QSD Genel Komutanlığı, Reqa’nın kurtarılması için ‘Büyük Savaş’ın başladığını ilan etti.

QSD, dün Reqa’nın kuzeyinde bulunan Hezîma kasabasında basın toplantısı yaptı. QSD komutanları, Reqa Sivil Meclisi ile bölge aşiretlerinin temsilcileri de hazır bulundu. QSD Sözcüsü Miralay Telal Silo tarafından okunan açıklama şöyle:

Bir çok tarihi adım atıldı

“Uzun süren amansız direniş sonucunda savaşçılarımız ve teröristlere karşı ortak mücadele yürüten güçler, tarihe eşsiz kahramanlık destanları yazdırmayı başarmış; bu temelde tarihi Kobanê direnişinden Girê Spî, Hol ve Şedadê’nin özgürleştirilmesine, Dêrazor ve Reqa kırsalındaki köylerden bölgedeki barajların kurtarılmasına, yine bu bölgelerde yaşayan halkın teröristlerden kurtarılmasına ve mevcut imkanlarımız dahilinde yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar birçok tarihi adım atılmıştır.

Sıra terörün başkentinde

Bugün Fırat’ın Gazabı Eylem Odası Komutanlığı olarak terörün ve teröristlerin başkenti haline getirdikleri Reqa kentinin özgürleştirilmesi için “Büyük Savaş”a başladığımızı ilan ediyoruz.

Savaşa katılan bileşenler

Bu ‘Büyük Savaş’a katılan güçler şunlardır: Ceyş El-Siwar, Cebhet El-Ekrad, El-Şemal El Dîmoqratî Tugayları, Aşiret Güçleri, Mexawir Humus Tugayları, Siqûr El-Reqqa, Lîwa El-Tehrir, Türkmen Selçuklu Tugayı, Hemam Türkmen Şehitleri Taburu, Senadid Güçleri, Süryani Askeri Meclisi, Minbic Askeri Meclisi, Dêrazor Askeri Meclisi, Öz Savunma Güçleri, YPG, YPJ ve Nuxbe güçleri.

Başta Reqa Sivil Meclisi ve Demokratik Suriye Meclisi (MSD) olmak üzere, bölgedeki aşiretlerin ileri gelenleri, kanaat önderlerinin büyük desteği ve bölge halkımızın yardımlarıyla gerçekleşmektedir.

Hazırlık ve planlamalar tamam

Reqa’nın özgürleştirilmesini hedefleyen Büyük Savaş’ın başladığı müjdesini verirken, güçlerimizin yüksek moral, sarsılmaz iradeyle bu savaş için gerekli tüm hazırlıklarını tamamladığını belirtiyoruz. Sahadaki müttefikimiz Uluslararası Koalisyon’la son şekli verilen savaş planını uygulamaya hazırız.

Türk saldırısına rağmen

Qereçox’a yönelik saldırılarda görüldüğü gibi birçok güç bu tarihi hamlemizi engellemeye, boşa çıkarmaya dönük yoğun çaba içine girmiş olsa da tümü boşa çıkarıldı. Bu karşıt çabalar ve saldırılar hedeflediğinin aksine, irademizi daha da güçlendirdi, terörizme karşı kin ve nefretimizi ve mücadele ısrarımızı daha da biledi. 

Qereçox şehitlerine bağlılık

Bu anlamda Qereçox şehitleri yolumuzu aydınlatan birer meşale oluyor. Qereçox şehitlerinin anılarına bağlı kalmanın gereği olarak bu Büyük Savaş’ı başarıyla sonuçlandırıp bu tarihi zaferi şehitlerimizin aziz ruhlarına armağan edeceğiz.

Reqa halkına çağrı

Reqa’daki halkımıza bir kez daha düşmanın merkezlerinden, hassas noktalardan ve çatışma alanlarından uzak durmaya ve güçlerimizin etrafında toplanıp görevlerini yerine getirmesi için savaşçılarımıza yardımcı olmaya çağırıyoruz. Yine Reqa gençlerini de hamlede yer alıp yaşadıkları toprakları özgürleştirmek için güçlerimize katılımlarını sürdürmeye çağırıyoruz.

Bu tarihi gün vesilesiyle, bu aşamaya gelmemizi sağlamak için canlarını feda eden şehitlerimizi saygıyla anıyor, kahraman yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

Başarı ve teşekkür

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı adına Büyük Savaş’a katılmakta olan bütün güçlerin ve grupların savaşçı ve komutanlarını bir kez daha selamlıyor, başarılar diliyoruz.

Uluslararası Koalisyon’a da ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Teröristlere karşı direnen tüm mezhep ve dinlerden halklarımızı, yine savaş alanlarındaki gelişmeleri kamuoyuna duyuran ve savaştan canlı görüntüler geçmek için güçlerimizin yanında olan basın emekçilerini de selamlıyoruz.”

Soruları da yanıtladı

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Miralay Telal Silo, Reqa merkezine doğu, batı ve kuzeyden gireceklerini söyledi. ”Zaten güçlerimiz batı kolundan kente girme aşamasına geldi ve Büyük Savaş başlatıldı” diyen Silo, büyük ve zorlu bir mücadele yürütüleceğini, herhangi bir süre belirlenmediğini kaydetti. 

Silo, DAİŞ’in kenti terk ettiği veya QSD ile bir anlaşma yapıldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, ”Bu bizim yöntemimiz değil, halkımıza karşı sorumluluklarımız var, başından beri kararlı ve ilkeli bir savaşımız var” diye konuştu. 

