Çarşaflı kadınlar televizyonu

Bedeni görünmüyor. Abeer Şahin tepeden tırnağa abaya bürünmüş. Elleri eldivenli. Nikaplı (peçe) çarşafıyla her akşam, koyu dindar Müslüman kadınlara hitap eden Mâriye TV'de haberleri sunuyor.
Mısır’da turizm sektörü kaygılı
Bir ay önce yayına başlayan Mâriye TV'de çalışan bütün kadınlar aynı kıyafeti giyiyor. Hüsnü Mübarek döneminde böyle bir şeyin imkânsız olduğu hatırlatıldığında Şahin, Mâriye TV'nin devrimden bu yana değişiklikler olduğunu göstermek için kurulduğunu ve örtündüğü için ayrımcılığa uğrayan kadınların haklarını savunduğunu söylüyor.
Mübarek döneminde ise çarşaflı kadınlara medyada yer yoktu. Devlet dairelerinde çalışamaz, yüksek okullarda ders veremezlerdi. Peçeliler sınava alınmazdı. Bugün de peçeli çarşaf giyen kadınların alınmadığı lokanta, kafeterya ve spor kulüpleri var.
Liberal - dinci bağdaşmazlığı
Mâriye TV nikaplı kadınların sözcüsü olmak ve onlara danışmanlık yapmak için kurulmuş. Günde altı saati bulan yayınlarında evlilik, sadakatsizlik, çocuk yetiştirme, ev işleri ve güzellik bakımı gibi konular işleniyor. Erkeklerin telefonla bile olsa yayına katılması yasak. Stüdyoya davet edilen kadın uzmanlar da ya peçe takıyor ya da yüzleri buzlanıyor.
Ancak Mısırlı Müslüman kadınların büyük çoğunluğu peçeyi ret ediyor. Hatta Sünni İslâm'ın en yüksek otoritesi yerine geçen El Ezher Üniversitesi, ne Kuran'da ne de hadislerde geçmediği için nikap takmayı yasaklamıştı.
Seyirci kitlesi sınırlı
Mâriye TV'nin seyirci kitlesi oldukça sınırlı. Ancak bu televizyonun yeteri kadar muhafazakâr olmadığından yakınanlar da var. Koyu dinci Mısır Şeyhlerinden İbrahim, kadın sesinin erkeği tahrik ettiğini ve erkek spikerlerin çalıştırılması gerektiğini söylüyor. Kadın hakları savunucusu Sally Zohney gibi birçok Mısırlı ise Mâriye TV'ye izin verilmesini tepkiyle karşılıyor.
Zohney şöyle diyor: "Önce şoke oldum, böyle bir şeye ihtimal veremedim. Pek çok kişi bunun kadınları başörtüsü ve nikap takmaya özendireceği gerekçesiyle tepki gösterdi. Ama ben medyada laik, liberal kadınların haklarını nasıl arıyorsam, onların da medyada kendi temsilcilerine sahip olma hakkı var."
Selefilik yükselişte
Selefiler arasında adı Ebu İslam olarak geçen Ahmed Abdullah, bu televizyonu hangi parayla kurduğunu açıklamıyor. Abdullah, 2006 yılında da Ümmet TV adlı misyonerlik kanalını açmış ve Mübarek'in kolluk kuvvetleri tarafından tutuklanıp hapse atılmıştı. Ahmed Abdullah 'devrim'den sonra hürriyetine kavuştu. Diğer muhafazakârlar gibi o da yükselişte.Sokakta kadınlara başlarını örtmelerini tembih eden Selefiler, bir süre önce Süveyş'te nişanlısı ile parkta oturan bir genci öldürmüşlerdi. Lağvedilen Mısır parlamentosunun İslamcı üyeleri kadınlara boşanmayı yasaklama ve evlilik yaşını on sekizden on ikiye indirme gibi konuları tartışıyor. Sally Zohney, "Genç kızlar ve üniversite öğrencileri arasında başörtüsü ve nikap yaygınlaşıyor. Gençliğimde sayıları bu kadar fazla değildi. İslamcı bir devlet başkanının seçilmiş olması da bu trendin bir uzantısı" diye konuşuyor.
Koyu dindarların artan özgüveni Zohney gibi liberalleri ürkütüyor. Mâriye TV, bu yeni akımın küçük ve zararsız bir parçası.
KAHİRE
