Fransa Başbakanı Edouard Philipe, Çarşamba günü ‘Emeklilik Reform Projesi’ adı altında yeni emeklilik yasasını açıklarken, ülkede çalışanların grevleri bugün 9’uncu gününde.

İşçi ve emekçi sendikaları ise “bu proje kabul edilemez, greve devam” dedi. Philipe’in açıkladığı projeye göre, ülkede tartışma yaratan emeklilik reformu kapsamında emekli maaşı alabilmek için 64 yaşına kadar çalışılması gerekiyor. Philippe, düzenlediği basın toplantısında, emeklilik reformunun 22 Ocak’ta Bakanlar Kuruluna sunulacağını ardından şubat sonunda Ulusal Meclis’te tartışılacağın belirtirken, emeklilik sisteminin tek bir düzene getirileceğini, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün belli bir periyot içerisinde kaldırılacağının altını çizdi. Philippe, emekli maaşının en az bin euro olacağını dile getirirken, “Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak. 1975’ten önce doğanlar yeni sistemden etkilenmeyecek” ifadesini kullandı.

Hükümet dalga geçiyor

Reformun ise 2022’de hayata geçeceği belirtilen basın toplantısının ardından sendikalar harekete geçti. İlk açıklama CGT sendikasının Genel Sekreteri Philippe Martinez’den geldi. Martinez “Hükümet herkesle dalga geçti. Hükümet emeklilik sistemini bireyselleştirmek istiyor. Herkes daha uzun süre çalışacak, bu kabul edilemez” diye konuşurken, CGT-Demiryolları Çalışanları Genel Sekreteri Lauren Brun, grevi daha da büyütmeye çağırdı. Aynı şekilde FSU, Solidaire Polis sendikalarından SGP Police FO ve öğrenci sendikaları grevi büyütmeye çağırdı.

Bugüne kadar emeklilik reformu konusunda hükümete destek sunan büyük işçi konfederasyonu CFTC adlı sendika da diğer sendikaların belirlediği 17 Aralık’taki grev ve eylemlere katılım çağrısı yaptı. CFTC, özellikle puan sistemine taraf olmasına karşılık 64 yaşında emeklilik ve özellikle ağır işlerde çalışan emekçilerin haklarının gözetilmemesine karşı çıkıyor.

Hayat felce uğradı

Grev nedeniyle başta Paris olmak üzere büyük kentlerde, dün hayat felce uğradı. Paris’teki trafik sıkışıklığı sonucu yüzlerce kilometre araç kuyruğu oluşurken, metrolar tamamen durdu. Otobüsler ise yüzde 30’u ancak hizmet sundu. Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları dün de grevlerini sürdürdü. EDF çalışanları grev kapsamında  Ile De France bölgesinde gün Çarşamba ve Perşembe günü elektrik kesintileri uyguladı.

Çarşamba gecesi de ülkenin değişik kentlerinde eylemler vardı. Marsilya, Paris ve Nantes kentlerinde gece eylemcilerle polis arasında devam etti. Sabah saatlerine kadar süren barikatlar, işgaller ve yol kapatma eylemleri Perşembe günü de alanlara çıkan emekçilerle buluştu.

17 Aralık’ta ulusal çapta eylem

Öte yandan Çarşamba gecesi yayınlanan ortak bir bildiri ile “Greve devam” diyen, CGT, FO, CFE-CGC, FSU, Solidaires ve dört gençlik örgütü (UNEF, FIDL, MNL, UNL), 17 Aralık’ta yeniden ulusal çapta sokağa çıkma çağrısı yaptı. n PARİS