Meclis: QSD’ye inanıyoruz

Basın toplantısı sırasında Reqa Sivil Meclisi adına konuşan Firas Memduh ise Meclis olarak QSD’nin sözünü yerine getireceğine inandıklarını söyledi. Memduh, ”Suriye topraklarının büyük kısmını kurtarmaları da bunun göstergesidir. QSD’ye güvenimiz tamdır. Demokratik Suriye’nin birliği umudumuzu koruyoruz” dedi.  


Adım adım karanlığın başkentine

* Reqa’nın kuzey çevresini özgürleştirme operasyonu olan Fırat’ın Gazabı Hamlesi 1. Aşaması, 5 Kasım 2016’da başlatıldı. 34 köy ve 31 mezrayı kapsayan 550 km²’lik alan DAİŞ’ten arındırıldı. 

* 10 Aralık 2016’da hamlenin 2. aşaması başladı. Reqa’nın batı çevresini kapsayan bu aşamada, 97 köy ve onlarca mezranın yanı sıra çok sayıda stratejik tepenin bulunduğu bin 300 km²’lik alan temizlendi. Cirniye ve Mahmudili beldeleri ile Caber Kalesi de kurtarılarak Fırat Barajı’nın sol tarafına ulaşıldı.

* Hamlenin 3. aşaması 5 Şubat 2017’de başlatıldı. Dêrazor’un kuzeyi ve Reqa’nın doğusunu özgürleştirmek hedefleniyordu. Diğer iki aşama gibi 2 koldan başlatıldı. Reqa’nın 20 km güneyinde yer alan El Kerama beldesinde her iki kol birleşti. 3. aşamada toplamda bin 640 km²’lik alan DAİŞ’ten temizlendi.

* QSD savaşçıları, 22 Mart 2017’de ilk kez Uluslararası Koalisyon’nun desteğiyle Fırat Nehri’nin diğer tarafında bulunan Tebqa’nın batısına havadan indirme yaptı. Tebqa Askeri Havaalanı, Safsafah ve İbad köyleri temizlendi; Tebqa ve Azadî Barajı çembere alınmış oldu.

* 13 Nisan’da Celab Vadisi ve Reqa’nın geriye kalan alanların özgürleştirilmesi için Fırat’ın Gazabı Hamlesi 4. Aşaması başlatıldı. Onlarca köy ve El Hezima beldesi özgürleştirildi.

* Kısa bir aranın ardından 9 Mayıs’ta devam edildi. 50 gün süren çatışmaların ardından Tebqa kenti ve Fırat Barajı özgürleştirildi.

* 3 Haziran’da nüfusu 50 bin olan Mensûra beldesindeki DAİŞ işgaline son verildi; bir gün sonra ise Azadî Barajı’nı kurtarıldı.

* Son iki gündür çeperde kalan köylerdeki DAİŞ varlığı da bitirilerek, üç koldan kent merkezine dayanıldı.



Koalisyon: Uzun ve zor olacak


Uluslararası Koalisyon tarafından yapılan açıklamada da QSD’nin başarıları hatırlatarak, Reqa’nın özgürleştirilmesine dair güven yinelendi. 

QSD’nin DAİŞ’i sözde başkenti Reqa’dan sökmek için hücum başlattığını belirten Koalisyon, ”QSD cesaretle düşman hatlarına arkasına yaptıkları indirmenin ardından Tebqa’yı alıp hızlı bir şekilde kenti kuşatmayı başardılar. Çoğulcu yapıya sahip QSD, Koalisyon’un DAİŞ karşı savaşta Kuzey Suriye’deki ittifak gücümüz. Minbic, Tebqa ve Kuzezbatı Suriye’deki sayısız şehir ve köyün kurtarılmasında rüştünü ıspat eden bir güç” dedi.

Uluslararası Koalisyon Güçlerinin Komutanı Steve Townsend, Reqa’yı özgürleştirme savaşının uzun ve zorlu olacağını vurgulayarak, ancak bu hücumun DAİŞ’in maddi bir halifelik olarak var olma fikrine belirleyici bir darbe indireceğini ifade etti: ”Irak ve Suriye’de çift başkentlerini kaybederken yeni katılanları DAİŞ’in kazanan bir dava olduğuna inandırmak zor olacak.”

Böyle devam edemez

Manchester’deki DAİŞ saldırısını anımsatan Townsend, DAİŞ’in bütün uluslar için tehdit olduğunu kaydetti. Sadece Irak ve Suriye ile sınırlı olmadığını belirterek, ”Bu böyle devam edemez” dedi.

QSD’ye destek tam

Koalisyon’un Reqa savaşında QSD ve bileşenlerine destek vermeye devam edeceğini paylaşan Townsend, kendi güçlerinin de bulunmasının yanı sıra ekipman, lojistik, eğitim, istihbarat ve gerekli silahların sağlanmaya devam edeceğini vurguladı.

QSD’nin Reqa’dan çıkmaları için sivilleri teşvik ettiğini; çünkü sıkışıp kalmalarını ve canlı kalkan olarak kullanılmalarını engellemek istediğini ifade eden Townsend, QSD’nin Reqa özgürleştirildikten sonra şehri Reqa Sivil Meclisi’ne teslim edeceğini duyurduğunu, Meclis’in de şehrin yönetimi ve güvenliğini üstleneceğini söyledi.

Townsend, son olarak şunları ekledi: ”Fiziki olarak DAİŞ halifeliğini yıkıyoruz. Musul ve Reqa’da yenildiğinde de önümüzdeki zorlu savaş devam edecek. Ancak tamamen yok etmekte kararlıyız.”