‘Bombacı Başkan’ yalanı patladı

  • Gözaltına alındığı günlerde hakkında iktidar medyasında “Belediye başkanı değil bombacı!”, “HDP’li Belediye Başkanının defterinden bomba tarifi çıktı” haberleri yapılan Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül’ün not defteri iddianamede dahi yer almadı. 

 

MASİS HESKİF/ANKARA

Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül hakkında “Evinde ele geçirilen ajandada bomba yapım talimatı çıktı” iddiası, iddianamenin tek bir yerinde yer almadı. Akgül’ün avukatlarından Şakir Demir, “Polisler tarafından eve getirilen, sonra da basına servis edilen bir krokiyi iki yıl boyunca kullandılar. Hem Akgül hem de belediyeyi bunun üzerinden vurmaya çalıştılar, ancak 120 sayfalık iddianamede buna dair tek kelime yok” dedi. 

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2020’de görevden alınarak yerlerine kayyum atanan ve haklarında ev hapsi kararı verilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, HDP Baykan Belediye eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özlem Gülmez ile HDP Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül hakkında yürütülen soruşturmayı 594 gün sonra tamamladı. İki yıla yakın süredir ev hapsinde olan belediye eşbaşkanların dosyasında 7 savcı değişti. En son dosyaya bakan savcı, eşbaşkanlar hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eşbaşkanların ilk duruşması için 12 Mayıs 2022’ye gün verdi. Belediye eşbaşkanları hakkındaki “ev hapsi” kararına yapılan itiraz ise reddedildi. 120 sayfadan oluşan iddianamede, daha önce birçok mahkemede suç sayılmayan eşbaşkanlık sistemi, sanal medya paylaşımları, işçi alımları, taziye evlerinin kullanımı suçlama konusu yapıldı. İddianamede, bayramlarda bilboardlara asılan mesajda yer alan “Eşbaşkanlar” kısmı suç delili sayıldı. 

15 yıla kadar hapis

İddianamede eşbaşkanlar hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık ve Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül’ün avukatı Şakir Demir ile hazırlanan iddianame üzerine konuştuk. 

Berivan Helen Işık 

İki yıla yakındır ev hapsi

Demir, ev hapsinde bulunan müvekkillerinin ev hapislerinin kaldırılması için her ay düzenli olarak itirazda bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydetti. Demir, çok sayıda savcının değişmesi ve iddianamenin siyasi boyutunun olmasının dosyayı sürüncemede bıraktığını söyledi. 

100 kişiyi fişlemişler!

Av. Demir, iddianamede kayyum atanmasının birinci nedenleri arasında ‘örgüte yakın kişilerin işe alımı’ iddiası olduğunu belirtti. Avukat Demir, “İddianamenin büyük kısmı işe alınan kişilerin güvenlik soruşturmalarından oluşuyor. İşe alınan kişilerin güvenlik soruşturmaları tek tek iddianamede yer alıyor. Bu özel hayatın gizliliğine aykırıdır. Yaklaşık 100 kadar kişinin ismi ve bilgileri iddianamede var. İsimler yazılıp tek tek ‘Bu kişinin kardeşi örgüte katılmış’, ‘Bunun kardeşi cezaevindedir’ vs. herkesin özel hayatını deşifre edecek şekilde iddianameye konulmuş. Bu daha önce karşılaşmadığımız bir durum, iddianamede ismi geçenler savcıyı şikayet edebilirler” dedi.

175 kişi kayyumla çalışıyor

Demir, “Siirt Belediyesi’nde müvekkilim Işık döneminde işe alınan kişi sayısı 205. Kayyum geldikten sonra 205 kişiden 30’u  işten çıkarıldı. Diğer 175 kişi hala kayyum ile çalışıyor. Madem bunlar örgüte yakın kişilerse kayyum neden bunları da çalıştırıyor” diye sorarak, suçlamalardaki tutarsızlığa dikkat çekti. 

