Cari açık 52 ayın zirvesinde

.

.

  • Türkiye'de cari açık son 52 ayın zirvesine çıkarak Mayıs'ta 6,5 milyar dolar; 12 aylık cari işlemler açığı ise 29,4 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası'nın dün açıkladı Mayıs 2022’ye ait Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne göre; Mayıs'ta cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 151 milyon dolar artarak 6 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 29 milyar 444 milyon dolar oldu. Böylece Ocak 2018'den beri görülen en yüksek artış yaşandı.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 1 milyar 28 milyon dolar açık vermişken, bu ay 388 milyon dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 545 milyon dolar artarak, 2 milyar 097 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Cari işlemler dengesi olarak da tanımlanan cari denge, ödemeler dengesi bilançosunun dış ticaret, hizmetler, yatırım gelirleri ve cari transferler dengelerinin toplamı ile hesaplanıyor.

İlaca yüzde 25 zam geldi

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre bugünden itibaren tüm ilaçlara yüzde 25 zam yapıldı.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan karara göre; Madde 2’ye eklenen geçici bir madde ile beşeri tıbbi ürünlerine fiyatlandırılmasında kullanılan Türk lirası cincinden bir Euro değerinin, Temmuz 2022'de yüzde 25 artırıldığı belirtildi. Kararda, “2022 yılı Temmuz ayı yeni Avro değeri, bu madde yürürlüğe girdikten sonraki ilk gün geçerli olur” ibaresi yer aldı. Yani zam kararı, bugünden itibaren geçerli olacak.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, bu kararın,  tüm ilaçların yüzde 25 zamlanması anlamına geldiğini söyledi.
Her 5 ilaçtan birinin bulunamaması nedeniyle tedavilerde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanıyordu. Özcan, bu zam kararının ilaç yokluğu sorununu bir nebze de olsa rahatlatacağını belirtti.

Kararla birlikte eczacı karlarında da artışa gidildi. Buna göre ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı.
İlaçlarda depocuların kâr oranları ise değişmedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.