Biz bu oyunu tanıyoruz, biliyoruz


Yazar çilesi
“Bir yanı ile Kafka Romanı bir yanı ile Aziz Nesin romanı içindeyiz” diyen Murathan Mungan: “Bu kötü bir senaryo, senaristler dökülüyor. Burada söylenen bir şey var. İstanbul’da Ankara’da yaşamış kişilere aman bu Kürt meselesinde uzak durun demenin gözdağlarından biri. En tipik örneği de kendisinden bir bombacı üretilmeye çalışılan Pınar Selek. Umarız arkası gelmez. Biz bu oyunu tanıyoruz, biliyoruz.”
Son dönemlerde Kürt halkının yaşadığı baskılara tanık olan gazetecilerin de bu anlamda susturulmak istendiğini belirten Mungan, “Nazım Hikmetler, Kemal Tahirler, Orhan Kemaller’in yaşadığı bir yazar çilesi yaşıyor Aslı Erdoğan. Dilerim bu çileler son bulur” dedi.
Neden cezaevinde?
Yazar-gazeteci Seray Şahinler de, Aslı Erdoğan’ın tutuklanmasına tepki gösterenlerden. “Asıl soru şu olmalı neden Aslı şu an cezaevinde” diye soran Şahinler, “Biz arkadaşımızın sesinin duyulması için yeterli kamuoyu oluşturmak istiyoruz, bu nedenle buradayız. Artık düşünce ve fikir suçunun olmadığını, olmaması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu nedenle insanlar cezalandırılamaz” dedi.
Devletin bizimle kurduğu dil
Edebiyatçı Sema Kaygusuz da, Aslı Erdoğan’ın tutuklanması ile birlikte tüm edebiyatçıların onun temsiliyetini yüklendiğini söyledi ve ekledi: “‘Kürt meselesi barışla ilgili konuları ağzınıza almayın, kabul etmiyorum’ diyen bir devlet var. Devletin bizimle kurduğu dil bu. Devlet bunu seçti. Aslı’yı şimdi terörist yapmaya, suçla donatmaya çalışıyorlar. Ama hakikat hakikattir Aslı barış savunucusu bir yazardır. Aslı her şeyi bilen savaşı bilen biri.”
“Aslı dünyayı yaralarından anlatan bir yazar. Özgür Gündem’in yayın kurulunda olması tesadüf değil” diyen Kaygusuz, “Kürtlerin yaşadığı acılar onun elbette dikkatini çekti. Buna tanık olmak istedi. Onlar için, devlet için, anlamsız bir vakit kaybı bu tutuklamalar” dedi. Devletin, Kürt halkı ile yan yana olan demokrat aydın bireyleri hedef aldığını belirten Kaygusuz, ancak devletin bu barış isteyen kitleyi tanımadığını dile getirdi. Kaygusuz, “Devletin söylediği bir kulağımızdan giriyor bir kulağımızdan çıkıyor. Bizim kullandığımız tek dil var. O dilde özgürlük ve barış dilidir. Çünkü barış ve özgürlük kazanacaktır’’ diye konuştu.
KÜLTÜR SERVİSİ
