Cemevlerinden elektrik protestosu

Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat

Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat

  • Cemevlerine, ibadethane statüsüne alınmadığı için ticarethane statüsünden kesilen fahiş fiyatlı elektrik faturalarına tepki gösteren Alevi Dernekleri Federasyonu, ödememe kararı aldı.

Ticarethane statüsünde görülen ve yüklü miktarda elektrik faturası gelen cemevleriyle ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Küçükçekmece’de faaliyet gösteren Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, Alevi Dernekleri Federasyonun bileşenleri olarak, elektrik faturalarını ödememe kararı aldıklarını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Fırat, “Çarşamba günü mahkemelere toplu olarak başvuracağız. Eşit yurttaşlık istiyoruz! Buyurun gelin elektriğimizi kesin. CEMEVLERİMİZ TİCARETHANE DEĞİL, İBADETHANEMİZDİR” dedi. Fırat, “Aldığımız karar şu an 22 cemevini kapsıyor, ancak kısa sürede tüm ülkedeki cemevlerini kapsayacak. Birçok yerden arayıp biz de ödemeyeceğiz diyorlar” ifadelerini kullandı.

Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği Başkanı Celal Fırat, 30 bin TL’lik elektrik faturasını sosyal medya hesabından paylaşarak, “Devlet, cami, mescit, sinagog, kilise gibi yerleri ibadethane olarak görüyor. Cemevine de ticarethane mantığıyla bakıyor” demişti. 

Karara ilişkin ANKA’ya konuşan Fırat, şunları söyledi: “Biz eşit yoldaşlık istiyoruz. Cemevlerimiz kesinlikle ticarethane değil ibadethanedir. Bu ülkede diğer ibadethanelerine ne hak tanınıyorsa bize de onun sağlanmasını istiyoruz. Bizler şimdiye kadar şunları talep ediyorduk; cemevlerimize yasal statü verilsin. Aslında o statüyü Aleviler verir, devletin yapması gereken sadece o statüyü kabul etmesi. Bize statü vermesinin mantığı da yok bu saatten sonra. Biz ‘Cemevi ibadethane’ diyorsak buna ‘İbadethane değildir’ hakkını kimse kendinde görmemeli. Bu boyutuyla ilgili biz her anlamda yasal çerçevede, haklarımızı alana kadar geniş çaplı bir çalışma yapacağız, eylemler yapacağız. Kısacası biz eşit yurttaşlık istiyoruz. Geçen paylaştığımız tweetten sonra çok canımız, şöyle bir tepki koyuyordu: Ya diğer ibadethanelere bir hak tanınmasın ya da onlara veriliyorsa, giderleri karşılaşıyorsa bizim de giderlerimizin karşılasın. Bugün yeni toplantı yaptık, 28 kurum bu kararı imzaladı ama yarın yüzlerce cemevimiz buna imza atacaktır. Yarın da kamuoyunu bilgilendireceğiz, çarşamba günü de davalar açacağız.”  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.