Bitlis’in köylerine baskın

Polis baskını

Polis baskını

  • Xîzan ve Tetwan’a bağı köylerde yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Bitlis Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Xîzan (Hizan) ve Tetwan (Tatvan) ilçeleri ve bağlı köylerde çok sayıda eve eş zamanlı baskın düzenlendi. Asker ve polislerin düzenlediği baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Xîzan’ın Gûlpik köyünde 15 kişinin, Tetwan’ın Peyandas köyünde ise bir aileden dört kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.  Dosyada gizlilik kararı olduğu ve haber hazırlanırken baskınların devam ettiği belirtildi.

İstanbul’da üç tutuklama

Bu arada İstanbul’da 2021 ve 2022 yılında başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Gençlik Meclisi üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski yöneticileri ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Yusuf Görücü’nün de bulunduğu 42 kişi, 24 Kasım’da gözaltına alındı. “Örgüt üyeliği” ve “örgüte finans sağlamak” iddiasıyla gözaltına alınanlar emniyet ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. 42 kişiden 39’u “adli kontrol şartı” ile serbest bırakılırken, HEDEP Gençlik Meclisi üyesi Ömer Görünmek, Azad Barış ve Şehmus Barış, İstanbul Adliyesi’nin 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nce “Örgüt üyeliği” ve “Örgüte finans sağlamak” iddiasıyla tutuklandı. 

İzmir'de gözaltılar

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve Jin Art Huner (JINART) dernekleri ile çok sayıda eve baskın düzenlendi. Baskınlarda EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser, Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Avesta) Eşbaşkanı Ali Yalçınkaya ile Derya Kandemir, Neriman Birlikler ve Dilaver Keklik gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar Çankaya'da bulunan İzmir TEM Şube Müdürlüğüne götürüldü. Gözaltı gerekçelerine dair herhangi bir bilgi edinilemedi. Soruşturma kapsamında 24 saat avukatlık kısıtlılığının bulunduğu öğrenildi. 

Haber hazırlanırken baskın düzenlenen kurumlarda aramalar sürüyordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.