BM, harekete geç!

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan BM binası önünde dün başlayan 4 günlük oturma eylemine katılan Kurdistanlılar BM'ye 'Harekete geç' çağrısında bulundu.

ÖNER POLAT / CENEVRE

Kurdistanlılar kimyasal silah kullanımına karşı tepkilerini dile getirerek 2 haftayı aşkın süredir alanlarda. Bu ülkelerden biri de İsviçre. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde Birleşmiş Milletler (BM) önünde, Kurdistanlılar ve dostları bir araya geldi. 

Kanlı tulumlar giyildi
Eyleme katılan Kurdistanlılar giydikleri kanlı tulumlar ile gerillaların şehadetine neden olan kimyasal saldırıları protesto etti. Şehit düşen17 gerillanın fotoğraflarının olduğu pankartın taşınan eylemde sık sık “Şehit Namirin”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

Mücadeleye devam
Eylemde konuşma yapan Cenevre Demokratik Kürt Merkezi (CDK) Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev, BM’nin Türk devletinin ihlallerine göz yummayı bırakması gerektiğini ifade ederek, “Türk devleti savaş yasalarını çiğneyerek Kürt savaşçılara karşı kimyasal silah kullandı. 17 Ekim'de yasaklı silahlarla 17 özgürlük savaşçısının şehit edildiği belgelerle ortaya çıktı. Bu suçlara göz yumanlar da bu suçun ortaklarıdır” diyerek, Kürt halkı ve dostlarının buna karşı mücadele edeceklerini belirtti. 

Kurumlar görevini yapmalı
Sınır Tanımayan Doktorların araştırma yapması gerektiğini vurgulayan Aşırbaev, vicdan sahibi herkesin kimyasal silaha karşı çıkması gerektiğini vurguladı. Aşırbaev, KDP ve Barzani’nin ihanet ve işbirliğinden vazgeçmesini isteyerek “Artık işgalcilerin planlarına ortak olmayın. Tarih bu yüz karası uygulamalarınızı not düşüyor” diye konuştu.

Kurumlar harekete geçene kadar
İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Dışilişkiler sorumlusu Asmin Deniz, “Yayınlanan görüntülerde kimyasal silah kullanıldığı ortada. Bölgeye giden heyetin açıklamalarını da göz önüne alarak başta OPCW olmak üzere yetkili kurumlara sorumluluklarını hatırlatmak için eylemlerimiziz sürdüreceğiz” dedi. İsviçre'deki kurumlarla görüşmelerini sürdürdüklerini belirten Asmin, “İsviçre Federal Parlementosu'ndan milletvekilleri, basın-yayın organları ve sivil toplum kurumlarına hazırladığımız dosyaları sunuyoruz” diye ifade etti. 

Cumartesi gününe kadar nöbetteler
Eylemde yapılan konuşmaların ardından Kurdistanlılar oturma eylemine geçti. Kanlı tulumları giyen eylemciler şehit düşen gerillaları temsilen kendilerini yere attı. BM Ofisi önünde saat 11.00-14.00 saatleri arasında gerçekleşecek oturma eylemi, 29 Ekim Cumartesi günü saat: 12:00'de tren istasyonu önünden BM Ofisi önüne gerçekleşecek yürüyüşle sona erecek. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.