BM: Türkiye’deki gidişat dehşet verici

Dünya Haberleri —

.

.

  • BM, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, HDP’ye yönelik kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin açıklama geldi.

 

ALİ ÖZŞERİK

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de başta sivil alanların daralması olmak üzere insan hakları ihlalleri konusunda yaşananların derin endişelere yol açtığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, parlamento tartışması olmadan alındı. Özellikle de toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin Türk toplumunda ciddi bir sorun olmaya devam ettiği göz önüne alındığında, bu karar dehşet vericidir.”

BM İHYK açıklamasında HDP'ye yönelik kapatma davası ile Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına da tepki gösterildi. “Muhalefet siyasetçileri ve insan hakları savunucuları, evlerine yapılan baskınlardan sonra gözaltına alındındılar, muhalif politikacılar hedef alınmaya  ve susturulmaya devam ediliyor” denilen açıklamada Türk devletinin temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada devamla şunlar kaydedildi: “Türkiyenin fikir ve ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma hakkı, siyasi parti kurma ve katılma hakkı dahil örgütlenme özgürlüğü ve siyasi partilere katılma hakkı dahil olmak üzere uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerine uygun adımlar atmasının önemini yineliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.