Hınca hınç dolu olan dernek lokalindeki anmaya, Kavak ailesi Kürt siyasetçi Xebat Urfa, Kavak'ın mücadele arkadaşları ve Kürdistanlılar katıldı. Anma toplantısında ilk sözü alan Xebat Urfa, Cemal Kavak ile Fransa'da birlikte cezaevinde kaldığını,birlikte faaliyet yürüttüklerini belirterek, "O mücadelenin her alanını benimseyen, görevlerini öncelik haline getiren, bunun için ailesi dahil her alanda fedakarlık yapan bir arkadaştı. Zaten ülkede yürüttüğü zorlu mücadele içinde çelikleşen ve bunu Avrupa'ya taşıran bir yoldaşımızdı. Biz onun eylemini sürgün yaşamının bilince çıkarılması ve ülke sevdasının doruğa çıkışı olarak algılıyoruz" dedi.
Sürgüne isyanın eylemi
Ardından söz alan Kavak'ın oğlu Eyüp Kavak da, şehit bir babanın arkasında oğlunun konuşmasının çok zor olduğunu söyledi. Kavak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sanki dün gibi acılarımız halen capcanlı. Babam şahsında bütün şehitleri anıyor ve önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Sürgün her zaman halklara mezar olmuştur, dramlara kaynaklık etmiştir. Cemal Kavak sürgüne, sürgünde yok oluşa, duyarsızlıklara, ülke ruhunun yok olmasına isyan ederek eylemini gerçekleştirmiştir. Bu anlaşıldığı, bilince çıkarıldığı oranda ona sahip çıkılacaktır. Bu mücadeleyi onurlu insanlar yaratmıştır. Onlar bizim onurumuzdur ve mücadeleyi yükselterek onlara layık olabiliriz."
Her zaman aktifti
Kürt siyasetçi Cemal Kavak, Avrupa'da yaşadığı sürgün hayatına daha fazla dayanamayarak iki yıl önce yaşamına son vermişti.
1999'da HADEP İstanbul İl Başkanlığı'nı yürüten Kavak, HADEP, DEHAP ve DTP'de uzun yıllar yöneticilik ve aktif siyasette bulundu. Hakkında açılan onlarca dava ve tutuklama kararı sonrası, 2006 yılında sürgüne çıkan Kavak, Fransa'da da tutuklanmış ve bir süre cezaevinde kalmıştı.
46 yaşında yaşamını yitiren Cemal Kavak, bıraktığı mektuplarda sürgün yaşamına ancak bu kadar dayanabildiğini ve Kürt halkının kendisini doğru anlamasını ve doğru sahiplenilmesini istedi.
Kavak, doğru anlamanın ve sahiplenmenin ise mücadeleye, şehitlere ve değerlere bağlılıktan geçtiğini vurgulamıştı.
ALİ ÖZŞERİK/ZÜRİH