Van'ın Çatak (Şax) İlçesi, 90'lı yıllarda rastlanan OHAL görüntülerine benzer görüntülere sahne oluyor. İlçenin birçok noktasında olduğu gibi giriş ve çıkışlarında kurulan arama noktalarında zırhlı araçlarla bekleyen polisler, geçenleri sıkı şekilde aramaya tabi tutuyor. Yine özel hareket timleri ve korucuların da ağır silahlarla ilçe merkezinde gruplar halinde gezmeleri yurttaşlar üzerinde tedirginliğe neden oluyor. Son günlerde özel hareket timleri ve korucuların sürekli ilçe merkezinde ağır silahlarla adeta boy gösterisi yaptığını söyleyen Çataklı yurttaşlar, 90'lı yıllarda OHAL döneminde yaşanan görüntülerin yeniden Çatak'ta hayata geçirilmesinden rahatsız olduklarını dile getirdi.

Bu süreçte bu uygulama!


İlçe merkezinde özellikle de son günlerde özel hareket timleri ve korucuların ağır silahlarla dolaştığını söyleyen Tahsin Balka isimli genç, "barış" ortamında oldukları bir dönemde bu tarz görüntülerin rahatsız edici olduğunu söyledi. Balka, durumun bu şekilde devam etmesi halinde yurttaşlar olarak sessiz kalmayacaklarını kaydetti.

Kimlik kontrolleri bıktırdı


Rastlanan bu görüntülerin çarşıda gezen çocuk ve kadınlar üzerinde de korku yarattığını aktaran Senar Balka isimli yurttaş da, polislerin sürekli olarak kimlik kontrolü yapmalarının artık ilçe halkını canından bezdirdiğini söyledi.

Çatak merkezde yaşayan Hamit Caniş isimli bir diğer yurttaş ise, şunları ifade etti: "Bu çözüm sürecinde kabul edilecek bir şey değil. Barış sürecinde bunların yaşanmaması gerekiyor. Çocuklarımız korkuyor. Bu şekilde uygulamaların Çatak gibi küçük bir ilçede yapılmasına anlam veremiyoruz. Burada provokasyon yapılmaya çalışılıyor."


VAN