Eşbaşkanlık da suç

Müvekkillerine yönelik diğer suçlamanın da ‘eşbaşkanlık’ olduğuna dikkat çeken Demir, “Müvekkillerimin seçim çalışmalarında, bilboardlarda, belediyede eşbaşkanlık sıfatını kullanması suç olarak iddianamede yer alıyor. Halbuki HDP’nin hala eşbaşkanlık ile yürütülen belediyeleri var. Kaldı ki böyle bir suç vasfı da yok. İddianamede yine eşbaşkan kelimesinin kullanılması suç olarak kabul edilmiş. ‘İyi Bayramlar’ bilboardın altındaki eşbaşkan kelimesini dahi suç unsuru olarak görmüşler, yine seçim afişlerindeki eşbaşkanlık tabiri de dosyaya suç olarak koyulmuş” bilgisini paylaştı.

‘Barış Pınarı’ paylaşımı dosyada

Müvekkillerinin sosyal medya paylaşımlarının da suç unsuru olarak dosyaya eklendiğini belirten Demir, “Normal koşullarda bu isimler eşbaşkan değil de bir vatandaş olsalardı soruşturma dahi açılmayacak paylaşımları dosyaya koymuşlar. Berivan Helen Işık’ın sadece tek tweeti suç kapsamına alınmış o da ‘Barış Pınarı’nı eleştirdiği tweet” dedi. 

Baran Akgül

‘Bombacı Başkan’ yalanı 

Avukat Demir, Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül gözaltına alındığı zaman iktidar medyasında “Belediye Başkanı değil bombacı!”, “HDP’li Belediye Başkanının defterinden bomba tarihi çıktı” vs. haberler yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “En başından beri bu haberi yalanladık. Çünkü öyle bir şey yoktu, ajandanın sahibi belediye başkanının yeğeniydi. Aldığı notlar ise silahlı güvenlik sertifikasını almak için başvurduğu kursta tuttuğu notlardı. El yazısı örnekleri alındı ve el yazsının ona ait olduğu da belirlendi. Notların ne belediye başkanıyla ne de bomba yapımıyla alakası vardı. İddianamede bu hususa hiç değinilmemiş. O iddiayı öncesinden çürütmüştük ve iddianamede dahi yer almadı. ”

Tazminat davası açacağız

Buna rağmen benzer suçlamaların devam ettiğine vurgu yapan Demir, “Hala televizyonlarda ‘HDP’li başkanın evinde bomba yapım şifreleri çıktı’ şeklinde haberler yapılıyor, yorumcular tartışma programlarında konuşuyor fakat iddianamede bu hususla ilgili hiçbir şey yok. Öyle bir iddia dahi yok. Bu iddiayı ortaya atanlara karşı tazminat davası da açacağız” dedi.

Siyasi saiklerle hazırlanmış 

Son olarak tensip duruşmasının iddianame hazırlanmasından 6,5 ay sonra yapılmasına karar verilmesinin de daha önce karşılaşmadıkları bir durum olduğuna dikkat çeken Demir, şöyle devam etti: “Bizler duruşmaya hazırlığımızı yapıyoruz. İddianamede suç unsuru oluşturabilecek somut bir iddia yok. Daha çok siyasi saiklerle hazırlanmış bir iddianame. Müvekkillerimin seçim çalışmaları, siyasi parti çalışmaları, basın açıklamaları iddianamede yer almış. Somut bir iddia ortada olmadığı için daha çok seçme ve seçilme, siyaset yapma özgürlüğü üzerine bir savunma yapacağız.”

 

İddianamenin içi boş

Hakkında ‘Bombacı Başkan’ diye haberler yapılan ev hapsindeki Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül ise gazetemize şunları söyledi: “Yeğenim karakolda bu konuya dair ifade de verdi. Not defterinin, el yazısının hepsinin kendisine ait olduğunu ve güvenlik kursundaki eğitim notları olduğunu söylemişti. En baştan beri notların benimle alakası olmadığını söylüyoruz. Zaten normal şartlarda kaldığım ev de yeğenime aitti. Genel anlamda buna benzer propagandaları sık yapıyorlar. Şaşırmamıştık. İddianamenin içi boş, bizim hiçbir şey yapmadığımızı herkes biliyor. İçişleri Bakanı’nın ‘Onları orada bir gün dahi tutmayacağız’ mantığıyla bizi aldılar. İki yıla yakındır ev hapsinde tutuyorlar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.