İsviçre, zenginlerin parasını koruyor
Dünya Haberleri —

Cenevre, Pistet bankası/foto:AFP
- Asyalı ultra zenginler, “jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlikler” gerekçesiyle milyar dolarlarını İsviçre’deki özel bankalara taşıyor. İsviçre, 2024’ten bu yana 2,74 trilyon dolarlık yönetilen varlıkla dünyanın en büyük offshore servet merkezi konumunda.
İsviçreli özel bankalar son iki yılda Asya’dan gelen başvuru ve yönlendirmelerdeki keskin artışın ardından, İsviçre içindeki Asya odaklı ekiplerini genişletmeye başladı. Bankacılar, Asyalı aile ofisleri ile ultra zenginlerin, varlıklarını İsviçre’ye kaydırarak doğrudan ilişki kurmak ve fiziki altın gibi varlıklar için güvenli bir liman oluşturmak istediğini belirtiyor.
Financial Times’ın haberine göre, birçok müşteri, başka ülkelerde yaşayıp çalışsalar bile yatırımlarının hukuken İsviçre’de kayda alınmasını ve burada tutulmasını talep ediyor. Uzmanlar, bankacılık gizliliğinin aşınacağı ve offshore (kıyı ötesi) finans üzerindeki uluslararası baskıların İsviçre’nin cazibesini azaltacağı yönündeki uzun yıllardır süren öngörülere rağmen, ülkenin küresel varlıklar için başlıca sığınak olma konumunu koruduğuna dikkat çekiyor.
En büyük offshore merkezi
Boston Consulting Group verilerine göre İsviçre, 2024 itibarıyla 2,74 trilyon dolarlık yönetilen varlıkla dünyanın en büyük offshore servet merkezi olmaya devam etti. Aynı dönemde Hong Kong’da yönetilen varlıklar 2,65 trilyon dolar, Singapur’da ise 1,92 trilyon dolar seviyesinde kaldı. Buna karşın Hong Kong, Singapur ve Dubai gibi merkezler son yıllarda daha hızlı büyürken, bu bölgeler İsviçreli özel bankalar için de yeni müşteri kazanımında kritik pazarlar haline geldi. Edinilen varlıkların önemli bir bölümünün ise nihai olarak İsviçre’ye yönlendiği belirtiliyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) verileri, Hong Kong ve Singapur yerleşiklerinin İsviçre bankalarındaki mevduatlarının pandemi sonrası dönemde hızla arttığını ortaya koyuyor.
Lombard Odier’in Asya özel bankacılık CEO’su Omar Shokur, geçmişte çok az Asyalı müşterinin İsviçre’de ek varlık kaydı talep ettiğini, ancak bu eğilimin hızla değiştiğini söyledi. Shokur, “Eskiden neredeyse kimse İsviçre’de booking istemezdi. Şimdi giderek daha fazla müşteri bunu soruyor. Yeni bir boyut başladı” dedi.
2019 sonrasında değişti
Ancak bankacılar, 2019’da Hong Kong’da yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasası ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi siyasi ve jeopolitik şokların, Asya’daki zenginlerin “varlık güvenliği” konusundaki endişelerini artırdığını vurguluyor. Julius Baer’in Zürih’teki Asya masası başkanı Christian Cappelli, 2010’da Asyalı müşterilerin İsviçre’de varlık tutma talebinin “çok sınırlı” olduğunu, ancak bunun 2019 sonrası dönemde değiştiğini söyledi. Cappelli, “Jeopolitik ortamın daha öngörülemez hale geldiği hissi güçlendi. Bu da varlıkların farklı yargı alanlarında tutulmasını önemli kıldı” dedi.
LGT Private Banking’in İsviçre’deki Asya-Pasifik sorumlusu Christian Frie ise İsviçre’nin, Asya dışına çıkan Asyalı müşteriler için “tercih edilen booking merkezi” haline geldiğini belirtti. Frie, “Gördüğümüz Asyalı müşterilerin çoğu varlıklarının yüzde 10-15’ini bölge dışında tutuyor, bazıları daha fazlasını. Asya dışı bir merkez seçtiklerinde ise genellikle İsviçre’yi tercih ediyorlar” diye konuştu.
ZÜRİH














