Türk devletinin de desteklediği DAİŞ çetesinin Kobanê’yi işgal girişimini protesto eylemleri devam ediyor.


İsviçre’de çadır eylemleri

İsviçre’nin Zürih kentinde Kürt Kadın Hareketi’nin çadır eylemi üçüncü gününü geride bıraktı. İsviçre basını eyleme yoğun ilgi gösterdi.
İsviçre’nin St.Gallen kentinde, Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine Tren İstasyonu’nda toplanan yüzlerce kişi, protesto eylemi yaptı. Eyleme dört parçadan Kürtler, Türkiyeli Aleviler ve İsviçreliler katıldı.
Eylem öncesi DAİŞ çetelerinin insanlık dışı uygulamaları hakkında bir bildiri yayınladı. Daha sonra ‘İnsanlık ölüyor, dünya izliyor’ pankartıyla Marktplatz’a doğru yürüyen eylemciler, DAİŞ’i lanetleyen sloganlar attı. Eyleme çevrede bulunanlar alkış ve sloganlarla destek verdi. Eylemi İsviçre medyası ilgiyle izledi. Miting alanında Kürtçe, Türkçe ve Almanca mesajlar verildi.

Hamburg’ta kadın eylemi

Almanya’nın Hamburg kentindeki kadınlar, Mönckebergstrasse’de zincir oluşturarak Kobanê’ye BM denetiminde bir koridorun açılmasını talep etti.
Rojbîn Kadın Meclisi çağrısıyla, önceki gün saat 17:00’da şehir merkezinde bulunan Mönckebergstrasse’de toplanan yüzlerce kadının katılımıyla ‘Rojava devrimi kadın devrimidir – Kobanê’ye hemen koridor açılsın’ sloganıyla bir miting düzenlendi. Açık mikrofon yöntemiyle gerçekleştirilen eylemde birçok kadın söz alarak Kobanê direnişini değerlendirirken, Tür devletinin terörünün durdurulması ve Almanya’da PKK yasağının kaldırılması da talep edildi. Kadınlar, beyaz önlükler giyerek cadde boyunca slogan attı.

Heidelberg ve Bonn’da eylem

Almanya’nın Heidelberg ve Bonn şehirlerinde Kobanê’deki direnişle dayanışma amacıyla eylemler düzenlendi.
Heidelberg şehrinde bir araya gelen Kürtler ve dost kurum temsilcileri Kobanê için bir çadır eylemi ve miting gerçekleştirdi. Önceki gün saat 16:00’da şehir merkezinde başlayan çadır nöbet eylemi çerçevesinde çok sayıda bildiri dağıtılırken, Kobanê hakkında bilgilendirme yapıldı. Aynı alanda gerçekleştirilen mitingde ise yüzlerce kişi bir araya geldi. Kobanê konusunda Almanca bir basın açıklaması yapıldı. Sık sık ‘Bijî Berxwedana Kobanê’ sloganlarının atıldığı eylem saat 19:00’da sona erdi.
Bonn’da ise Sara Kadın Meclisi öncülüğünde yüzlerce kişinin katıldığı bir meşaleli yürüyüş düzenlendi. Frankenbad’da başlayan yürüyüş boyunca eylemciler sık sık DAİŞ çeteleri ve ortağı Türk devletini lanetleyen sloganlar attı.
Yürüyüşten sonra yapılan mitingde Sara Kadın Meclisi sözcülerinden Rojîn Ana ve Sol Parti temsilcisi konuşma yaptı. Kürt Kadın Barış Bürosu tarafından hazırlanan bildirinin okunduğu eylemde çok sayıda bildiri de dağıtıldı.

