Bir yüzyıl daha sürmesine izin vermeyeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan Antlaşması 98. yılında protesto edildi

Lozan Antlaşması 98. yılında protesto edildi

  • Kürt halkının statüsüzlüğüne yol açan ve yaklaşık 100 yıldır kimliksizliğe ve katliamlara neden olan Lozan Antlaşması, İsviçre'de düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi.

 

24 Temmuz 1923’te İsviçre'nin Lozan kentinde, Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya’nın ortak imzaladığı Lozan Antlaşması, Kürt halkının ve Türkiye’de yaşayan diğer azınlıkların 98 yıldır inkarına ve asimilasyonuna yol açtı.

Kürdistan topraklarını dört egemen devlet arasında pay eden antlaşmanın 98. yılında Kürdistanlılar ve dostları protesto yürüyüşü düzenledi. Antlaşmanın son halinin hazırlandığı Riponne meydanında bulunan Palais de Rumine binası önünde her kesimden halklar bir araya geldi.

Dört parça Kürdistan'dan halk ve İsviçreli sivil toplum kurumları ve Türkiyeli devrimci kurumların katılımıyla kitle buradan yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca gerilla direnişini selamlayan, işgal saldırılarını kınayan sloganlar atıldı.

Güncellemeyi kabul etmeyeceğiz

Yürüyüş ardından antlaşmanın imzalandığı Château d'Ouchy binası önünde bir miting düzenlendi. Burada konuşan Kürt siyasetçi Serhat Agîri “Kürt halkı, işgal ve soykırım tehdidi altında bir yüzyıl daha yaşamayacak, Lozan antlaşmasının güncellenmesini kabul etmeyecektir” dedi.

foto: ÖNER POLAT/Lozan

Katliamların önünü açtı

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) dönem sözcüsü Tuncay Yılmaz da “Lozan antlaşması, Kürdistan coğrafyası başta Kürtler olmak üzere Ermenilere ve tüm kadim halklara yönelik katliamın önünü açmıştır. Bizler bu anlaşmanın bir yüzyıl daha sürmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yegâne yol ulusal birlik

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) adına Kemal Bilget ise emperyalist devlerin bundan 98 yıl önce güç paylaşımı yaparak dört parçaya böldükleri Kürdistan'ın birliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaparak şöyle dedi: “Kürt halkının ve bölge halklarının esaretten kurtuluşunun yegâne seçeneği Kürt ulusal birliğinin bir önce sağlanmasından geçmektedir.”

 

Drancy ve Marsilya’da işgal ve tecrit protestosu

Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösü ve Marsilya kentinde TCŞ aktivistlerinin çağrısı ile “Werin Cenga Azadiye” hamlesi kapsamında eylemler düzenlendi.

Drancy Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen halk, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde yürüyen eylemciler Drancy belediye binası önünde bir açıklama yaparak, herkesi mücadeleyi sahiplenmeye ve büyütmeye çağırdı.

Marsilya'daki Kürtler de gençler öncülüğünde soykırımcı saldırılara karşı sokağa çıktı, gerilla direnişini selamladı, Lozan Antlaşması’nı protesto etti. Canebiere Meydanı'nda düzenlenen eylemde, Türk devletine destek veren ülkeler de kınandı.
"Her yerde direnişi büyütelim" mesajının verildiği eylemde, Öcalan'ın posterleri ve PKK, YPG flamaları taşındı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.