Bu devletten alacaklıyız

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

  • Partisinin son Grup Toplantısı’nda konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, bu kadim toprakların her inancı, kimliği ve renginin bu devletten alacaklı olduğunu belirterek, şunları söyledi: 
  • “Demokrasi, barış, özgürlük, alınteri, demokratik yeni bir anayasa, ana dil, adalet, hakikat, yüzleşme, özgür gelecek alacağı var. Gasp edilen tüm haklarımızın teslimi ve güçlü bir demokrasiyi kurmaya geliyoruz. 
  • Yeni dönemin kapılarını açıyoruz. 14 Mayıs seçimleri, bu nedenle hem kritik hem de tarihidir. Sadece bir seçim değildir. Bir düzeni ve geleceği hep birlikte belirleyeceğimiz bir tarihtir aynı zamanda.” 

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, seçimlerde en az 100 milletvekili hedeflerinin olduğuna işaret ederek, "Tarihi yeniden ve birlikte yazalım. Pusulamız Yeşil Sol olsun. Sandıkların rengi Yeşil Sol olsun” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 seçimlerinden önce son Grup Toplantısı’nı gerçekleştirdi. HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, gündeme ve seçime dair açıklamalarda bulundu. Buldan, 2023 seçimlerinde Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile seçime gireceklerini hatırlatarak, “Yeni dönemin en güçlü sözü, en güçlü grubu olarak yine burada, bu kürsüde olacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Öyle güçlü geleceğiz ki, bu salonlara sığmayacağız. Sesimiz de sözümüz de bu salonlardan dışarı taşacak ve her yere ulaşacak, her yerde bizim sesimiz yankılanacaktır. Burada olmaya devam edeceğiz" dedi. 

Bir an tereddüt etmedik

Buldan, umutsuzluk ve karamsarlığa kapılmadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Karşımızdaki karanlık yapı hangi engelleri çıkarırsa çıkarsın, halkın başlattığı büyük değişim yürüyüşünün önünde hiçbir gücün duramayacağını kendilerine gösterdik. Şimdi bu hakikati herkese tarih önünde bir kez daha göstermenin ve kanıtlamanın zamanıdır. Asla yılmadık, bir an bile tereddüt etmedik, vazgeçmedik. Yeni yollar mutlaka vardır dedik. Halkımızı asla çaresiz ve seçeneksiz bırakmayacağımıza dair tarih önünde herkese söz verdik. Evet, sözümüzü tuttuk ve başardık."

Yeniden kuruluş manifestosu

Buldan, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Oluşturduğumuz yeni yolun adı da adresi de rengi de Yeşil Sol Parti’dir. 30 Mart’ta Yeşil Sol Parti’nin seçim bildirgesini  açıkladık. Pazar günü de kadınların muhteşem buluşmasıyla Yeşil Sol Kadın beyannamemizi açıkladık. Pazartesi günü de Diyarbakır’da Kurdî partilerle ittifakımızın seçim beyannamesini açıkladık. Kendisini demokratik bir gelecekte görmek isteyen herkes seçim beyannamelerimize bakmalıdır. Beyannamelerimiz, ülkenin demokratik geleceğinin hep birlikte omuz omuza inşa edilmesinin yollarını açan güçlü bir programdır. Yarınlara olan güçlü sözümüzdür. Beyannamemiz, ayrımcılığa uğrayan, dışlanan, yok sayılan, talepleri görmezden gelinen her inanç ve kimliğin, yaşam tarzının, kadre uğrayan bütün mazlumların özgür ve eşit yaşam teminatıdır. Güçlü ve kalıcı demokrasinin, onurlu bir barışın, gerçek adaletin, eşitliğin ve özgürlüklerin temelidir ve çözümün yol haritasıdır. Bildirgemizdeki her bir taahhüdümüz, inanın ki demokratik Türkiye’nin yeniden kuruluş manifestosudur. 

Değiştirmek için geliyoruz

Umut biziz. Umut Yeşil Sol’dur. Çözüm Yeşil Sol’dur.  Sözümüz var, çözmek için geliyoruz. Kararımız var, değiştirmek için geliyoruz. Cesaretimiz var, dönüştürmek için geliyoruz. Biz çözüme talibiz. Demokrasiye, barışa, özgürlüklere hasret bu topraklarda halklarımızın özlemlerini bir bir gerçekleştirmek için geliyoruz. Meydanlardaki, sokaklardaki, tarlalardaki, fabrikalardaki direniş ve mücadele ortaklığımızı şimdi yeni dönemin kurucu ortaklığına ve demokrasi ittifakına dönüştürmek için geliyoruz. Demokrasiyi birlikte kurmak için geliyoruz. Önce karabasan gibi çöken bu faşizm düzeninden halklarımızı kurtarmak için geliyoruz. Kutuplaşmadan, çatışmadan, nefret siyasetinden, inanç sömürüsünden, ranttan ve savaştan beslenen AKP-MHP rejim ortaklığından bu ülkeyi hep birlikte kurtarmak için geliyoruz.

Bu düzene mecbur değiliz

Tekçilik ucubesinden de kayyum darbesinden de yasaklar cenderesinden de hep birlikte kurtaracağız. Tüm halkımız bilmelidir ki; emek sömürüsü, kölelik düzeni, yoksulluk, açlık ve sefalet, asla kader değildir. Acıdan, gözyaşından ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen savaş politikaları, asla kader değildir. Adaletsizlik ve hukuksuzluk zulmü, Türkiye halklarının asla kaderi değildir. Kadına karşı şiddetin, cinayetin, ayrımcılığın, eşitsizliğin kaynağı olan tekçi erkek düzeni, kadınların asla kaderi değildir. Çalınan bir gelecek, yaratılan umutsuzluk, gençlerin kaderi asla değildir. Doğal afetleri asrın felaketine dönüştüren ölümcül rant politikaları, insanlarımızın ve kentlerimizin kaderi asla değildir. Hiçbir yurttaşımız, AKP-MHP iktidarının kriz düzenine asla muhtaç ve mecbur değildir.

