
İHD, 4 kişinin devlet tarafından katledildiği Muş’un Varto ilçesinde yaptığı incelemelerin sonucu açıkladı. İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanana raporda, Varto halkı ile yapılan görüşmelere yer verildi. Varto halkı, “İlçe merkezinde güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çatışma yaşandığı iddialarının doğru olmadığını düşünüyoruz, sokağa çıkma yasağından sonra silah sesleri yoğunlaştı” dedi.
Roketler atıldı
Evlerin ve iş yerlerinin panzerlerden açılan ateşle tarandığını anlatan halk, “Panzer mermilerini bizzat topladık, biksi tarzında silahlarla tarandık, roketler atıldı, bazı komşularımızın evleri kısmi yandı, bir komşumuzun evi tamamen yandı, evden çıkmasalar kendileri de şu an yoklardı” diye belirtti.
Tanıklar, taranan evlerin ve iş yerlerinin aralarında banka, ATM ile kamuya ait binaların olmadığını da dikkat çekti. Sokağa çıkma yasağı boyunca hareket tespit edilen her yerin tarandığına dikkat çeken tanıklar, daha sonra özel harekatçıların taranan yerlerde kaz izleri aradığını kaydetti.
İki komşumuz öldürüldü
Raporda, ilçedeki infazlarla ilgili şu tanıklıklar yer aldı: “Duyduk ki, Varto’da ikamet eden Rahmi Kızıltaş ve Abdullah Toprak isimli kişiler ile birlikte iki kişi daha infaz edilmiş… İki komşumuzun öldürüldüğünü duyduk, onlar bizim komşularımızdı; arkadaşlarımızdı, her gün bir aradaydık, çay içip sohbet ediyorduk, olay yerine bile cesetleri görmek için yaklaştırılmadık.”
Gerilla çekildikten sonra
Raporda sokağa çıkma yasağına ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Sokağa çıkma yasağının HPG militanlarının merkezden çekildikten sonra kaldırılmayıp, ertesi gün sabah saatlerinde kaldırılması -16 Ağustos akşamı ile 17 Ağustos sabahı arasında- esnasında geçen sürede güvenlik güçlerinin evleri ve iş yerlerini taradığı halkın tamamı tarafından ifade edilmiştir. Buna rağmen resmi yetkililerin ev ve iş yerlerinin taranması ile ilgili ‘çatışma esnasında olduğu’ yönündeki beyanlarının gerçeği yansıtmadığı ve bu hususun mutlaka açıklığa kavuşturulması gerektiği açıktır. (Yasak HPG’liler varken 16 Ağustos 2015 sabah 08.30’da ilan edilmiş akşam saat 20.00 civarında HPG’liler çekilmiş. Yasak ise 17.08.2015 saat 05.00’de kaldırılmış.)
Hareket eden her şey tarandı
Ağırlıklı beyaz eşya ve mobilya satışı yapan dükkanların hedeflendiğini belirtilen raporda, “Sokağa çıkma yasağı süresince hareket eden her şeyin tarandığı ifade edilmiştir. Heyet, yaptığı incelemelerde bu yönlü mermi izlerinin bulunduğu yerleri görmüştür” denildi.
İHD, 4 kişinin infaz edilmesinden sorumlu olan faillerin de açığa çıkartılarak hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını istedi.
ANKARA