Özdemir: Hukuki yollara başvuracağım

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Hewlêr’e gidişi Alman polislerince engellenen Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, hukuki yollara başvuracağını belirterek “biz engellemedik, kendisi gitmedi” diyen İçişleri Bakanlığı’na da “Madem öyle neden pasaportum elimden alındı, havaalanında polis eşliğinde hareket etmek zorunda kaldım” diye sordu.

 

Almanya İçişleri Bakanlığı Hewlêr’e gitmek isteyen Barış Heyeti içerisinde yer alan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir’in Düsseldorf Havaalanı’nda polis tarafından engellenmediğini, kendi iradesiyle gitmediğini iddia etti. Bakanlık açıklamasına tepki göstererek görevini yapmasının engellendiğini belirten Vekil Özdemir, hukuki yollara başvuracağını söyledi.

Federal Sol Parti Milletvekili Niema Movassat aralarında Milletvekili Özdemir’in de bulunduğu 27 kişilik heyetin Alman polisi tarafından hukuk dışı bir biçimde engellenmesine ilişkin Federal İçişleri Bakanlığı’nın cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi. Vekil Özdemir’in Düsseldorf’tan Hewlêr’e gidişinin hangi gerekçelere dayanarak engellendiğini soran vekile verilen cevapta, Barış Delegasyonu’nun Güney Kürdistan’a gidişi "PKK'nin canlı kalkan isimli propoganda eylemi" olarak tanımlandı.

Özdemir: Polis niye peşimdeydi?

Bakanlık cevabında heyette yer alan Hamburg Parlamentosu Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir’in gidişinin engellendiğini inkar ederek; kendi iradesiyle kaldığını, ne sorguya tabii tutulduğunu ne de gözaltına alındığını savundu. Bakanlığın cevabına tepki gösteren Özdemir gazetemize yaptığı açıklamada "Madem öyle neden pasaportum elimden alındı, havaalanında polis eşliğinde hareket etmek zorunda kaldım?" diye sordu.

Hukuki yollara başvuracağım

Bakanlığın cevabının "siyasetin iflasının" göstergesi olduğunu söyleyen Özdemir, heyetin gidişinin engellendiğinin polis tarafından Alman basınına aktarıldığına dikkat çekerek, "'Milletvekili olarak işime engel oluyorsunuz' dememe rağmen polisler, buna uzun süre inanmadı; yaptıkları açıklamada da benim bunu belirtmediğim iddia edildi" dedi.

Bir vekil olarak görevini yapmasının hukuka aykırı bir şekilde engellendiğinin altını çizen Özdemir, "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve Zorlama (§ 240;§ 239)" gerekçeleriyle hukuki yollara başvuracağını söyledi.

Movassat: Türk rejiminin uşağı

Soru önergesinin sahibi Milletvekili Niema Movassat da İçişleri Bakanlığı’nın cevabına tepki gösterdi. Vekil Movassat,  engellemenin inkar edilmesini eleştirerek Alman polisi için "Böylece Türk rejiminin uşağı haline getiriyor" dedi. Polis tarafından yapılan açıklamaların çelişkili olduğuna da dikkat çeken Movassat, "Önce Özdemir'in kendisini milletvekili olarak tanıtmadığı söylendi. Şimdi kendi iradesiyle kaldığı söyleniyor. Federal İçişleri Bakanlığı artık kartlarını açık oynamalı" diye konuştu.

Türk-Alman ilişkisi bozulmasın diye

Türk devletinin Güney Kürdistan’a dönük 23 Nisan’dan bu yana devam eden işgal saldırılarına dikkat çekmek ve Kürt güçleri arasında olası çatışmaları engellemek için Avrupa’nın farklı ülkelerinden çok sayıda siyasetçi, insan hakları savunucusu, gazeteci ve aktivist Hewlêr’e doğru yola çıkmıştı. 13 Haziran Pazar günü Almanya'nın Düsseldorf kentinden uçmak isteyen 27 kişilik heyet Alman polisinin hukuk dışı uygulanmasına maruz kalmıştı. Aralarında Sol Parti’nin federal parlamenteri Andrej Hunko, Hamburg Eyaleti Meclisi parlamenterleri Cansu Özdemir ve Martin Dolzer’in de bulunduğu heyete polis yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Havaalanında gidişleri engellenen heyet, bir basın açıklaması yaparak engellemelerin "Almanya hükümetinin Kürdistan’da barışın olmasını istememesinin somut kanıtı" olarak değerlendirdi. Açıklamada konuşan Özdemir, bu yaklaşımı ile savaşın daha da ağırlaşmasını istediğini, Türkiye ile olan silah ticaretinin zarar görmesini istemediğine dikkat çekti. Özdemir, Alman devletinin kirli oyunu ile heyetin Kürdistan’a gidişini engellemiş olsa bile, heyetin barışın gelişmesi, savaşın durması için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.