
Erzincan'ın Kemah İllçesi kırsalındaki çatışmada yaşamlarını yitiren HPG'li Ayşe İnatçı, Silvan'ın Karacalar Köyü'nde; HPG'li Kaddafi Gülçimen (Cesur Erzirom) de Erzurum'un Karaçoban Köyü'nde; Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ndeki çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Rahmant Mahmud Pur, Güney Kürdistan'ın Kaladizê kentinde; Şemdinli'deki çatışmalarda yaşamlarını yitiren HPG'li Cihan Tekçe (Rizgar Colemerg) ve Hamdi Demir (Dilgeş Marufî) Hakkari merkezde; Zarife Soylu (Hêvîdar Amed), Amed'in Bismil Bismil İlçesi'nde; Maraş'ın Pazarcık İlçesi'ndeki çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Remzi Can (Kendal Xelat), Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde toprağa verildi.
Erzincan'ın Kemah İlçesi kırsalında 14 Ekim'deki çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Berîtan Farqîn kod adlı Ayşe İnatçı'nın cenazesi, ailesi tarafından Trabzon Adli Tıp Kurumu'ndan teslim alındı. Silvan yoluna giren cenaze konvoyu, Diyarbakır-Bingöl-Silvan üçyol mevkiinde binlerce yurttaş tarafından "Şehîd namirin" sloganı ile karşılandı. Silvan-Karacalar (Hacica) Köyü yol ayrımında polislerin zırhlı araçlarla barikat kurması dikkat çekerken, cenaze konvoyu köy girişinde İnatçı'nın posterleri, PKK ve KCK flamalarının yanı sıra sarı-kırmızı-yeşil büyük bir flama açan yüzlerce yurttaş tarafından karşılandı. Cenaze omuzlara alınmadan önce anne Meryema İnatçı, "Özgür Kürdistan güvercini evine geldi. Düşmanın içini rahatlatıp ağlamayacağım. Şerefli Kürt halkının başı sağolsun" dedi. Daha sonra araçlardan inen yurttaşlar, KCK ve PKK bayraklarına sarılı tabutu omuzlara alan kadınlarla birlikte yaklaşık 2 kilometrelik yol boyunca "Şehîd Namirin", "PKK halktır halk burada", sloganlarının yanı sıra "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde yürüdü.
HPG'li İnatçı'nın doğduğu eve getirildiği sırada duygulu anlar yaşandı. KCK ve PKK flamaları ile süslenen tabut, kadınlar tarafından camiye götürüldü. Burada kılınan cenaze namazının ardından İnatçı'nın cenazesini omuzlayan binlerce kişi, sloganlar eşliğinde mezarlığa geldi. Ailesi tarafından İnatçı'nın ellerine kına yakılırken kadınlar uzun süre zılgıt çekti.
Defin işleminin ardından konuşan HPG'li İnatçı'nın amcası İhsan İnatçı, Kürt halkının insanların tahmin edemeyeceği acılar çektiğini dile getirerek, "Berîtan Kürdistan toprağının gelinidir. Kürt halkının şehididir. Bu yüzden de aile olarak moralliyiz ve başımız diktir. Bu köy, 90'dan bu yana zaman zaman şehit vermiştir. Fakat hiç bir şehidin mezarı bu köyde değildir. Bu da Kürt halkının düşmanının ne kadar acımasız ve ne kadar kan emici olduğunu gösteriyor. Şehit Berîtan şahsında bu köyün ne kadar şehidi varsa hepsinin mezarı başındayız şimdi. Berîtan ailenin 5'inci şehididir. Berîtan şahsında bütün şehitleri selamlıyoruz" şeklinde konuştu.
Gülçimen Karaçoban'da
Aynı çatışmada yaşamını yitiren Erzurum Karaçoban doğumlu HPG'li Kaddafi Gülçimen'in (Cesur Erzirom) cenazesi, önceki gün Malatya Adli Tıp Kurumu'nda alındıktan sonra Erzurum'un Karaçoban İlçesi'ne getirildi. Merkez camiinde dini vecibeleri yerine getirilen HPG'li Gülçimen'in cenazesi, ilçe mezarlığına götürüldü. Defin işlemlerinden sonra konuşan BDP Erzurum İl Başkanı Rıza Güler, ölümlerin tek sorumlusunun AKP ve Başbakan Erdoğan olduğunu belirterek, Kürt halkına birlik çağrısında bulundu.
Hakkari cenaze törenindeydi
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 1-2 Ekim tarihlerinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Cihan Tekçe (Rizgar Colemerg) ile 13 Ekim'de yine Şemdinli'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Hamdi Demir'in (Dilgeş Marufî) cenazeleri, Hakkari'de toprağa verildi. Önceki gün sabah saatlerinde, kente getirilen iki cenaze Hakkari Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Binlerce kişi, cenazeleri hastaneden alarak Serê Solan Mezarlığı'na doğru yola çıktı. Demir ve Tekçe'nin posterlerini taşıyan grup sık sık, PKK ve Öcalan lehine slogan attı. Yol güzergahı boyunca mezarlık kortejine yurttaşlar katılırken, cenazeye katılamayan bazı yurttaşlar da evlerinin balkon ve pencerelerine, sarı-kırmızı-yeşil flamalar astı. HPG bayraklarının da taşındığı cenaze töreni Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nün önüne geldiğinde bazı BDP'liler muhtemel bir olayın çıkmaması için Emniyet Müdürlüğü önünde önlem aldı. Cenaze kortejinin geçişi sırasında Emniyet Müdürlüğü binasından çok sayıda polisin kitlenin görüntüsünü çekmesi dikkat çekti. Kitle Keklikpınar Mahallesi'ne vardığında yeni katılımlarla sayı onbinlere ulaştı. Kantar Bölgesi'nde ambulanstan alına iki cenaze buradan Sümbül Mahallesi'ndeki Serê Solan Mezarlığı'na kadar omuzlarda taşındı. Omuzlara alınan Cihan Tekçe'nin (Rizgar Colemerg) cenazesi direk mezarlığa götürülürken, Hamdi Demir'in (Dilgeş Marufî) tabutu ise aynı mahallede bulunan baba evine götürüldü. Bir süre baba evinde bekletilen Demir'in naaşı da daha sonra mezarlığa getirilerek, Tekçe'nin yanına defnedildi. Defin sırasında aileleri tarafından çocukların ellerine kına yakıldı.
