Gösteride konuşma yapan İsveç ve Kürt örgüt ve partilerinin temsilcileri bombalamalar ve askeri operasyonlara derhal son verilmesini ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için girişimde bulunulmasını talep etti. Kürt Federasyonu Başkanı Şermin Aycan Bozarslan, yüzyılllardır baskı altında bulunan Kürt halkının ilk kez Güney Kürdistan’da özerk bir yönetim kurarak nefes aldığını, ancak İran ve Türk hükümetlerinin bombalayarak ve askeri operasyonlar düzenleyerek buna izin vermek istemediğini söyledi. Kürt sorununun Ortadoğu’nun en büyük sorunu olduğunu ve bu sorun çözülmeden bölgede barışın sağlanmayacağını vurgulayan Bozarslan, İran ve Türk devletlerinden derhal operasyonları durdurmalarını istedi.
Sosyal Demokrat İşçi Partisi adına bir konuşma yapan İngrid Rudin, Kürt sorununun bombalamalar ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini vurguladıktan sonra Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkına saygı duyulması gerektiğini söyledi.
Halk Partisi Milletvekili Fredrik Malm da Türk ve İran hükümetlerinin Güney Kürdistan’da köyleri, sivilleri ve hayvanları bombaladıklarını söyledi. Sorunun diyalogla çözülebileceğini ifade eden Malm, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’den sorunun çözülmesi için devreye girmesini istedi.
Sol Parti’nin Stockholm Belediyesi Grup Başkanı Ann Margereth Livh de İran, Türkiye ve Suriye’deki Kürtlerin onyıllardır baskı altında olduklarını, haklarını istediklerinde üzerlerine bombalar yağdırıldığını söyledi. İran ve Türkiye’nin Güney Kürdistan’ı bombalamalarının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten Livh, katliamlara sessiz kalan İsveç, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’i sert ifadelerle eleştirdi.
Bombalamalarda yaşamını yitirenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunun yapıldığı gösteri, Kürtçe marşlarla sona erdi.


MURAT KUSEYRİ/STOCKHOLM




Berlin’de oturma eylemi yapılacak

Berlin’de Kürt kadınları oturma eylemi yapacak. Destan Kadın Derneği öncülüğünde yapılacak olan eylem bugün saat 14:00’te Brandenburger Tor’da başlayacak, 11 Eylül’e kadar devam edecek. Tertip Komitesi, Berlin’de yaşayan Kürdistanlıları, yapacakları eyleme katılmaya çağırdı.




Adalet Divanı önünde protesto


Hollanda’nın Den Haag şehrinde 33 Kürt örgütünün oluşturduğu platform, Lahey Adalet Divan’ın önünde Türkiye ve İran’ın Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını ve işgal girişimlerini protesto etti. Platform temsilcileri, uluslararası kurumların, Türkiye ve İran’ın Güney Kürdistan’ı işgal girişimine karşı duyarlı olmalarını istedi ve bu amaçla hazırladıkları ortak dosyayı Lahey Adalet Divanı yetkililerine sundu.


RONİ YILDIRIM/DEN HAAG