Belediyenin önünde çadır

Almanya’nın Freiburg kentinde Kobanê direnişini sahiplenmek ve DAİŞ çetelerinin vahşetini anlatmak için belediye önünde nöbet çadırı açıldı. Önceki gün ve dün süren eylemde yüzlerce bildiri dağıtılırken, Almanlar da Kobanê için duyarlılık göstermeleri dikkat çekti.
Çadır eylemi bugün saat 17:00’da yapılacak bir yürüyüşle sona erecek. Çarşamba günü açılan çadır nöbet eyleminde günde 30 aktivist nöbet tuttu, yüzlerce ziyaretçi ile konuşuldu ve binlerce bildiri dağıtıldı.
Freiburg Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen eylemde gün boyu nöbet tutan aktivistlerden Şeyhmus Derîkî, özellikle Almanların ilgisinin yoğun olduğunu belirtti. İnsanların süreci yakından takip ettiklerini gözlemlediklerini belirten Derîkî, “Bize en çok ‘Kürtler Müslüman olmasına rağmen, neden İslam adına savaştığını iddia eden bir örgüt tarafından saldırıya uğruyor’ şeklinde soruluyor. Tabii ki Şengal’de katliama uğrayan Êzîdî halkımıza yönelik bir ilgi de var. Burada gün boyunca Kürt ve Kürdistan gerçekliği, Êzîdîlik, NATO ülkesi olan Türkiye’nin saldıra yönelik tavrı konusunda insanlarla görüş alışverişinde bulunduk. Bizi ziyaret eden çok sayıda insan yardım etmek istiyor. Biz de onları ilgili yerlere yönlendiriyoruz” dedi.
Çadır eylemine katılan Fayrouz Khairi de devam eden saldırılar ve katliamı tehlikesine karşı tüm dünyanın duyarlı olması gerektiğini belirtti. Khairi, “Ben Şengalli Êzîdîyim. Şengal’deki saldırıda akrabalarımız esir düştü. Sonradan kaçtıklarını duyduk. Ama nerede olduklarını bilmiyoruz. Şu an Küdistan’da büyük katliamlar yapılıyor. Tabii ki buna bütün insanlığını karşı çıkması lazım. Kürtlerin de bir bütün olarak direnmesi gerekiyor” dedi.  

Toscana’da yardım kampanyası  

İtalyan kamuoyunun Kobanê’deki direnişe ilgisi ve duyarlılığı artarak sürüyor. Toscana‘ya bağlı Pontedera kentinde Rojava’daki kanton sistemi ve DAİŞ’in saldırıları karşısında halkın direnişini konu alan bir toplantı düzenlendi.
Blgilendirme toplantısına ARCI  ve Tavola Della Pace (Barış masası) adlı sivil toplum örgütleri ile Komünist Parti temsilcileri katıldı. Toplantıda Kobanê ve Şengal’den göç eden mülteciler için yardım kampanyası başlatılmasına karar verildi.
1 Kasım’da İtalya’nın birçok kentinde mitingler düzenlenecek.

Gençler nöbette

Bu arada İsveç’in Karlstadt kentinde gençler, Şengal ve Kobanê’deki katliamları gösteren fotoğrafların yer aldığı bir çadır açtı. Çadırı pankart ve dövizlerle donatan gençler gece gündüz nöbet tutuyor. Üzerlerine “Kobanê’yi koru” yazılı beyaz önlükler taşıyan gençler, konuşmalar yaparak ve bildiriler dağıtarak kamuoyunu Kobanê’de yaşanan son gelişmlere hakkında bilgilendiriyor.
Yerel basının ilgi gösterdiği çadırlı nöbet eylemi İsveçli parti ve sivil toplum örgütleri tarafından da destekleniyor.
Öte yandan İsveç’in başkenti Stockholm‘de yaptıkları 5 günlük açlık grevine son veren Kürdistanlılar, önceki günden itibaren Sergel Meydanı’nda bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Miting bugün saat 14:30’da Norrmalmstorg Meydanı’nda start alacak.

 Y. ÖZGÜR POLİTİKA/HABER EKİBİ




Ringde ‘Özgür Kobanê’

Ünlü boksör Kabir Bassiri, İsviçre Kick Boks şampiyonluk maçına, “Özgür Kürdistan, özgür Kobanê” yazılı tişörtle çıktı.
Arnavut boksör Kabir Bassiri, geçtiğimiz gün düzenlenen İsviçre Kick Boks şampiyonluk maçında giydiği tişörtle, Kobanê direnişine dikkat çekti. Maça, “Free Kobanê, free Kurdistan” (Özgür Kobanê, özgür Kürdistan” yazılı tişörtle çıkan Bassiri, şampiyonluk pozunu da bu tişörtle verdi.
Maç sonrası gazetemize konuşan Bassiri, eyleminin gerekçesini şöyle açıkladı: “Kürdistan ve Kobanê’yi arkadaşlarımdan öğrendim. Çok sayıda Kürt arkadaşım var. Kürtlerin özgürlükleri için mücadele ettiğini zaten biliyorum. Kimliği, kültürü yasak bir halkın bunlar için mücadele etmesi, herkesin anlayabileceği bir durum. Balkanlarda da benzer halklar bulunuyor. Kobanê’de DAİŞ teröristlerine karşı Kürtlerin hiçbir yardım almadan mücadele etmesi ve dünyanın sadece seyretmesinden çok etkilendim. Onların yanında olmak, hiç değilse seslerini duyurmak istedim ve böyle bir yolu seçtim.”
Bassiri, 22 Kasım’da yapılan Kick Boks Avrupa Şampiyonası’na da aynı tişörtle çıkacağını kaydetti.


ALİ ÖZŞERİK/İSVİÇRE