HPG'li Hamdi Demir'in babası M. Sıddık Demir, cenaze törenine katılanlara teşekkür ederek, "Sayın Öcalan yıllardır bu halk için mücadele ediyor. 14 yıldır küçük bir hücrede bizim için mücadele ediyor. Bu uğurda ne bir oğlu, ne de bir kızı olabildi. Benim oğlum da bu halkın uğruna yaşamın yitirdi. Bu halkın şehididir. Başta Kürt halkının ve onu yönetenlerin başı sağolsun" dedi.
HPG'li Cihan Tekçe'nin babası Salih Tekçe de, "Bizler bir şeyler kazanacaksak, ancak birlik olarak kazanabiliriz. Rabbimden Kürtlerin birlik olmasını diliyorum. Allah birliğimizi bozmasın" diye konuştu.
Taziye çadırları kuruldu
Yapılan cenaze töreninin ardından kitle mezarlık yanında bulunan Hamdi Demir'in Sümbül Mahallesi'nde bulunan evlerinin yanında kurulan taziye çadırına geçti. Cihan Tekçe'nin taziye çadırı da Karşıyaka Mahallesi'nde evinin yanındaki alana kuruldu.
Polis saldırısı
Cenaze töreninin ardında Hakkari merkezine doğru yürüyüşe geçen gençlere Keklikpınar Mahallesi'nde polisler tarafından müdahale edildi. Gruba gaz bombaları ile müdahale eden polise, kitle taşlarla karşılık verdi. Kentte bazı noktalarda polis ile gençler arasındaki çatışmalar geç saatlere kadar devam etti.
Babası soylu Zarife'yi anlattı
Şemdinli'de yaşamını yitiren HPG'li Zarife Soylu'nun (Hêvîdar Amed) cenazesi ise Malatya Adli Tıp Kurumu'ndan önceki gün alındı. Soylu ailesi, Bismil'e çok sayıda aracın olduğu konvoy ile çocuklarının cenazesini getirdi. Bismil'in Tekel Mahallesi'nde binlerce kişi tarafından karşılanan cenazeyi, kadınlar omuzlayarak, Aşağı Darlı H. Ali Köy camiine getirdi. Dini vecibeleri yerine getirildikten sonra sarı-kırmızı-yeşil renklerle süslenen Soylu'nun tabutu, omuzlara lınarak mezarlığa götürüldü. Binlerce kişi yol boyunca metrelerce uzunlukta PKK bayraklarını taşıdı; PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı.
Cenazenin toprağa verilmesinin ardından konuşan baba Bedri Soylu, "Zarife kırsala çıkmadan önce bir gün evde kitap okuyordu. Bir anlık kitabı elinden bırakarak, gülümseyip bana dönüp 'baba ben özgürlük dağlarına çıkacağım, bu mücadeleye dahil olacağım bu uğurda ölmek istiyorum' sözlerini hepinizle paylaşmak istedim, kendisi bu mücadelede çok kararlıydı ve bu uğurda canını verdi. Ben babası olarak kanımın son damlasına kadar bu mücadeleye bağlı kalacağım" dedi. Baba Soylu'nun sözleri duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Konuşmaların ardından kadınlar mezara karanfil bıraktı. Mezar dönüşü tüm yolları kapatan polisler, kitleye müdahale etmek istedi. Bunun üzerine gençler, polislere taşlarla karşılık vermesiyle başlayan çatışmalar tüm mahallelere yayıldı.
HPG'li Can toprağa verildi
Maraş'ın Pazarcık İlçesi'nde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Remzi Can'ın (Kendal Xelat) cenazesi, Malatya Adli Tıp morgundan alınarak önceki akşam Tatvan'a getirildi. Onlarca araçlık konvoy ile köyüne getirilen Can'ın cenazesi, "Şehîd namirin", "Bahoz intikam" sloganları eşliğinde köy girişinde yüzlerce yurttaş tarafından karşılandı. HPG'li Can cenazesi dini vecibelerinin yerine getirilmesinin ardından, sarı-kırmızı-yeşil flamalara sarıldı. Farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG'lilerin resimlerinin bulunduğu pankartı taşıyan kitle, sık sık "Bahoz intikam", "Şehîd namirin" sloganları atarak, Can'ı toprağa verdi.
HPG'li Can'ın ağabeyi Saadettin Can, kardeşinin bu savaşta yaşamını yitiren son kişi olmasını istediğini belirterek, "Artık bu savaşın durması için herkes elini taşın altına koysun" çağrısında bulundu.
Konuşmaların ardından kitle tekrardan sloganlar eşliğinde HPG'li Can için kurulan taziye çadırına geçti.
HPG'li Rahmant Mahmud
Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ne HPG'liler tarafından 2 Eylül'de gerçekleştirilen baskın sırasında yaşamını yitiren 4 HPG'liden biri olan Rahmant Mahmud Pur (Metin Alan), Güney Kürdistan'ın Kaladizê kentine bağlı Çequva Köyü'nde toprağa verildi.