Askerler tankla saldırmış
Hewice’de sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmalar günlerdir dinmiyor. Reuters, Hewice’de dün 10 polisin öldürüldüğünü duyurdu. Doğrudan Maliki’ye bağlı özel birliklerin ise şafak baskın yaptıkları Hewice’de göstericilere doçka ve tanklarla saldırdığı ortaya çıktı. Dün ortaya çıkan görüntülerde askerlerin hedef gözetmeksizin sivillere yaylım ateşi açtıkları ve görüntü çekilirken eğlendikleri görülüyor. Tanıklar operasyonda helikopterlerin de kullanıldığını anlatmıştı.
Aşiretler silahlanıyor
Irak’ın Ramadi şehrinde de silahlı aşiret mensupları, kent sakinlerini koruma gerekçesiyle geceleri yollarda nöbet tutmaya başladı. Silahlı kişiler, kentin bazı noktalarında ve gösterilerin yapıldığı İzzet ve Onur Meydanı çevresinde nöbet tutuyor. “Hiç kimseden korkmuyoruz ancak hedef olmamak için tetikteyiz” diyen aşiret mensupları, “Artık izzet ve onur için ölüme hazırlanmalıyız. Çünkü bize göre haklarımızı talep etme dönemi sona ermiştir. İkinci Hewice olmayacağız. Maliki’nin Ramadi’de halkı öldürmesine izin vermeyeceğiz” uyarısında bulundu. Halkın silahlanması üzerine ordu birliklerinin kentten çekildiği bildirildi. Ramadi’nin bağlı olduğu El Enbar vilayetinde bulunan diğer aşiretlerin de halkı korumak için silahlı birlikler oluşturma kararı aldığı bildirildi. Yine Barzani komutasındaki Peşmerge güçlerinin alarm durumuna geçtiği ve halkı korumak için gerekirse Kerkük’e girebileceği belirtiliyor.
Maliki çağrı yaptı
Hükümetine yönelik tepkileri dindirme telaşına düşen Başbakan Maliki ise “sorunları dialogla yoluyla çözelim” çağrısı yaptı. Dün Irak devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında Maliki’nin orduyu halkın üzerine kendisinin sürdüğünü unutarak aşiretlere, din adamlarına ve düşünürlere seslenerek “Terörü yaymak isteyenlere sessiz kalmayın. Ülkemizi iç savaş dönemine yeniden sürüklemeyelim” çağrısında bulunması dikkat çekti. Maliki, özel birliklerinin sivilleri katletmesine yönelik ise “Güvenlik güçlerinin vatandaşlara, vatandaşların da güvenlik güçlerine yasal olmayan müdahalesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
KERKÜK/BAÐDAT