Brüksel’de kimyasal protestosu

Yurt Dışı Haberleri —

Brüksel kimyasal protestosu

Brüksel kimyasal protestosu

  • Türk devletinin kimyasal saldırılarına sessiz kalınmasını AB ile NATO’nun merkezi Brüksel’de protesto eden Kürtler ve dostları, “sessizliğinizin bedeli ağır” diye seslendikleri tüm Batılı kurumlar ile demokratik kamuoyunu uluslararası hukukun ihlaline karşı acil önlem almaya çağırdı.

MAXİME AZADİ /BRÜKSEL

Belçika’da yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin gerillaya ve sivillere karşı kimyasal silahla gerçekleştirdiği saldırıları Brüksel’deki Avrupa Komisyonu binası önünde protesto etti. Komisyona bir dosya da sunuldu.

İşgalci Türk devletinin özellikle Nisan ortasından bu yana gerillaya karşı yoğunlaştırdığı kimyasal saldırılar AB kurumlarına ev sahipliği yapan Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün protesto edildi. Avrupa Parlamentosu, Konseyi ve Komisyonu’nun bulunduğu Avrupa mahallesinde yapılan eylemde, Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganlar atıldı. AB Komisyonu’nun yanındaki Schuman Meydanı’nda toplanan Kürtler sık sık “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan”, “Kürdistan’a siyasi çözüm” ve “Kürt katliamına son” şeklinde sloganlar attı. 

Beyaz tulum giydiler

Eylemciler kimyasal silahlara dikkat çeken pankartlar açarken, birçok eylemci kimyasal saldırıları protesto için beyaz tulumlar giydi. Eylemde yapılan açıklamada “Uluslararası toplumun Türkiye'yi Kürdistan'da işlediği suçlardan sorumlu tutma konusundaki sessizliği ve kayıtsızlığı her geçen gün ağır kayıplara mal oluyor” denilerek, Türk ordusunun Irak'ın Kürdistan bölgesinde sürekli kimyasal silah ve zehirli gaz kullanmasından duyulan endişe ifade edildi.

‘Net tavır alın’ çağrısı 

Eylemi organize eden Belçika Demokratik Kürdistanlı Toplumlar Konseyi (NAV-BEL), AB Komisyonu’na Türk devletinin kimyasal saldırılarını ve eylemcilerin taleplerini içeren bir dosya sundu. Dosyada şu çağrılar da yer aldı: “Güney Kürdistan'ın işgaline ve Türk devletinin yeniden başlattığı savaşa karşı ABD'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler’in tüm üye devletlerini ve AB'yi net tavır almaya çağırıyoruz. Bu savaş durdurulmazsa, tüm bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır. Özellikle uluslararası kamuoyunu, insan hakları örgütlerini, sivil toplumu ve uluslararası medyayı bu kirli savaşa karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Türk hükümetinin Kürt halkına, Özgürlük Gerillaları’na ve Kürdistan'ın doğasına karşı yürüttüğü bu imha ve soykırım savaşına karşı bir duruş, ayağa kalkmaktır. BM, NATO, AB, Avrupa Konseyi ve Arap Birliği dahil tüm hükümetleri ve uluslararası kuruluşları uluslararası hukukun bu ihlaline karşı acil önlem almaya, Türk ordusunun Güney Kürdistan'dan askerlerini çekmesini talep etmeye ve Türkiye'ye yapılan tüm silah ihracatını durdurmaya çağırıyoruz.

Siyasi partileri, insan hakları örgütlerini, barış örgütlerini, sendikacıları ve aktivistleri bu Türkiye saldırganlığına ve işgaline karşı çıkmaya çağırıyoruz. Türkiye'nin Güney Kürdistan işgaline karşı sessizliği bozmalı ve harekete geçmeliyiz!” 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.