Bu daha başlangıç

Kadın Haberleri —

.

.

  • Düsseldorf’ta yargılanan DAİŞ’lilerin davasını yakından takip eden Kürt kadınlarından Êzîdî Hezna Xalid,  “Her DAİŞ’linin ceza alması birazda olsa içimizi ferahlatacaktır” derken; hukuk öğrencisi Liza Koç ise “Almanya'da yakalanan faillerin tek tek yargılanması sadece bir başlangıç olmalıdır” dedi.

Tacikistanlı DAİŞ üyeleri Farhodshoh K., Muhammadali G., Azizjon B., Sunatullokh K., Komron B. hakkında Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde açılan davanın dün 4. duruşması görüldü. DAİŞ üyesi olmakla yargılanan 5 kişi, aynı zamanda silah yasasını ihlal etmek, DAİŞ’çıları eğitmek, saldırıya yönlendirmek, çete örgüte mali kaynak sağlamak gibi birçok fiilden suçlanıyor. Suikastle de suçlanan DAİŞ’lilerin Nisan 2017’de Stockholm’de sivillere karşı kamyonla ile gerçekleştirilen, 4 kişinin ölümü çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan saldırganla da ilişkili olduğu belirtiliyor. Evlerinde çok sayıda bomba malzemesi bulunan, Suriye ve Afganistan’da üst düzey DAİŞ’lilerle temas halinde oldukları da tespit edilen çete üyelerinin Almanya’da silahlı saldırı hazırlığı içinde olduğu da belirlendi.  

.
Hezna Xalid

Ferman gözlerimin önüne geldi

Yaşları 24-33 arasıdaki DAİŞliler hakkında açılan dava 1 Şubat’ta başladı. Duruşmalar sürerken, Êzîdî kurumları ve Kürt kadınları da davayı yakından takip ediyor. Êzîdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ) aktivisti Hezna Xalid, mahkemeye küçük bir grup da olsalar DAİŞ’lilerin yargılanmasına şahitlik etmek için gelmiş. “Onları görünce 2014’te Şengal’de yaşanan ferman gözlerimin önüne geldi” diyen Xalid, “Mahkemede suçları okundu. Almanya’da da katliam yapmak istemişler. Her birini savunmak için iki avukat var. Ceza almamaları için onları savunuyorlar. Ceza almazlarsa bu Almanya için yüz karasıdır” diye belirtiyor. “Êzîdî bir anne olarak her DAİŞ’linin ceza alması birazda olsa içimizi ferahlatacaktır” diyen Xalid, Şengal’e yönelik devam eden saldırılara işaret ederek, “Şengal neresi? Türkiye neden Şengal’i bombalıyor, insanlarımızı katlediyor” diyerek, soykırımdan suçlu olanların hepsinin yargılanması gerektiğinin altını çiziyor. 

Tarifsiz acılardan sorumlular

Davayı izleyenlerden birisi de 24 yaşındaki hukuk öğrencisi, Die Linke Bielefeld yönetiminde yer alan Kürt aktivist Liza Koç. Yargılanan 5 DAİŞ’linin Irak ve Suriye’ye gitmese de NRW eyaletinde ciddi suçlar işlediğinin altını çizerek, “Sırf DAİŞ'in silahlı kolunda aktif olmadıkları için suçlarını önemsiz saymak büyük bir hata olur. DAİŞ’in mali yardım ve propagandayla güçlendiğini herkes biliyor. Yürüttükleri faaliyetlerle tarif edilemez acılar ve katliamlardan sorumlular” diye belirtiyor.  

.
Liza Koç

Çığlıkları hala kulağımızda

Frankfurt’ta yargılanan DAİŞ’li Taha El-Jumailly’nin “insanlığa karşı suçtan” cezalandırıldığını belirterek, bunun bir ilk olduğunu hatırlatan Liza, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda en sert yasaların uygulanması gerekiyor” diyerek şöyle devam ediyor: “Bu tür davaların önemi büyük. Çünkü katliamın etkisi hala çok derin hissediliyor. Kürt kadınlarının çığlıkları hala kulaklarımızda yankılanıyor. Dünya çapında beslenen DAİŞ terör örgütünün korkunç suçlarını kamuoyu önünde değerlendirmek için bu duruşmalar önemli bir ölçüt ve buna göre sonuçlanmalı. Bu durum Kürdistan'daki insanlığa karşı diğer tüm suçlar için de geçerli.”

Avrupa’nın çifte standardı

Almanya’da yüzlerce gencin 2012-2017 yıllarında radikalleşerek DAİŞ örgütüne katılmasında bu gibi insanların rolü olduğunun altını çizen Liza, “DAİŞ terör örgütüne karşı savaşan Kürt halkına yönelik baskının yüzde 10’unun bile DAİŞ’e uygulanmaması, dünya kamuoyunun görmezden geldiği büyük bir skandal ve insanlık suçudur” diyerek soruyor: “Avrupa’daki Kürt gençlerini depolitize çabaları bu kadar yoğunken, terör örgütü DAİŞ nasıl bu kadar rahat örgütlenebildi?”

Uluslararası bir yargılama şart

DAİŞ’liler hakkında açılan davaların önemine dikkat çeken Liza,  “DAİŞ’e karşı tarihi direniş gösteren Kürt kadınları bir cevap bekliyor. Unutmayalım: DAİŞ tarafından kaçırılan ve hala kayıp olan 3000’den fazla Êzîdî kadın dünya kamuoyunun bu anlatılmaz suçlara yanıt vermesini bekliyor” dedi. 

Kürt halkını DAİŞ davalarını yakından takip etmeye çağıran Liza, “Bu sürecin takipçisi olup taleplerimizi duyurmalıyız” diyerek şöyle diyor: “Almanya'da yakalanan faillerinin tek tek yargılanması sadece bir başlangıç olmalıdır. Uzun vadede DAİŞ suçları için uluslararası bir ceza mahkemesine ihtiyaç var.”

DAİŞ’liler hakkında açılan davaya bugün devam edilecek. Bu yıl ki diğer duruşmalar ise 21 ve 22 Aralık’ta görülecek.

DÜSSELDORF

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.