Blinken: Ortadoğu’da kalıcıyız

Dünya Haberleri —

Antony Blinken Riyad Zirvesi'nde

Antony Blinken Riyad Zirvesi'nde

  • Riya’da eş-Şark TV’nin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ortadoğu’da kalıcıyız dedi. Blinken Rojava’da gözetim alında tutulan DAİŞ çetelerinin vatandaşı oldukları ülkeler tarafından alınması çağrısını yineledi.

DAİŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısı için Suudi Arabistan’ın Başkenti Riad’da dışişleri bakanları zirvesine de katılan ABD  Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan ile ilişkileri ‘stratejik’ olarak niteledi, “Washington’un Ortadoğu'dan ayrılmayacağını” ifade etti. 
Dışişleri Bakanı Eş-Şark TV’ye verdiği mülakatta, ABD ile Suudi Arabistan’ın “iki halkın ortak çıkarlarını desteklemek için birlikte çalıştığına ve bu açıdan Suudi Arabistan ile ilişkinin stratejik olduğuna” dikkat çeken Blinken, “Sadece iki halk değil, aynı zamanda tüm dünyadaki insanları ilgilendiren bir dizi zorlukla başa çıkmak için iki ülkenin üzerinde çalıştığı gerçek fırsatlar var. Sağlık güvenliğinden iklim güvenliğine, enerji güvenliğinden gıda güvenliğine ve temiz enerjiye geçişe kadar gelişen teknolojiler üzerinde birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suudi çağırdı ABD destekledi
Riyad’da 3 gün süren bakanlar düzeyindeki toplantının gündeminde Rojava Kurdistanı ve Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetiminin elinde bulunan DAİŞ çeteleri ve aileleri sorunu vardı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın ülkelerden DAİŞ’e katılan vatandaşlarını almaları çağrısına ABD adına Dışişleri Bakanı Blinken destekledi, söz konusu ülkelerin ‘sorumluluklarını üstlenmelerini’ istedi. Bakan Ferhan ayrıca, yabancı DEAŞ militanlarının kamplarda tutulmasının ‘örgüte geri dönemleri tehdidi oluşturduğu’ hakkında uyarıda bulundu. Bu bağlamda yabancı savaşçıların Suriye’deki kamplardan ülkelerine geri alınması gerektiğini sözlerine ekledi. RİYAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.