rejimini yıkamayan başını ABD’nin çektiği Türk-Batı-Arap ittifakı, Şam yönetimine yönelik diplomatik baskılarını arttırdı. Tunus’ta gerçekleşen ‘Suriye’nin Dostları’ konferansında ‘Ulusal Konsey’i mutahap almayı tartışan ülkeler, Şam’daki elçiliklerini kapatarak Esad rejimini by pass etmeyi düşünüyor.
Avrupa Birliği, Şam rejimiyle bütün ilişkilerini kesmeyi tartışıyor. Fransa haber ajansı AFP, gelecek hafta biraraya gelecek olan 27 AB ülkesinin Dışişleri Bakanı, Şam’daki büyükelçilerini geri çekmeyi masaya yatıracağını duyurdu. AB’nin üst düzey yetkililerinin ajansa yaptığı açıklamaya göre, Brüksel’de yapılacak bakanlar görüşmesinin temel gündem maddesinin “tüm AB ülkelerinin Suriye’deki büyükelçiliklerinin olası kapatılması” olacak.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AFP’nin haberini dolaylı yollardan doğruladı ancak elçilerin geri çekilmesine olumlu bakmadı. Ashton’ın sözcüsü Michael Mann aracığıyla yaptığı açıklamada, “Suriye’deki diplomatik temsil, elbette üye ülkeler tarafından sürekli gözden geçiriliyor; ancak bu konuda ortak bir çizgi henüz yok” dedi. Bazı ülkelerin elçiliklerini kapattığını bazılarının ise hala diplomatik varlıklarını sürdürdüğünü belirten Mann, “Yüksek Temsilcilik, Şam’daki AB delegasyonunun varlığını devam ettirecek” diye ekledi.
‘Türkiye savaşa hazırlanıyor’ iddiası
AB üyesi olan Fransa, İngiltere, Hollanda, İspanya ve İtalya, Şam’daki diplomatlarını geri çekmiş ve elçiliklerinin kapısına kilit vurmuştu.
Daha önce elçilerini çağıran Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, şimdi de Esad rejiminin gösterileri şiddet kullanılarak bastırmasını protesto etmek için Suriye’deki elçiliklerini kapattıklarını ilan etti. Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdüllatif el Zeyani, Suriye’yi sivil göstericileri katletmek ve ülkedeki krizin çözümü için her türlü çözüm önerisine kapıları kapatmakla suçladı.
Konsey’in aldığı bu kararla, Körfez ülkelerinin Suriye’yle irtibatı tamamen kesilmiş oldu. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşuyor. Suudi Arabistan ile Bahreyn daha önce Şam’daki elçiliklerini kapattıklarını duyurmuştu.
Desteklediği muhalif gruplarla Esad rejimini zorlayan Türkiye de, elçiliğini kapatmayı tartıştıklarını duyurdu.
Türk Dışişleri Bakanlığı Suriye’deki son gelişmeler çerçevesinde, bu ülkedeki vatandaşlarının bir an önce yurda dönmelerini tavsiye ederken, Suriye’nin başkenti Şam’daki Büyükelçiliğin, konsolosluk hizmeti verilmesi faaliyetinin 22 Mart Perşembe günü saat 17:00’den itibaren durdurulacağını açıkladı.
Gazetecilerin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayı hatırlatması üzerine Erdoğan, “Büyükelçimizin geri çağrılmasından tutunuz, oradaki Türk vatandaşlarımıza varıncaya kadar değerlendirmelerimizi yapıyoruz” dedi.
Diğer yandan BBC, Türk hükümetinin son açıklamalarının “Türk yetkililerin askeri birliklerini Suriye’ye gönderme olasılığına işaret ettiği” yorumunda bulundu.
ŞAM