Bu mevzi ölümüne savunulacaktır

  • Iğdır İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti Belediye Eşbaşkan Adayı Mehmet Nuri Güneş ve Hoşhaber Beldesi Belediyesi Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal’ın başvurusunu reddetti. 
  • Yasal bir engeli bulunmayan Güneş, kararın AKP ve Valilik ortaklığıyla alındığını belirterek, 14 yıldır özgürlük mücadelesi şahsında tutulan bu mevzinin ele geçirilmek istendiğini söyledi.
  • Güneş, “Bütün çalışmaları Kürtler üzerinedir. Şunu çok iyi bilsinler; Mehmet Nuri olmaz, Hasan olur. Hasan olmaz, Hüseyin olur. Bu mevzi ölümüne savunulacaktır” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Iğdır İlçe Seçim Kurulu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Îdir (Iğdır) Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mehmet Nuri Güneş ve Hoşhaber Beldesi Belediye Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal’ın adaylık başvurusu dün akşam saatlerinde reddetti.

DEM Parti adayları, adaylık için gerekli dosyalarını kurula ibraz etti. Daha önce “PKK’ye üye olmak” iddiasıyla ceza alan, ancak bu cezayı da bitiren ve ceza veren mahkemeden “memnu hakların iadesi” için başvuruda bulunan Güneş’e, hakları teslim edildi ve aday olması önündeki engeller kaldırıldı. Bu dosya ile de kurula başvuruda bulunan Güneş için toplanan kurulda yer alan DEM Parti, CHP ve İYİ Parti üyeleri, Güneş’in adaylığı önünde herhangi bir engelin bulunmadığı yönünde oy kullandı. AKP’li üye ise toplantıya bilerek katılmadı. Kurulda yer alan iki memur ve hakim ise başvurunun reddi yönünde oy kullandı. Üçe üç oy çıkması ve çoğunluğun bulunmaması nedeniyle hakim, takdir yetkisini kullanarak, Güneş’in adaylığını engelledi. Kartal’ın ise daha önce katıldığı basın toplantıları ve açıklamaları nedeniyle aldığı para cezaları nedeniyle başvurusunun reddedildiği öğrenildi. Ayrıca İl Meclisi adayları Mehmet Şah, Ahmet Emin Can, Turan Kaya, Evren Zenci, Yaşar Kalay’ın da başvuruları reddedildi.

Adayların kazanması korkusu

DEM Partililer, karar sonrası Söğütlü Mahallesi’ndeki seçim bürosunda toplandı. Partililer karara tepki göstererek, YSK veya kurullarının daha önce böylesi bir karara imza atmadığını, ancak Îdir’de adaylarının halk tarafından sevildiğini ve kazanma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle başvurularının kabul edilmediğinin altını çizdi. Partililer, AKP’li üyenin de bilinçli bir şekilde, Kürtlerin tepkisinden çekindiği için toplantıya katılmadığını belirtti. Bunun yanı sıra partililer, AKP’lilerin kurul üyelerine baskı kurduğunu ve bu nedenle kurulun böyle bir karar aldığını kaydetti.

Gerekli itirazlar yapıldı

Söğüt Mahallesi’ndeki seçim bürosu önünde bir araya gelen yurttaşlara konuşan DEM Parti İlçe Seçim Kurulu üyesi Mehmet Çırka, kurulda kendisinin ve CHP ile İYİ Parti üyesinin başvurunun kabulü yönünde oy kullandığını ve AKP’li üyenin ise toplantıya katılmadığını, ancak iki memur ve bir hakim adayın başvurunun reddedilmesi yönünde oy kullandığını hatırlattı. Hakimin takdir yetkisi nedeniyle başvuruların reddedildiğini belirten Çırka, bu karara itiraz ettiklerini ve İl Seçim Kurulu’na da itirazda bulunacaklarını ifade etti. Çırka, “Bir oyun var burada. AKP’nin adayı toplantıda yoktu” dedi.

 

 

Kararı protesto yürüyüşü

Çırka’nın açıklamasının ardından kitle,  “AKP halka hesap verecek” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, sloganlarla Zagros meydanına kadar sürdü.

Hukuki bir karar değil

Karara tepki gösteren DEM Parti Eşbaşkan Adayı Güneş, kararın hukuki olmadığının altını çizdi. İki memur ve bir hakimin oyu ile alınan bu kararın uzun bir geçmişinin olduğuna dikkat çeken Güneş, Îdir Belediyesi’ni 86 yıl sonra 2009’da kazandıklarını ve bu sırada Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in, “Bu kadar da olmaz. Ermenistan sınırına dayandılar” şeklinde sözler sarf ettiğini hatırlattı.

Vali talimat verdi

Bu durumun baskı oluşturduğunu, ancak 14 yıldır belediyeyi kazandıklarını vurgulayan Güneş, “Bu gelenek o günden beri belediyeyi elinde bulunduruyor. Bunu hazmedemiyorlar. Alınan bu karar, katalog suç kapsamında girmiyor ancak bu kararda valinin imzası var. Valinin talimatı var. Bu karar Iğdır yönetiminin AKP’ye geçmesinin bir projesidir. Vali, il başkanı gibi çalışıyor” dedi.

