Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin sağ popülist demagoglarla dünya çapında mücadele edilmesi için çağrıda bulundu. Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Hollandalı Geert Wilders ve Fransız Ulusal Cephe Genel Başkanı Marine Le Pen güvensizliğe kapılan seçmeni gerçekleri çarpıtıp basitleştirerek kendi saflarına çekmeye çalıştıklarını söyledi. Ürdün diplomat bu açıklamayı Lahey'deki Barış, Adalet ve Güvenlik Vakfı'nı açılış konuşması sırasında yaptı.


Sert eleştiriler yöneltti 

El Hüseyin, aşırı sağcı Wilders'i "yalancılık, doğruları çarpıtmak, manipülasyon ve insanlara korku salmakla" suçladı. 

"Irkçı demagog siyasetççilerin eylemlerini DAİŞ’le bir tutmuyorum" diyen Hüseyin, buna karşın iletişim yöntemleri, yalanları ve meseleleri fazla basitleştirmelerinin DAİŞ propagandalarındaki yöntemlerine benzediğini ifade etti. 

Avrupa’daki popülist sağcı söylemlerin şiddeti körükleyebileceği uyarısında bulunan Yüksek Komiser, "Nefretle ağırlaşmış bu hava birden büyük bir şiddet ortamına dönüşebilir" dedi. 


Wilders hakaret etti

Geert Wilders ise eleştirilere aldırmadığını belirterek BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nin BM'nin lağvedilmesine bir gerekçe daha oluşturan "mutlak bir ahmak" olduğunu savundu.