BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Cenevre 2 müzakelerinde Esad'ı temsil eden Suriye Dışişleri Bakanı Welid Muallim ve Yardımcısı Faysal Mikdad ile ayrı ayrı görüştü. Mistura'nın Esad ile de görüşmesi bekleniyor. BM Suriye Özel Temsilcisi, Çarşamba’ya kadar sürecek temasları sırasında Esad rejimi yetkililerinin yanısıra Suriye'deki birçok yetkili ve Batı ülkelerce 'ılımlı' olarak adlandırılan muhalif parti liderleriyle de ülkedeki krizi görüşecek.
Temmuz'da atanmıştı
Mistura, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından temmuz ayında bu göreve atanmasının ardından ilk defa başkent Şam'ı ziyaret ediyor. Mistura, daha önce Şam yönetimine destek veren Rusya ve İran’ı da ziyaret etti. BM Güvenlik Konseyi’ne bir plan sunan Mistura, bazı bölgelere insani yardım girişinin sağlanması ve burada bulunan sivillerin tahliyesini istemişti. BM Suriye temsilcisi Beşar Caferi de plan kabul edebileceklerini, ayrıntılı bir şekilde görüşülmesini beklediklerini açıklamıştı.
Cenevre 2 başarısız olmuştu
Mistura’dan önce aynı görevde bulunan Lakhdar Brahimi , Suriye'deki Kürtlerin siyasi temsilcisi PYD gibi sahadaki gerçek muhaliflerin dışlandığı Cenevre 2 müzakelerinin de başarısız olması üzerine istifa etmişti. ı. Cenevre görüşmelerinin planlayıcısı olan olan bir önceki Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan da 2012 yılının ağustos ayında istifa ettiğini açıklamıştı.
50 bini aşkın insan öldü
Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle 150 binden fazla kişi hayatını yitirdi. Aralarında Kürtlerin de olduğu milyonlarca kişi ise yerinden oldu. Ayrıca ülke, eşitlik, özgürlük ve demokrasi karşıtı DAİŞ gibi silahlı çete örgütlerin de yuvası haline geldi. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle güçlenen DAİŞ, Kürtlere saldırıyor. HPG gerillaları Irak ve Güney Kürdistan'da, YPG ise Rojava'da DAİŞ'e karşı verdikleri etkili mücadeleyle güçlerini bir kez daha ispatladı. İki aya yaklaşan Kobanê direnişiyle beraber, Almanya ve ABD başta olmak üzere Batılı devletlerin Kürt politikasını değiştirmesi, PKK yasağının kaldırılması ve PKK ile PYD'nin muhatap kabul edilmesi konusundaki talepler kamuoyunda artık daha fazla taraftar buluyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Cenevre müzakereleri sürecinde Kürtleri dışlayan seleflerinin hatasına düşüp düşmeyeceğini önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.
ŞAM