Çelik: Duygusal kırılma yaşandı

Yurt Dışı Haberleri —

Demir Çelik

Demir Çelik

  • Hewlêr'de gözaltı sonrası sınır dışı edilmelerini “duygusal kırılma” olarak ifade eden FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, “Bu çok incitici. Biz özgür Kürdistan’da yan yana gelme arayışı içerisindeyken, saatlerce gözaltında kaldık” dedi. 

 

Hewlêr’de gözaltına alınıp, sınır dışı edilen Barış Heyeti üyesi Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eşbaşkanı Demir Çelik, yaşadıklarına Mezopotamya Haber Ajansı’na anlattı.

Kalabalık bir heyetle Kürtler arası savaşın önüne geçmek ve sorunların diyalogla çözümü için yola çıktıklarını belirten Çelik, bir ay süreyle Federe Kürdistan’a girişlerinin yasaklanarak sınır dışı edildiklerini söyledi. Maruz kaldıkları uygulamaların Kürt birliğinin sağlanmamasının bir sonucu olduğuna vurgulayan Çelik, “Mazlum ve mağdur Kürtler, yan yana gelmeyi başaramadığımız için egemenlikçi sistem bu durumdan yararlanıyor” diye belirtti. 

 Saatlerce gözaltı

 Hewlêr’de “Düzeni bozmak” gerekçesiyle engellendiklerini ifade eden Çelik, “Hewlêr Havalimanı’na iner inmez, pasaportumuza el konuldu. Sorguya maruz kalmadan bizi diğer yolculardan ayırdılar. Bizi sorgulama hakkını kendilerinden gördüler. Tamamen barış duygularımızı ifade etmemize rağmen, savaş yerine birlikte olma anlayışını dile getirmemize rağmen, ziyaret etme niyetiyle geldiğimizi söylememize rağmen, düzeni bozmakla suçladılar. Bu çok incitici. Biz özgür Kürdistan’da yan yana gelme arayışı içerisindeyken, saatlerce gözaltında kaldık. Yanımızda enternasyonalist aktivistler vardı, Kürdistan’a besledikleri güzel duygularla bizimle beraberdiler” diye konuştu.  

 Sürpriz değildi ama…

Yaşadıklarını “duygusal kırılma” olarak tarif eden Çelik, şöyle devam etti: “Gerçekten insanı en çok inciten, yüreğini daraltan, duygu yıkımına sebep olan bir anlayıştır. 5 yıldır Avrupa’da yaşamak zorunda bırakıldım. Kuzey Kürdistan’a gidemiyorken, Güney Kürdistan’a teselli hazırlığı varken, Kürt kardeşlerim tarafından alıkonulmuş olmak, havaalanına hapsedilmek, ‘Siz buranın düzenini bozmaya geldiniz’ demeleri yıkımdır. Duygusal kırılma yaşadım. İktidara bulaşanların ne kadar kirletildiğini görüyoruz. Özellikle KDP’nin sözcüleri, rehberleri ve liderlerinin Kürdistan’ın sorunlarına yaklaşımlarını gördüğümüz için sürpriz bir durum değildi. Ancak o kadar da alçalmamalıydı.” 

 Kürtler kaybeder

“Kürtler arası bir savaşın vuku bulması, bizim yüzlerce yıl kaybetmemize neden olacak” uyarısında bulunan Çelik, şunları söyledi: “Bizler barış aktivistleri olarak Kürtler arası barışı sağlamak, Kürt ulusal birliğini sağlamak için daha ısrarcı olacağız. Demokratik siyasete gönül veren, barışı esas alan bizlerin de her şeyden önce Kürtler arası barışı esas almak gibi bir misyonumuz olacaktır.” 

 Yan yana gelmeliyiz

 “Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşandığı Ortadoğu koşullarında, Kürtler büyük risklerle karşı karşıya olduğu kadar büyük olanak ve imkanlara sahip olduğu da unutulmamalıdır” diye devam eden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: “Hangi parçada olursak olalım, hangi inanç ve mezhepten olursak olalım, Kürtlerin statüsü için birlikte mücadele edelim. Halkımızı bu yönlü olanak ve imkanların olduğu bu süreçte, yan yana gelmeye çağırıyorum.”

MA/HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.