Muharrem ayı vesilesiyle Almanya’nın Bielefeld, Hagen, Giessen, Leverkusen, Bruchsal, Münih, Ulm ve Fransa’nın Strasbourg, Nantes kentlerinde etkinlikler düzenlenerek aşure dağıtıldı.
Bielefeld Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Muharrem ayı vesilesiyle bir etkinlik düzenleyerek aşure dağıttı. Etkinlikte konuşan Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) temsilcisi Hasan Karaman, “Tarihi günlerden geçiyoruz. Bu dönemde dağıtılan aşurelerin huzura, barışa vesile olmasını istiyoruz” dedi. Alevi dedesi Ali Şan ise Alevilik inancını anlattığı konuşmasında şunları söyledi: “Alevilik inancını iyi tanıyalım, Alevilere saldıran zihniyeti de iyi tanıyalım. Kerbela’da katliam yapan zihniyetle, Sivas, Çorum, Maraş, Malatya ve Roboskî’de katliam yapan zihniyet aynıdır. Bugün Rojava’da, Kobanê’de, Şengal’de yapılanlar da aynı zihniyetin ürünüdür.”

‘Bunlar Alevi olamazlar’

Devletle birlikte hareket eden Alevi örgütlerine de tepki gösteren Şan, “Bunlar Alevi olamazlar. Her şeye rağmen bu toplum idrağını kaybetmedi” diye kaydetti.
Aşurenin yüz yıllardan beri süren bir gelenek olduğunu ve toplumsal dayanışmayla ilişkili olduğunu belirten Şan, son olarak şunları söyledi: “Bugün Kobanê, Rojava ve Şengal’de insanlar kurban ediliyor. Bu katliamlara sessiz kalan, insan olamaz. Ben Allah için insan öldürmem. İslam’ın manası sevgi ve barıştır. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın dili de İslam dili değildir. Bu zihniyete karşı dünyanın her yerinde ezilenler bir olmalıdır. Kürtler, Türkler, Lazlar, herkes ortak mücadele ruhunu kurmalıdır. Herkes birbirinin inancına saygı göstermelidir.” Konuşmalar ardından mumlar yakılarak gulbanglar okundu ve aşure ve lokmalar dağıtıldı.

‘Kerbela’yı geçmişte aramayın’

Almanya’nın Hagen kentinde ise Alevi Kültür Derganı (HAKDER) tarafından düzenlenen etkinlikte aşure dağıtıldı. Etkinlikte konuşan araştırmacı yazar Erdoğan Yalgın, Kerbela’yı görmek için illa geçmişe gitmek gerekmediğini belirterek şunları kaydetti: “1334 yıl önce zalimler, Kerbela’da İmam Hüseyin’in başını kılıçla kestiler. 1925’te İstiklal Mahkemeleri’nde Seyid Abdülkadir ve oğlu Seyid Mehmed, 38’de Seyid Rıza ve oğlu Reşik Hüseyin idam edildi. Kürdistan dağlarında Kürt gençlerinin başı kasaturalarla kesildi. Şimdiyse, besleyip büyüttükleri DAİŞ canileri, kardeşlerimizin başını kılıçlarla kesiyor.”
Pir Mustafa Arslan ise Alevilik felsefesindeki değerlere dikkat çeken bir konuşma yaptı. Konuşmalar ardından gulbang verildi, aşure dağıtıldı.

Giessen, Leverkusen, Ulm...

FEDA Giessen Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Kerbela’dan Dêrsim’e, Şengal’den Kobanê’ye” adlı etkinlikte de aşure dağıtıldı. Aşure erkanı, Pir Haşim Kutlu tarafından yürütüldü. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, Alevilik felsefesi hakkında da sohbetler gerçekleştirildi.
FEDA, Leverkusen‘de de bir etkinlik düzenleyerek aşure dağıtımı gerçekleştirdi. Köln ve çevresinde bulunan Alevilerin de katıldığı etkinlikte cem erkanını Pir Mustafa Mısır ve Pir Bülent Aldede yürüttü. Etkinlikte konuşan Pir Mustafa Mısır, “Günümüzün Kerbelası, Kobanê ve Şengal’dir” dedi.

‘Yezid, bugünkü DAİŞ’tir’
FEDA’ya bağlı Bruchsal Alevi Kültür Merkezi’nde yapılan aşure etkinliğinin açılış onuşmasını, dergahın eşbaşkanı Hatice Güzel yaptı. Pir Alibali ise ise Kürtçe okuduğu gulbang sonrasında yaptığı konuşmasında Kerbela’da yaşananların zalime karşı mazlumun onurlu duruşunu ifade ettiğini belirtti. Pir Alibali, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kobanê direnişiyle Hazreti Hüseyin’in direnişi eşdeğerdir. Kerbela’yı sadece dini ele alırsak, bugün yaşanan Kerbelaları göremeyiz. O günkü Yezid, bugünkü DAİŞ’tir, egemenlerdir. Dêrsim de, Maraş da, Sivas da birer Kerbela’dır. Kobanê’de yaşanan ise 21. yüzyılın Kerbelasıdır.”

‘Çocuklarınıza sahip çıkın’

FEDA yöneticisi Fatoş Yener ise, bütün Alevileri Kobanê direnişine ses vermeye çağırarak, “Kobanê’deki kavga, insanlık adına bir kavgadır. DAİŞ‘i ve onu destekleyen tüm güçleri lanetliyoruz” dedi. Yener ayrıca, Avrupa’daki Alevi gençlerinden DAİŞ’e katılımlar olduğuna dikkat çekerek ailelere çocuklarına sahip çıkma çağrısında bulundu.
Bavyera Eyaleti’nin başkenti Münih‘te ise aşure etkinliği, Sara Kadın Merkezi’nde düzenlendi. FEDA tarafından yapılan etkinliğe çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Etkinlikte gulbang’ı Pir Ali Doğan okudu. Ulm‘de ise Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan etkinlikte aşure dağıtıldı.

Strasbourg ve Nantes’ta lokma

Fransa’nın Strasbourg ve Nantes kentlerinde ‘Kerbelayı Yası Muharrem ve 12 İmamları anmak amacıyla aşure lokması paylaşıldı. Strasbourg Mezopotamya Kürt Kültür Derneğinde ‘Kerbelayı Yası Muharrem ve 12 İmamları anmak amacıyla aşure lokması paylaşıldı. Nantes kentindeki Engin Sincer Kürt Kültür Derneği’nde gulbanglar okundu ve aşure lokması dağıtıldı. Alevice duruşun DAİŞ zalimine, barbarlığına karşı Kobanê’de direnenlerin yanı olduğu vurgulandı. “Halkımız bu acil duruma sahip çıkmalı ve destek sunulmalı” denildi.
Konuşma ve gulbangların ardından aşure dağıtıldı.


 Y. ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