 

DEM Parti Eşbaşkan Adayı Mehmet Güneş

 

Ele geçirmeye çalışıyorlar

Kararın amacına değinen Güneş, “Iğdır’ı tekrardan ele geçirmek istiyorlar. 14 yıldır bu hareket, özgürlük mücadelesi şahsında tutulan bu mevzi zorla da olsa ele geçirilmek isteniyor. Demokratik yollar ile ele geçiremeyeceklerini anladılar. Güç zehirlenmesiyle her türlü aracı kullanarak, antidemokratik uygulamalarla ele geçirmek istiyorlar” diye konuştu. 

Iğdır’ın tepkisi ikiye katlandı

AKP’li üyelerin toplantıya katılmamasını ise “ince bir hesap” olarak değerlendiren Güneş, şunları ifade etti: “Bütün çalışmaları Kürtler üzerinedir. Kürtleri parçalamak, Kürtlerin içini boşaltmak istiyorlar. Bu durum da bunun bir parçasıdır. Toplantıya katılmamakla ‘İşte biz toplantıya katılmadık, bizim bir etkimiz yok’ demek istiyorlar. Bu da yutulmaz. Iğdır halkının tepkisi ikiye katlandı. Şunu çok iyi bilsinler; Mehmet Nuri olmaz, Hasan olur. Hasan olmaz Hüseyin olur ama bu mücadele geleneği şunu göstermiştir; kesinlikle mücadeleye devam edeceğiz. Bu mevzi ölümüne savunulacaktır. Bunu da böyle bilsinler.”

Kaybetme korkusunun kararı

Başvurusu, aldığı para cezaları nedeniyle reddedilen Kartal ise böyle bir kararın, kaybetme korkusundan dolayı alındığının altını çizdi. Kartal, AKP’nin hırsızlıkla var olmaya çalıştığını, ancak Kürt halkının vicdanıyla direndiğini dile getirdi. Bu karar ile iradenin gasp edilmek istendiğini belirten Kartal, “Bunu çok iyi bilsinler; Bu halk asla ama asla boyun eğmez. Zaferi burada kutlayacaktır” dedi.

Vekil adayı da olmuştu

Daha önce milletvekili adayı da olduğunu ve YSK’nin adaylık önünde bir engel görmediğini, ancak şu anda engellin olduğuna dair karar verdiğini ifade eden Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’nin bunda yüzde yüz parmağı var. Başka seçenek yok. Cezaevine atmakla, kayyum atamakla beceremediğini şimdi ise seçime gitmeden yapıyor. Halkımız kendi kendine sahip çıkacaktır. Hiçbir zaman bu tür baskılara boyun eğmedi, eğmeyecek de. Mehmet Nuri Güneş gider, binlerce Mehmet Nuri Güneş gelir. Emine Yöndem Kartal gider, binlerce kadın arkadaş gelir. Bu konuda hiçbir sıkıntımız, sorunumuz yoktur.”

 

 

Dün de protesto edildi

DEM Partililer dün de Söğütlü Mahallesi’nde bulunan seçim bürosu önünde basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya DEM Parti Milletvekili Yılmaz Hun, adaylığı reddedilen Mehmet Nuri Güneş, Emine Yöndem Kart da katıldı. İlk olarak söz alan Hun, daha önce seçim yoluyla kazandıkları belediyeye kayyum atandığın ve belediye eşbaşkan adaylarının tutuklandığını anımsattı. Îdir halkının iradesinin yok sayıldığını belirten Hun, kente taşınan asker ve polis seçmenlere de dikkati çekti. Ayrıca kente nüfus mühendisliğinin de yapıldığını ve kentte yaşayan yurttaşlarının adreslerinin köylere kaydırıldığını paylaşan Hun, “Bunların da yetmediğini anlayan AKP, kumpasla adaylarımızın seçime girmesini engellemeye çalışıyor” dedi.

Halkın iradesine saldırı

Durumun Kürt halkının iradesine yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Hun, “Iğdır’da üçlü bir çete var. Bu çetenin rantı eksilmesin diye, kayyumun yarattığı tahribatlar ortaya çıkmasın diye böylesi bir karar alındı. Iğdır’ı parsel parsel satan bu ırkçı çete, yargı sopası kullanmaya çalışıyor. Biz bunu kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Sokakları boş bırakmayacağız

Kürt, Türk, Azeri ve Terekeme halkının zulme karşı birlikte mücadele edeceğini dile getiren Hun, şöyle devam etti: “Halk bu zulmü kabul etmiyor, halk burada. Nuri Güneş burada. Sokak sokak savunacağız. Iğdır’ı asla ama asla bu rantçılara teslim etmeyeceğiz. 31 Mart seçimlerine kadar dimdik ayaktayız. Sokakları boş bırakmayacağız, onlara pabuç bırakmayacağız. Iğdır halkı, iradesine sahip çıkacaktır.” ÎDIR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.