Hesabını da mutlaka soracağız

Başka bir yol mümkündür, dedik. Özgür, eşit ve demokratik bir yaşamın yollarını açmak için mücadele verdik. İşte o yolun adı 3. Yol’dur, Yeşil Sol’dur. Ülkenin üzerine çöken AKP-MHP siyasi enkazını hep birlikte kaldıracağımıza söz verdik. Sadece kaldırmakla yetinmeyeceğiz, 21 yılda bu ülkeye yaşattıkları tüm felaketlerin ve krizlerin siyasi hesabını da mutlaka soracağız. AKP-MHP iktidarının ülkeye yaşattığı kara kışın ömrü de sandıklardaki Yeşil Sol Baharı’na kadardır. Halkı tebaa olarak gören, kamu kaynaklarını babalarının parası gibi hoyratça kullanan, ülkeyi haramilerin, 5’li çetelerin çiftliğine dönüştüren, doğayı kevgire çeviren bu arsızlık ve hırsızlık düzenine kesinlikle son vereceğiz. 

Herkes devletten alacaklıdır

Bu kadim toprakların her bir inancı, kimliği ve rengi bu ülkeden alacaklıdır. Demokrasi alacağımız var. Barış alacağımız var. Özgürlük alacağımız var. Alınteri alacağımız var. Demokratik yeni bir anayasa alacağımız var. Ana dil alacağımız var. Adalet, hakikat ve yüzleşme alacağımız var. Kadınlar olarak yaşam hakkı alacağımız var. Umutları çalınan gençlerin özgür gelecek alacağı var. İşte bu nedenle gasp edilen tüm haklarımızın teslimi ve ortak kazanımlarımızın büyütülmesi için güçlü bir demokrasiyi kurmaya geliyoruz. İkinci yüz yılında cumhuriyeti halklarımızın demokrasi talepleriyle buluşturmak ve demokratik bir cumhuriyet yüz yılını birlikte yaratmak için yeni dönemin kapılarını açıyoruz. 14 Mayıs seçimleri bu nedenle hem kritik hem tarihidir. Sadece bir seçim değildir. Yaşayacağımız bir düzeni ve geleceği hep birlikte belirleyeceğimiz bir tarihtir aynı zamanda. 

Meydanları asla bırakmadık

Büyük bir şevkle, heyecanla, ruhla, son zamanların en büyük seçim kampanyasını yürüteceğiz. Tüm baskı ve engellemelere rağmen meydanları asla iktidar faşizmine bırakmadık. Tüm adaletsizliklere ve eşitsiz yarış ortamına rağmen seçim meydanlarında da halkımızın en güçlü sesi olmaya devam edeceğiz. Seçimlerde de meydanı bunlara asla bırakmayacağızın sözünü veriyoruz. Kumpaslarla, kapatma davasıyla, tuzaklarla, siyasi operasyonlarla, bizleri durdurmaya çalışan faşizm düzenine karşı, gücümüzü meydanlarda ve sandıklarda en güçlü şekilde göstereceğiz. Gece gündüz demeyeceğiz, çok çalışacağız. Yeşil Sol’u, Türkiye’nin her yerinde büyük bir umut rüzgârına hep birlikte dönüştüreceğiz. En ücra köşeye kadar gideceğiz, herkesin elini sıkacağız. Her kalbe dokunacağız. Umudu dört bir yana yayacağız. Bu bizim boynumuzun borcudur, bu bizim bütün arkadaşlarımıza sözümüzdür. Cezaevindeki, yurt dışında sürgündeki arkadaşlarımıza, kaybettiğimiz canlarımıza sözümüzdür. Tüm Türkiye halklarına sözümüzdür.

En az 100 vekil

Evet, seçim beyannamemizi açıklarken de söylemiştim. Hedefimiz parlamentoda en az 100 vekil sayısına ulaşmaktır. Bunu başaracak gücümüz ve inancımız da kesinlikle vardır. Emek ve Özgürlük İttifakımızla, Kürt İttifakımızla, kadın ve gençlik ittifakımızla Meclis’te en geniş ve güçlü temsiliyeti sağlamak için bu hedefimize kesinlikle kilitlenerek çalışacağız. Sayımızın da, sesimizin de, sözümüzün de güçlü olduğu bir Meclis, halkın gerçek meclisine dönüşecektir. Çözümün de demokrasinin de teminatı Yeşil Sol’un Meclis’teki varlığı ve siyasal, sayısal gücü olacaktır. Bir kez daha değişim isteyen, yeni bir yaşam ve gelecek talep eden herkese sesleniyorum; gelin hep birlikte Yeşil Sol’u, Meclis’in yeni 100’üne dönüştürelim. Siyaseti de geleceği de belirleyen 100’e dönüştürelim. 

Yeşil Sol’da kenetlenelim

Gelin Yeşil Sol etrafında kenetlenelim. İkinci yüz yılı, Kürt sorunu dahil her sorunumuzun çözüm yüzyılı yapalım, barış yüzyılı yapalım. Gelin hep birlikte bizler de Yeşil Sol’un altını çizelim; tarihi yeniden ve birlikte yazalım. Pusulamız Yeşil Sol olsun. Sandıkların rengi Yeşil Sol olsun. Baharın adı Yeşil Sol baharı olsun. Yolunuz ve yolumuz açık olsun, yolumuz Yeşil Sol olsun.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.