Günün ilk ışığıyla iş başında

Kadın Haberleri —

Xeyriye Mihemed El Ehdeb

Xeyriye Mihemed El Ehdeb

  • Günün ilk ışıklarında uyanıyor ve sıcak içecek tezgahını yol kenarına kurarak müşterilerini bekliyor. Ailesini geçindirmek için yaz kış demeden çalışan Xeyriye Mihemed El Ehdeb, işini büyütmek istiyor.

Dünyanın farklı yerlerinde hiç tanımadığımız kadınlar yaşları kaç olursa olsun, yaşama tutunmak ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. 8 çocuk annesi Xeyriye Mihemed El Ehdeb de bu kadınlardan biri.

50 yaşındaki Xeyriye, Suriye’nin Humus şehrinden. 2016’da yaşanan çatışmalar nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalarak Qamişlo’nun güneyindeki Girbawî beldesinin Keçek Ereb köyüne yerleşir. 

Her sabah saat 05:00’te uyanarak çay ve kahve yapmak için gerekli malzemeleri hazırlayarak bir kutuya koyuyor. Ardından kutuyu omzuna alıyor ve yaşadığı köye birkaç kilometre uzaklıkta Embare (Uluslararası) Kavşağı’ndaki iş yerine gidiyor. Tezgahını yol kenarına kuruyor ve hazırladığı sıcak içecekleri ucuza satabilmek için oradan geçen yurttaşları bekliyor.

Anha’dan Silava Ebdurehman ve Xalid Etê’nin tezgahını ziyaret ettiği Xeyriye, “Humus’ta güvenlik kalmamıştı. Büyük bir kargaşa vardı” dedi. Öte yandan, kızlarının başına bir şey gelmesinden korktuğu için huzur ve güvenliğin olduğu Özerk Yönetim bölgelerine geldiğini belirterek, göçün ardından korkmadan uyuduklarını söyledi. 

Eşi kalp hastası olan Xeyriye, evinin geçimini sağlamak için önceleri tarlada çalışır ancak bu işin zorlanınca, sıcak içecek satmaya koyuldu. Qamişlo Kantonu Halk Belediyesi Embarê yolunu asfaltladıktan sonra yol kenarında tezgahını açtı ve 5 aydır bu işi yapıyor.

Güneşin altında çok zorlandığını fakat her şeye rağmen işini seven ve kendi ekonomik bağımsızlığını eline alan Xeyriye, kısa zamanda bir kahve makinesi almayı ve işini büyütmeyi planlıyor. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.